Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hotpoint Ariston LTF11H132EU - błąd 15 w zmywarce

CceresisS 16 Sep 2017 16:30 48999 10
  • #1
    CceresisS
    Level 1  
    Witam
    Kiedy w marcu kupiłam zmywarkę: Hotpoint Ariston LTF11H132EU z początku działała bez problemów. Jednak od dwóch miesięcy zaczyna pojawiać się błąd 15 (po włączeniu zmywarki urządzenie pompuje wodę, chwilę myję naczynia). Jednak po parunastu minutach pojawia się cyfra 15 i w tym momencie przestaję działać. Jeżeli ktoś się zna na tym i wie o co chodzi, proszę o pomoc.
  • Helpful post
    #2
    Piotr2608

    Level 40  
    F15 - Virtual sensor error fault

    Nie pozostaje Ci nic innego jak wezwać serwis. Zmywarkę masz na gwarancji.
  • #3
    TomSlaski
    Level 8  
    A co oznacza ten błąd, bo mam ten sam problem ale gwarancji już nie mam
  • Helpful post
    #4
    widaw
    Level 17  
    Programator nie otrzymuje właściwych informacji od czujników, w określonym czasie. Maszyna nie wykonuje właściwie zaprogramowanych czynności.
  • #5
    TomSlaski
    Level 8  
    widaw wrote:
    Programator nie otrzymuje właściwych informacji od czujników, w określonym czasie. Maszyna nie wykonuje właściwie zaprogramowanych czynności.
    Dzięki za informację, a to oznacza konieczność sprawdzenia styków/wymiany części? Czy jest jakaś serwisówka opisująca taki przypadek?
  • #6
    widaw
    Level 17  
    To może być np. przekroczenie zaprogramowanego czasu napełniania lub wypuszczania wody.
  • #7
    rapidBUNNY
    Level 1  
    Witam.

    Miałem ten sam problem błąd 15. Objawy: po włączeniu programu zmywarka wypompowywała wodę, troche pobuczała i po kilku minutach wyskakiwał błąd. Na początku robiła tak w środku zmywani po ok 1h. Potem od samego początku nie pobierając nawet wody. Szlak mnie trafił bo stało się to 30 dni po 2 letniej gwarancji. Znalazłem instrukcje serwisowa w której było napisane:

    Błąd 15 - virtual sensor error - odczyt z pompy myjącej niezgodny z odczytem z pompy odpływowej - cokolwiek to oznacza :P
    Zalecenie: wymiana pompy myjącej.

    Szkoda mi było od razu wydawać 300 zł na nowa pompę. Zdemontowałem starą,(nie było to łatwe dla mnie bo nigdy tego nie robiłem) w środku było dużo "mułu", kilka włosów i mala pestka od winogrona. Wyczyściłem zamontowałem i problem nie ma. Zmywarka normalnie działa :)

    Wydaje mi się, że przez te brudy, wirniki pompy napotykały na opór tak jakby była woda w środku. Skoro każdy program zaczyna sie od wypompowania zalegającej wody zmywarka próbowała to robić 3 krotnie, jak opór nie znikał to zwracała błąd 15.(w pompie myjącej jest woda, a w pompie odpływowej nie - tak to rozumiem).

    Przy okazji przeczyściłem pompę odpływowa, nic tam nie było, ale chyba zawsze warto to na początku sprawdzić bo z nią jest dużo mniej roboty bo jest tylko odkręcana i nie trzeba sie bawić z zaciskami. Mam nadzieje ze komuś pomoże...
  • #8
    TomSlaski
    Level 8  
    Witam, wykonałem to co napisał rapidBUNNY - rzeczywiście w pompie było mnóstwo szlamu i resztek, wyczyściłem pompę, lecz ten zabieg nie pomógł. Pompę myjącą wymieniłem na nową i wszystkie dolegliwości minęły.

    Przyglądając się jej uważnie można było zauważyć, że oś wirnika miała bardzo duży luz, co było prawdopodobną przyczyną niesprawności. Demontaż pompy i jej rozkręcenie nie jest jakoś strasznie kłopotliwe, ale można wykonać samodzielnie. Można stwierdzić, że na ten rodzaj błędu najpierw należy przeczyścić pompę, a jak nie pomoże to wymiana.
  • #9
    A-Mail
    Level 22  
    U mnie konieczna była po 3 latach pracy wymiana pompy mającej. Ona ma grafitowe panewki do tego proszek z tabletek myjących i wymiana pompy. Rozebrałam pompę z myślą ze będzie można dorobić panewki, ale .....
  • #10
    ltms
    Level 2  
    Dwa lata i siedem miesięcy...pompa myjąca do wymiany.
  • #11
    A-Mail
    Level 22  
    Sprytnie zrobione, tez tak myślałem, ze sobie z mosiądzu dorobię a teraz 2 tygodnie temu padła definitywnie