Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mała elektrownia słoneczna

romanha1 13 Sep 2017 11:10 1428 7
    romanha1
    Level 9  
    Witam

Ponieważ moim takim małym marzeniem hobby było by zrobienie sobie takiej mini elektrowni 2 panele 50W bo już je mam + jeden lub dwa panele 260W, akumulator jeden lub dwa 120Ah no i teraz przetwornica z regulatorem napięcia.

Bo licząc miałbym do dyspozycji w sumie ponad 600W

liczę na straty bo nie ten kąt zachmurzenie i mam do dyspozycji 300W

Mój telewizor tuner, ladowarka do telefonu, laptop w sumie 280W. Tyle matematyki

Bo mam zamiar dać tyle by panele ładowały mi akumulatory i mógłbym przez dzień jeszcze na bieżąco oglądać na tym telewizor i laptop.
    i Chciałbym by jeżeli zabraknie mi prądu w akumulatorze przełączyło się to na prąd z sieci.

Czy Przetwornica napięcia VOLTY SINUS PRO-1000S spełni moje oczekiwania lub jak inaczej rozwiązać taki problem
    Leon444
    Level 26  
    Jeśli jesteś bogaty i masz fanaberię korzystać z najdroższego prądu jaki jest czyli prądu z akumulatora, to ta przetwornica jest dla Ciebie i spełni Twoje wymagania...
    Jeśli chcesz zaoszczędzić na rachunkach to to rozwiązanie całkowicie mija się z oszczędnością...

Dodano po 2 [minuty]:

Tylko że paneli 50W nie połączysz z panelami 260W, to tak krótko mówiąc, bo jak inne napięcia inne prądy i takie tam, mnóstwo było o tym na tym forum... Poczytaj...
    Jawi_P
    Level 35  
    romanha1 wrote:
    Bo licząc miałbym do dyspozycji w sumie ponad 600W
    liczę na straty bo nie ten kąt zachmurzenie i mam do dyspozycji 300W
    Mój telewizor tuner, ladowarka do telefonu, laptop w sumie 280W. Tyle matematyki

Optymistycznej bardzo matematyki.
    Średnio straty będą większe nić 50%. Zapotrzebowanie masz około 280W, to co dostaniesz z paneli musisz dać na akumulator, a w tego władujesz jakieś 130-140% w stosunku do tego co z niego możesz odzyskać.
    Uważasz, że wystarczy energii do ładowania akumulatora i obciążenia instalacji zakładanym prądem? A sprawność przetwornicy z akumulatora do ~230V do tego...
    Z tej instalacji 2 rozładowane akumulatory do pełna ładowały się będą >10h gdy będzie dobre słońce. I tylko tyle.
    A takie warunki będą tylko latem, co spowoduje tez nagrzewanie paneli i spadek sprawności itd...
    romanha1
    Level 9  
    to co napisałem zużycie to całkowicie max. Wyjątkowe sytuacje, normalnie to przewiduję że moc bedzie ok 150W
    Leon444
    Level 26  
    Chodzi o straty, przy ładowaniu akumulatora sa same straty...
    Straty przesyłowe ponieważ musisz iść w natężenie a nie w napięcie.
    Straty na samym ładowaniu akku, około 20-30% strat, później i tak nie wyciągniesz tego co włożyłeś w akumulator i masz kolejną stratę, dodatkowo masz straty na przetwornicy 12V / 230V...
    Piszesz 3 panele 50W czyli 150W przy jesiennym/ wiosennym słońcu wychodzącym z za chmury, at tak normalnie 100W do 130W w bardzo optymistycznych warunkach pogodowych, a gdzie pochmurne dni lub takie praktycznie bez słońca...
    Policz sobie to wszystko i przemyśl czy warto?
    Sam ten Chiński Volt (przetwornica) ile kosztuje do tego Akku...
    Lepiej kupić za to inwerter sieciowy dołożyć paneli i produkować prąd dla siebie lub oddawać do sieci w dzień (80do100) a odbierać w nocy...
    romanha1
    Level 9  
    No ale jak produkować prąd dla siebie w nocy kiedy panele nie działają, bo nie wierzę w to że są tak czułe, że wystarzczy im księżyc i gwiazdy by produkować prąd.
    Leon444
    Level 26  
    Jak panele mogą Ci w nocy produkować? W nocy odbierasz z sieci nie jako swój prąd wyprodukowany w dzień/ nadprodukowany.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    romanha1 wrote:
    No ale jak produkować prąd dla siebie w nocy kiedy panele nie działają, bo nie wierzę w to że są tak czułe, że wystarzczy im księżyc i gwiazdy by produkować prąd.

Kolego, o podstawach napisano tu wiele, bardzo wiele, a Ty próbujesz zdobyć Nobla nie mając skończonej podstawówki... Bardzo proszę poczytać najpierw nieco, również o zagadnieniach prawnych, ustawach o OZE, a dopiero potem brać się za zajęcia praktyczne. Temat zamykam, na razie dyskusja nie ma sensu.