Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo g580 20150 uruchamianiem się po około 5-10 min

Patryk512 14 Wrz 2017 18:58 423 13
  • #1 14 Wrz 2017 18:58
    Patryk512
    Poziom 3  

    Witam :)
    Posiadam problem z laptopem Lenovo G580 podczas uruchamiania kontrolki się pala brak obrazu po około 5-10min obraz nagle jest .
    sprawdziłem dysk i ram i okazało się ze pamięci są ddr3 L gdzie nie wchodzą takie próbowałem dać normalne i laptop uruchamia się ale na kilka sekund i gaśnie po czym uruchamia się i tak w kółko
    czego może być to wina system postawiony wraz ze sterownikami

    0 13
  • #2 14 Wrz 2017 19:19
    miecho18
    Spec od komputerów

    Po wyjęciu dysku to samo?

    0
  • #3 14 Wrz 2017 19:21
    Patryk512
    Poziom 3  

    miecho18 napisał:
    Po wyjęciu dysku to samo?

    bez zmian

    0
  • #4 14 Wrz 2017 19:22
    miecho18
    Spec od komputerów

    Masz tam jedną czy dwie kostki pamięci RAM?

    0
  • #5 14 Wrz 2017 19:26
    Patryk512
    Poziom 3  

    miecho18 napisał:
    Masz tam jedną czy dwie kostki pamięci RAM?

    dwie, próbowałem robić przekładkę i nawet inne pamięci z ddr3 L i laptop się uruchamia i gaśnie
    a jak wkładam te co były to laptop się uruchamia ale długo się zbiera żeby ten obraz wyświetlić a jak się uda to wszystko działa

    0
  • #6 14 Wrz 2017 19:26
    miecho18
    Spec od komputerów

    A na jednej kostce, w jednym i drugim slocie, potem to samo z drugą, próbowałeś uruchamiać?

    0
  • #7 14 Wrz 2017 19:29
    Patryk512
    Poziom 3  

    miecho18 napisał:
    A na jednej kostce, w jednym i drugim slocie, potem to samo z drugą, próbowałeś uruchamiać?

    tak i uruchamia się tylko przy takiej konfiguracji co była

    0
  • #8 14 Wrz 2017 19:32
    miecho18
    Spec od komputerów

    Wykonaj reset CMOS. Jeśli to nie przyniesie skutku, przeprogramuj kości EC i MAIN.

    0
  • #9 14 Wrz 2017 19:35
    Patryk512
    Poziom 3  

    miecho18 napisał:
    Wykonaj reset CMOS. Jeśli to nie przyniesie skutku, przeprogramuj kości EC i MAIN.

    nie jestem w stanie zrobić resetu biosu gdyż bateria jest lutowana, jak przeprogramować te kości ?

    0
  • #10 14 Wrz 2017 19:35
    miecho18
    Spec od komputerów

    W takim razie nie jesteś w stanie zrobić nic więcej. Żeby przeprogramować kości musisz je wylutować i umieścić w przeznaczonym do tego celu programatorze. Czas oddać sprzęt do serwisu.

    0
  • #11 14 Wrz 2017 19:37
    Patryk512
    Poziom 3  

    miecho18 napisał:
    W takim razie nie jesteś w stanie zrobić nic więcej. Czas oddać sprzęt do serwisu.

    Czyli jest duża szansa , że jest to tylko wina biosu a nie innych podzespołów ?

    0
  • #13 14 Wrz 2017 19:39
    Patryk512
    Poziom 3  

    miecho18 napisał:
    Zgadza się.

    dziękuje bardzo :):) Pozdrawiam

    0
  • #14 27 Wrz 2017 19:13
    Patryk512
    Poziom 3  

    miecho18 napisał:
    Zgadza się.

    Udało się naprawić zawinił bios zaprogramowano na nowo i wszystko działa jak należy :)
    z góry dziękuje za pomoc :)

    0