Jak w temacie pompa po zwarciu styków działa lecz brak sterowania przekaźnika R6 silnik 1.8 16V, może ktoś wie co steruje przekaźnikiem albo posiada schemat ?
Czyli jak zewrzesz styki auto odpala ?
Przekaźnik sterowany jest masą z ECU, sprawdzałeś czy na cewce przekaźnika brakuje +12V czy masy ? Jeśli +12V to przyczyną może być bezpiecznik. Ten sam przekaźnik odpowiada za +12V które jest na cewkach zapłonowych.
Cewka przekaźnika R06 ma zasilanie po zapłonie z modułu kontroli elektrycznej kabiny poprzez bezpiecznik FM6 10A który mieści się w skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską. Jest to przewód żółty o kodzie AP29.
Z tego bezpiecznika zasilany jest również sterownik silnika.
Masa na cewkę przekaźnika R06 podawana jest ze sterownika silnika z pinu D1 szarej wtyczki, przewód koloru czarnego o kodzie 3AC.
Musisz ustalić czy brakuje plusa po zapłonie czy masy na cewce przekaźnika R06 a może uszkodzony jest przekaźnik.
W załączniku schematy i lokalizacja.
Jak w temacie, mam ciężką przeprawę z taką laguną (podobną - 2003 2.0turbo f4r764), naprawiałem w niej robiłem troche mechaniki - klima wymiana chłodnicy&kompresora + do tego doszedł rozrząd w międzyczasie...... a wszystko sie w czasie rozeszło, w końcu poskładałem wszystko , i co się okazuje, nie pali (brak paliwa, przekaźnik nie załącza, oczywiście po zwarciu 30 i 87 pompa się włącza paliwo dochodzi, samochód pali jeździ, po zgaszeniu oczywiście pompa dalej chodzi, przekaźniki sprawne, w sterowniku silnka pojawia się stałe dtc df085 - obwód sterowania pompą paliwa, to nie koniec nie działają wentylatory, dodatkowa pompa wody - słowem wszystko czym zawiadują przekaźniki pod maską..... pompę paliwa, wentlyatory, pompkę wody, sprzęgło klimy, można wysterować diagnozą i z tych wysterowań działa mi jedynie zawór odpowietrzający zbiornik paliwa, na wysterowaniu cewki pompy paliwa jest 6-9v po zapłonie. kiedy wysterowuje diagnozą pompę, nie zmienia się.
mam takie podejrzenie, że w pewnej nocy jak auto stalo rozebrane pojawiły się warsztacie "nocne młodociane duchy paliwowe" odkręciły siobie filterek paliwa przy szynie wtrysku i chciały sobie napompować benzyny do motoroweru, ale zwarły plus z wystysterowaniem masowym sterownika..... i go ..... zepsuły.....
ale jak mam to ustalić ponad wszelką wątpliwość? - wychodzą braki wiedzy teoretyczej... diagnozy nie ułatwia też sagem s2000 zalany cały plasteliną
Skoro masz 6-9V to raczej nie sterownik a to dlatego że masz tam przekaźnik, który albo jest załączony albo nie więc albo masz napięcie powiedzmy równe napięciu w aucie albo masz napięcie równe 0V. Jedynym przypadkie może tu być sytuacja zaśniedziałego przekaźnika gdzie przez śniedź przepływa szczątkowe napięcie a miernik takie głupoty pokazuje, lub uszkodzenie zwarcie w instalacji. Jeżeli się da to wyjmij przekaźnik i wepnij zamiast niego żaróweczkę 5W i sprawdź czy zaświeci podczas kręcenia.
miernik na sterowaniu, przed zapłonem 0, po zapłonie 6 i tak sobie powoli rośn ie pykpyk do góry do około 8,5. Zarówka 5w zamiast miernika zapłon po zapłonie nawet nie ośmiela się zapalić nic
wsterowanie kompem załacza idlącza masy, natomiast problem jakby był z plusem, króry też jest sterowany z ecu
Dodano po 2 [minuty]:
jadę właśnie na zaprzyjaźniony szrot gdzie stoi w rozbiórce espace 2.0turbo rocznik ten sam , to i sterownik będzie taki sam sagem s2000t, choć nie ma prawa mi odpalić musiałby najpierw być zvriginowany, to może będzie coś inaczej sterował
Plus jest stały po bezpieczniku 30A nie jest z niczego sterowany.
czyli jak mam czytać na schemacie wyjscie ze sterownika (patrz mój schemat powyżej) a4 ap24 pomarańczowe przez bezpiecznik i dalej do mojego przekaźnika pompy??
niestety niemam 2giego sterownika na podmiankę, bo druga sztuka była nowsz model sagem s3000...
