Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 7740G i dysk SSD - laptop freezuje ekran na początku.

tracer111 16 Wrz 2017 17:50 540 28
  • #1 16 Wrz 2017 17:50
    tracer111
    Poziom 7  

    Witam, posiadam laptopa Acer Aspire 7740G, chciałem wymienić stacje dysków, na dodatkowy dysk SSD, zakupiłem kieszeń Gembirda (link: https://www.morele.net/kieszen-gembird-adapte...ptopa-5-25-2-5-slim-12-7mm-mf-95-02-849220/),, lecz po włożeniu tej kieszeni pojawia się logo Acer na początku i nie chce dalej ruszyć, dysk jest sprawny, ponieważ go sprawdzałem w innym komputerze, jak i głównym gnieździe SATA w laptopie. Ma ktoś jakiś pomysł, czy problem tkwi w laptopie czy jest to wadliwa kieszeń?

  • #2 16 Wrz 2017 18:14
    Kasek21
    Poziom 43  

    Do BIOS'u można wejść?

    Po zamontowaniu kieszeni bez dysku jest to samo?

  • #3 16 Wrz 2017 18:22
    tracer111
    Poziom 7  

    Jeżeli wyjmę kieszeń z dyskiem to tak, z kieszenią z dyskiem zamontowaną nie.

    Z samą kieszenią przechodzi przez logo.

  • #4 16 Wrz 2017 18:28
    Kasek21
    Poziom 43  

    Jak ustawione opcje bootowania?

  • #5 16 Wrz 2017 18:35
    tracer111
    Poziom 7  

    wcześniej były ustawiane przeze mnie, lecz potem przywróciłem cały bios do ustawień domyślnych

  • #6 16 Wrz 2017 20:02
    310artur
    Poziom 42  

    tracer111 napisał:
    do ustawień domyślnych

    To teraz raczej podejmuje próbę bootowania z SSD. Może wyjmij kieszeń i poustawiaj tak żeby wcale z SSD nie bootowało - tak dla testu.

  • #7 17 Wrz 2017 08:43
    tracer111
    Poziom 7  

    Zmieniłem jedynie opcje bootowania i laptop nie daje znaku życia, próbowałem rozebrać wyjąc baterie w celu resetu ustawień BIOS'u lecz dalej nic..

  • #9 18 Wrz 2017 21:15
    tracer111
    Poziom 7  

    Jak wyjęte były oba to wpuszczał, aktualnie laptop nawet nie chce sie uruchomić

  • #11 19 Wrz 2017 16:51
    tracer111
    Poziom 7  

    Bardzo chętnie, tylko jak pisałem laptop sie nie uruchamia. Wcześniej po podłączeniu do ładowarki zapalała się niebieska dioda, teraz już nic

  • #12 19 Wrz 2017 20:56
    310artur
    Poziom 42  

    CZyli padł całkiem. Pytanie czy miało to związek z twoimi działaniami czy nie. Tak czy owak teraz problem jest gorszy. Bez baterii na ładowarce też nie startuje?

  • #13 19 Wrz 2017 23:20
    Smith81
    Poziom 7  

    Sprawdź czy na gnieździe są napięcia, przy składaniu podłączyłeś wszystko poprawnie ?

  • #14 20 Wrz 2017 13:42
    tracer111
    Poziom 7  

    Laptop nie posiada baterii. Wyglądało to tak:
    Laptop cały złożony z kieszenią wraz z dyskiem, uruchamiam klasycznie freeze logo, wyjąłem dysk wszedłem do bios'u, próbowałem kombinacje różne z bootowaniem, wyłączyłem, nie ruszałem i następny raz gdy chciałem uruchomić 0 reakcji, przestała się również świecić dioda od podłączonego zasilacza. Podczas wszystkich operacji miałem opaskę antystatyczną oraz nie miałem żadnej styczności z płytą główną podczas uruchamiania laptopa. Myślę że mogło paść gniazdo zasilania, lecz jeszcze nigdy nie sprawdzałem napięć ów gniazda.

  • #15 20 Wrz 2017 16:29
    Smith81
    Poziom 7  

    Sprawdź też sam zasilacz - czy podaję prawidłowe napięcie (zgodne z danymi na tabliczce znamionowej).
    Na gnieździe powinno być takie samo napięcie jak na zasilaczu.

  • #16 20 Wrz 2017 16:40
    tracer111
    Poziom 7  

    Bardzo chętnie, tylko jak pisałem laptop sie nie uruchamia. Wcześniej po podłączeniu do ładowarki zapalała się niebieska dioda, teraz już nic

  • #18 21 Wrz 2017 09:01
    tracer111
    Poziom 7  

    Miernik zamówiony, jak przyjdzie i sprawdzę to dam znać :)

    EDIT
    Zasilacz na etykiecie ma 19V, w rzeczywistości 19,3V, a gniazdo na płycie głównej również tyle samo 19,3V, jakieś pomysły co jeszcze mogę spróbować zrobić?

    @edit zauważyłem jakby się coś tam rozlało? Zdjęcie umieszczam w załączniku
    Acer Aspire 7740G i dysk SSD - laptop freezuje ekran na początku.

    Scaliłem. RADU23

  • #19 22 Wrz 2017 19:35
    ul1002

    Poziom 33  

    Tam się nie rozlało tylko ktoś lutował ten układ w celu programowania. Mierz czy na przycisku power masz jakieś napięcie

  • #20 22 Wrz 2017 23:32
    tracer111
    Poziom 7  

    Przy przycisku power jest napięcie 3,3V

  • #21 23 Wrz 2017 09:36
    ul1002

    Poziom 33  

    Umyj to miejsce dobrze, jednak możliwe, że ponownie ten układ trzeba zaprogramować, podaj dokładny model płyty głównej

  • #22 23 Wrz 2017 09:49
    tracer111
    Poziom 7  

    Wyczyściłem już wczoraj jak zauważyłem PCB cleanerem i dalej nic, model płyty głównej to: JV70-CP MB 09293-1

  • #23 23 Wrz 2017 09:57
    ul1002

    Poziom 33  

    A więc na początek trzeba zaprogramować U21.

  • #24 23 Wrz 2017 10:10
    tracer111
    Poziom 7  

    Nie mam zielonego pojęcia jak to się odbywa, potrzeba do tego jakiś specjalny sprzęt, czy jestem w stanie zrobić to w ‚domowym zaciszu’, oraz Ew. co by było do tego potrzebne?

  • #26 23 Wrz 2017 10:26
    tracer111
    Poziom 7  

    Gdybym stał się w posiadaniu takie programatora, czy trudny jest ten cały zabieg, oraz czy można jakoś ‚oszacować’ szanse czy to coś da? Na zasadzie czy to w większości pomaga, czy tez nie, wiadomo każdy przypadek jest inny, ale tak z doświadczenia :p

  • #27 23 Wrz 2017 11:04
    ul1002

    Poziom 33  

    Pół na pół, zaprogramowanie jest proste i szybkie, pomaga 50/50.

    Zmierz n95 kontrolera czy masz 3V i po przycisku spada do 0, sprawdź czy na n117 kontrolera pojawia sie 3V po włączeniu przycisku power.

  • #28 23 Wrz 2017 11:25
    tracer111
    Poziom 7  

    Szukam i szukam, nie widzę nigdzie żadnego z ‚N’ jest co najwyżej RN, może źle szukam, przy czym powinien sie ten układ znajdować?

  • #29 23 Wrz 2017 12:44
    ul1002

    Poziom 33  

    To numer wyprowadzenie układu mikrokontrolera czyli noga nr 95 itp

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME