Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Fabia I - Samochód przestał zapalać po wymianie akumulatora

osliczka 18 Wrz 2017 13:28 882 5
  • #1 18 Wrz 2017 13:28
    osliczka
    Poziom 14  

    Skoda Fabia I 2008r. silnik 1.4 benzyna.
    Sterownik silnika 4HV.
    Po zamianie akumulatora, która trwała dosłownie kilka sekund, samochód przestał zapalać.
    Przy próbach uruchomienia przez kilkanaście sekund nie daje żadnych oznak życia.
    Podczas kolejnych prób zaczyna migać zółta kontrolka "samochodu z kluczykiem" i samochód zapala na sekundę po czym gaśnie.
    W immo pojawia się błąd :
    - 01177
    - Uszkodzony sterownik
    - Nieautoryzowane
    - nieciągly

    W sterowniku silnika błąd:
    - 17978
    -Elektroniczny moduł sterujący pracą silnika zablokowany
    - Staly

    Posiadam PIN do tego immo więc podjąłem próby
    - odpalenia drugim kluczykiem
    - do immo można normalnie się zalogować, widać dwa zapisane kluczyki
    ale próba ich usunięcia albo dodania kolejnych zawsze kończy się komunikatem
    "Error". Wygląda tak, jakby nie przyjmował żadnego kodowania. Czy to może wskazywać na uszkodzony wsad. Co można dalej sprawdzić wykonać?
    W między czasie przy wielu próbach odpalania w ECu pojawił się dodatkowo
    błąd:
    17069 - Otwarty obwód pradowy sterowania przekaznika zasilajacego ECM/PCM
    - nieciagly

    0 5
  • #2 18 Wrz 2017 14:32
    spinacz
    Poziom 38  

    Po pierwsze to wykasuj wszystkie błędy, po drugie sprawdź jeszcze raz status kluczyków, ilość zapisanych i czy są widziane jako autoryzowane.
    Czego używasz do przypisywania kluczy ?
    Skąd masz pin? Czy na pewno prawidłowy ?
    Jak wygląda procedura jak przypisujesz klucze ?

    0
  • #3 18 Wrz 2017 14:37
    osliczka
    Poziom 14  

    Błędy oczywiście były kasowane.
    Dzisiaj nowa ciekawostka. Po wyczyszczeniu błędów, samochód kręci
    ale nie zapala i nie zapala się na desce ikona immo.
    W pamięci ECU i IMMO żadnych błędów.
    Do przypisywania kluczy uzywam VCDS'a.

    0
  • #4 18 Wrz 2017 15:07
    jacolino75
    Poziom 18  

    Autoryzacja pomoże.Jak robisz to VCDS to reset kluczy na 0 i od nowa dopisanie.Albo spróbuj testerem typy AUTOCOM, gdzie jest funkcja "autoryzacja immo"pzdr.

    0
  • #5 18 Wrz 2017 15:30
    osliczka
    Poziom 14  

    VCDSem nie przyjmuje. Za każdym razem error a w autocicorzyjade nie widzę takiej opcji.

    0
  • #6 18 Wrz 2017 15:34
    spinacz
    Poziom 38  

    No to albo masz złą procedure wpisywania kluczy albo masz zły pin, VCDS musi pójść jeśli jest dobry pin.
    Co do braku błędów i nie odpalania sprawdź bardzo dokładnie wszystkie połączenia przy akumulatorze, czy zawsze zapala Ci się na chwilę kontrolka check silnika ? Jeśli nie oznacza to brak zasilania ECU.

    0