Jak w temacie, mam ciężką przeprawę z taką laguną (podobną - 2003 2.0turbo f4r764), naprawiałem w niej robiłem troche mechaniki - klima wymiana chłodnicy&kompresora + do tego doszedł rozrząd w międzyczasie...... a wszystko sie w czasie rozeszło, w końcu poskładałem wszystko , i co się okazuje, nie pali (brak paliwa, przekaźnik nie załącza, oczywiście po zwarciu 30 i 87 pompa się włącza paliwo dochodzi, samochód pali jeździ, po zgaszeniu oczywiście pompa dalej chodzi, przekaźniki sprawne, w sterowniku silnka pojawia się stałe dtc df085 - obwód sterowania pompą paliwa, to nie koniec nie działają wentylatory, dodatkowa pompa wody - słowem wszystko czym zawiadują przekaźniki pod maską..... pompę paliwa, wentlyatory, pompkę wody, sprzęgło klimy, można wysterować diagnozą i z tych wysterowań działa mi jedynie zawór odpowietrzający zbiornik paliwa, na wysterowaniu cewki pompy paliwa jest 6-9v po zapłonie. kiedy wysterowuje diagnozą pompę, nie zmienia się.
mam takie podejrzenie, że w pewnej nocy jak auto stalo rozebrane pojawiły się warsztacie "nocne młodociane duchy paliwowe" odkręciły siobie filterek paliwa przy szynie wtrysku i chciały sobie napompować benzyny do motoroweru, ale zwarły plus z wystysterowaniem masowym sterownika..... i go ..... zepsuły.....
ale jak mam to ustalić ponad wszelką wątpliwość? - wychodzą braki wiedzy teoretyczej... diagnozy nie ułatwia też sagem s2000 zalany cały plasteliną
poniżej schemat z visu do tego auta....
z góry dzięki za jakąć sprytną poradę
Załączniki:
0196_A3 (1).PDF
Download (87.37 KB)
Dodano po 5 [minuty]:
ps. schematy oryginalne visu renault irf..... niby konktretnie pod ten samochód komobinacja, motor/klimaauto/wariant/rocznik itd , a tam na schemacie jest jeden z numerów rozpisany.... jako przekaźnik pompy podciśnienia naprzykład, a ten silnik oczwicie benznynowy nie ma żadnej wakupompy, więc też nie wiem na ile superprezyzyjne są te renówki schematy............
mam jeszcze takie pytanie w (wynikające z mojej niewiedzy tech) prz takim sposobie wysterowania przekaźników rano zastosowało tam wszędzie 4pinowe z diodą, jaka jest różnica w działaniu (lub niedziałaniu) jak w to miesce wsadzisz tredcyjny 4pinowy bezdiody
236 przekaźnik pomp paliwa - takie chyba pl tłumaczenie, bo jak sobie tu klikam na te 218 żeby pokazał schematy, gdzie występuje to same diesle wylatują
Dodano po 1 [minuty]:
ale spjrzałem po eng, też jest 218 fuel pump, a 236 fuel pump relay to samo
Dodano po 2 [minuty]:
natomiast schemat z pdfa nazyfa się wtrysk elektroniczny, f4r764 careg - czyli mój silnik wariant z klimą aut
Tak jak piszesz
Już doczytałem Twoja pompa to 199 więc sobie popatrz jak idzie zasilanie.
Z przekaźnika 236 przez E3N1 następnie przez R262(K3) następnie do pompy 199 więc nie masz sterowania minusem tylko plusem bynajmniej tak jest na Twoim schemacie ja mam odwrotnie.