Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki sterownik do dmuchawy pieca C.O. wybrać.

LeViSs 17 Sep 2017 14:22 2898 1
    LeViSs
    Level 2  
    Witam posiadam piec na paliwo stałe bez podajnika. Instalacja mniej więcej wygląda ta: piec Keller z płaszczem wodnym dmuchawa ze sterownikiem inter elektronik ie 24 (konieczność ze względu na to że odległość pieca do komina to 2.5 m leżak i słaby cug ) 6 grzejników 10 zeberkowych zbiornik wyrownawczy bez zaworu bezpieczeństwa i bojler . Pytania jakie mnie nurtują to:
    1. Czy sterownik ten da się korzystnie ustawic (nie mam pojęcia Za bardzo jak to ustawiać) by piec się nie oklejał.
    2. Czy można oszczędnie palic by zużywać mniej wegla (rozpalam od góry ladujac mniej więcej polowe pieca)
    3. Jaki jest polecany względem was sterownik do dmuchawy i pompy c.o. z możliwością sterowania w domu .
    4. Jak ewentualnie korzystniej przerobic instalacje by ja usprawnic .
    Dorzucam parę zdjęć jak to wygląda mniej więcej aktualnie.
    AZUKS
    Level 16  
    Przy tym i podobnym piecu zapomnij o sterowaniu z pokoju, nie da się nim sterować jak gazowym, elektrycznym itp.
    Aby się nie oklejał od środka należy palić miałem , groszkiem, zasypujesz piec , podpalasz od góry, ustawiasz np 50*C i tyle , gdy się wypali wysypujesz popiół i w kółko Macieju.
    Piszesz co można przerobić. Można zamontować bufor ok 1000-1500 l i jego ogrzać z pieca a dopiero z bufora dom. Wtedy możesz sterować temperaturą. Jeszcze jedna rada , jak palisz drewnem nie używaj dmuchawy tylko otwórz dolne drzwiczki, nie będzie Ci ciekła maź wewnątrz pieca. Jeśli chodzi o sterownik to wszystkie działają tak samo , niektóre mają możliwość ustawiania kilku różnych temperatur w ciągu dnia (tornado) . Ja tego nie używałem bo zmniejszenie 2- 3 C nie robiło różnicy , a tylko więcej zachodu.
    O buforze poczytaj tutaj.
    http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/