Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell Vostro 3550 - Nie ładuje baterii, nie działa na baterii 87%, zasilacz OK

rafiozzo 17 Wrz 2017 18:10 717 6
  • #1 17 Wrz 2017 18:10
    rafiozzo
    Poziom 4  

    Witam,
    mam problem z Vostro 3550. Około 2 tyg temu wymieniałem pastę termoprzewodzącą. W laptopie znajduje się bateria zamiennik (kupiona po dokonaniu żywota oryginalnej starej), która cały czas świetnie działała, nigdy nie było z nią problemu. Problem pojawił się bezpośrednio po wymienieniu past termoprzewodzących (wyjmowałem płytę główną jak to w dellach trzeba). Nic przy zasilaniu nie robiłem.
    Na początku było tak, że z 100% jak bateria zeszła około 10% to nagle wyłączał się laptop (jakbyście wyjęli baterię). Jak chciałem włączyć to włączał się tak na 3 sekundy i znowu szybki off. Potem w ogóle nie reagował. Oczywiście podładowałem chwilkę i już działało i znowu ta sama historia - kilka procent spada i nagle off komputera, potem 3 sekundy start, potem w ogóle.
    Na zasilaczu normalnie działa, w biosie AC Adapter wyświetla 90 W.
    Problem trwa już około 2 tygodni i dopiero teraz się za to biorę. Dzisiaj miałem problem z "podłączony, nie ładuje". Teraz jest "podłączony, ładuje", ale nagle ikonka ładowania zmienia się na "podłączony, nie ładuje". Za 2-3 sekundy jest "podłączony, ładuje" i za 2-3 sekundy znowu "podłączony, nie ładuje". Stan baterii stoi ciągle na 87%. Jeśli odłączę kabel zasilania to laptop natychmiastowo się wyłącza, jakby nie było baterii. Jeśli chcę włączyć na baterii to nic się nie dzieje. Dioda z przodu laptopa z baterią miga z jednostajną prędkością powoli.
    Screen z BatteryCare:
    Dell Vostro 3550 - Nie ładuje baterii, nie działa na baterii 87%, zasilacz OK

    W BatteryMon mam na przemian "Battery status: Full" - "Charge rate 0 mW" i za jakies 2-3 sekundy "Battery status: Normal" - "Charge rate 11 mW"

    Czy ktoś mógłby mnie nakierować lub pomóc jak rozwiązać problem? Absolutnie nie mam pojęcia, gdzie leży problem.

    0 6
  • #2 17 Wrz 2017 18:14
    miecho18
    Spec od komputerów

    Zacznij od podmiany baterii na sprawdzoną.

    0
  • #3 17 Wrz 2017 18:38
    rafiozzo
    Poziom 4  

    Tylko pytanie skąd wziąć sprawdzoną bez kupowania nowej.

    0
  • #4 18 Wrz 2017 00:45
    lisek
    Spec od monitorów

    Opisy z płyty , coś w stylu 48.4I.......
    - masz z grafiką dodatkową , chipset HM67
    - charger bq24745

    zazwyczaj to bywała platforma Wistron DQ 15"
    * dla 48.4IE01.011 DQ15 Intel DIS ( ATI 216-0810005(HD6750M))
    * dla 48.4I01.041

    0
  • #5 18 Wrz 2017 00:59
    rafiozzo
    Poziom 4  

    lisek napisał:
    Opisy z płyty , coś w stylu 48.4I.......
    - masz z grafiką dodatkową , chipset HM67
    - charger bq24745

    zazwyczaj to bywała platforma Wistron DQ 15"
    * dla 48.4IE01.011 DQ15 Intel DIS ( ATI 216-0810005(HD6750M))
    * dla 48.4I01.041


    Nie rozumiem nic :D

    0
  • #6 18 Wrz 2017 08:35
    lisek
    Spec od monitorów

    Tak dla mnie to masz uszkodzenie w płycie lub wsadzie dla chipsetu lub ?

    Ponieważ to Dell, wymieniałeś pastę
    - wyjąłeś baterię , odłączałeś matrycę , ? (inne czynności podjęte podczas wymiany)
    być może "nieumiejętnie" rozbierałeś
    - wtedy Dell (niektóre modele) nie lubią pomyłek na pocz. etapie serwisowania

    0
  • #7 18 Wrz 2017 17:23
    rafiozzo
    Poziom 4  

    Oczywiście zasilanie i bateria w pierwszej kolejności odłączone. Potem rozkręciłem dół (i wyjąłem CD-ROM) i od góry: klawiatura -> obudowa -> wszystko odłączałem od płyty głównej co wymagane, aby ją wyjąć (w tym matryca). Generalnie nic na siłę, w rękawiczkach gumowych. Jak to dalej diagnozować?

    0