Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakiej firmy zmywarka najlepsza?

Showbiz32 18 Sep 2017 14:04 111105 103
    Showbiz32
    Level 6  
    Jaka firma produkuje najlepsze zmywarki?
    matej1410
    Level 25  
    Ogólniejszego pytania, to jeszcze nie widziałem na elektrodzie :)
    Pod kątem jakim ta "najlepszość"? Niezawodności, estetyki, pojemności, energooszczędności?
    Showbiz32
    Level 6  
    Całokształt ;) ale chyba BOSCH :) więc usunę zapytanie ;)
    1 PAWEL
    Level 42  
    Wg mnie Bosch produkuje najlepsze zmywarki po Miele.
    Showbiz32
    Level 6  
    A praleczki ładowane od góry, jaka firma wiedzie prym?
    vodiczka
    Level 43  
    Showbiz32 wrote:
    Wg mnie Bosch produkuje najlepsze zmywarki po Miele.
    W ubiegłym roku kupiłem Indesit choć przymierzałem się też do Boscha. Z ciekawości zacząłem śledzić na forum elektrody tematy związane z uszkodzeniem zmywarek. Ilość tematów założonych dla zmywarek Bosch zdecydowanie przeważała :)
    Nie znając ilu forumowiczów jest posiadaczami Boscha a ilu Indesita, nie możemy jednak powiedzieć, że te pierwsze są gorsze.
    1 PAWEL
    Level 42  
    Znam firmę Bosch i Indesit. Indesit stosuje niekiedy niektóre części Bosch, ogólnie gorsze wykonanie Indesit czy BEKO.
    mario3210
    Level 11  
    Zachęcony zachwytami nad Boschem ( Siemensem) zakupiłem w 2012 r. "oszczędną" zmywarkę za ok. 2000 zł zużycie wody (ok. 6 l ), wolnostojąca, szer. 60 cm . Problemy zaczęły się już w transporcie - blat miał oderwany 1 z 2 klipsów mocujących go z tyłu zmywarki. Oczywiście sklep (OleOle) odrzucił roszczenie o ukrytą wadę zasłaniając się podpisanym odbiorem. Klipsy są "zintegrowane z blatem" więc zakup nowego blatu nie miał sensu tym bardziej, że nie wpływało to na pracę urządzenia więc odpuściliśmy sobie dalsze użeranie się ze sklepem. Od początku trafiały się się niedomyte naczynia, ślady po popłuczynach. Sądziliśmy, ze przez zły dobór detergentów. Naczynia i sztućce wstępnie "umyte" w zlewie wodą przed włożeniem do zmywarki przeważnie zmywało poprawnie. Skuteczny czas mycia trwał ok. 3 godziny. Pierwsze problemy zaczęły się, krótko po upływie gwarancji. Zmywarka zatrzymywała się w trakcie mycia, często pod koniec. Z początku myśleliśmy, że to przez zapchanie odpływu w dnie, węża itp. Wtedy pomagało przedmuchanie, wybranie wody z dna ale nie był to dobry trop. Okazuje się, że Bosch-Siemens ma uszczelnienie w dnie wykonane z tworzywa, które ulega zestarzeniu i rozszczelnieniu, wskutek tego do przestrzeni po dnem dostają się popłuczyny. Zmywarka przestaje wówczas prawidłowo działać, wyskakują błędy informujące o wycieku, problemie z pompami , kranik itp. Błędy ustępują samoczynnie kiedy woda odparuje lub po przechyleniu zmywarki. W końcu styropianowy pływak wyłączający pompę przywiera i woda powoduje zwarcie grzałki i jej przepalenie. Oczywiście grzałka jest "zintegrowana" z pompą myjącą. Koszt naprawy z zestawem naprawczym uszczelnienia ok. 800 zł. Inna sprawa to serwis. W moim regionie (Rzeszów) jest z tym bardzo kiepsko. Trzeba czekać ok. 2 tygodnie. W internecie reklamują się dwa czy trzy stacjonarne serwisy pod różnymi nazwami ale tak naprawdę są to oferty firmy A. T. D. Reszta to ogólnopolskie serwisy bez adresu prawdopodobnie korzystające z lokalnych zleceniobiorców. W czwartym roku został wezwany serwisant z ww. firmy (która robi naprawy pogwarancyjne Boscha) . Technik oczywiście przyjechał bez części. Na moją prośbę o wymianę uszczelnienia stwierdził, ze nic nie przecieka, przeczyścił jedynie elementy myjące i skasował 140 zł. Za rok, kiedy już padała grzałka przyjechał serwisant z tej samej firmy, również bez części , skasował 80 zł i zaproponował naprawę za dwa tygodnie za 800 zł twierdząc z uśmiechem, że tą przypadłość mają wszystkie Bosche -Siemensy produkowane do dziś a grzałka by się nie uszkodziła gdyby wymieniono uszczelnienie dna. Takie są moje doświadczenia z Boschem. Zastanawiam się teraz nad Indesit lub Electrolux i dokupienie dodatkowych 3 lat gwarancji za ok. 250 zł. Z tego co widziałem jakością wykonania nie ustępują Boschom ( i ich klonom Siemensom)
    1 PAWEL
    Level 42  
    Widocznie trafiłeś na taka serię lub niewłaściwa obsługa każda zmywarka wymaga stosowania właściwych środków myjących i czyszczenia

mario3210 wrote:
    Electrolux

Sprzęt Electrolux wcale nie lepszy rdzewiejące lodówki pralki.
    vodiczka
    Level 43  
    mario3210 wrote:
    Takie są moje doświadczenia z Boschem.
    Dodam, że wczoraj na elektrodzie pojawił się kolejny temat w związku z awarią Boscha :)
    szwelek
    Level 11  
    Właśnie minął 3 rok od zakupu zmywarki Boscha Super Silent i ... awaria zespołu grzewczego ... w serwisie powiedziano mi, cytuje ... niestety te nowe zmywarki mają bardzo awaryjne i zespolone układy grzewcze, możemy wymienić za 600-700 zł, ale czy podziała kolejne 3 lata, to gwarancji dać nie mogę ... i tyle w temacie ;o( Jadę po nową, tyle, ze już na 100% nie Boscha
    elaem
    Level 1  
    Dołączam do rozczarowanych Boschem :( Przed chwilą pożegnałam serwisanta... Koszt pompki z grzałką 500zł + robocizna. 4,5 letnia zmywarka Bosch SPS53E02EU/07 idzie "na śmietnik". Serwisant powiedział, że nowsze (max. 5-letnie) zmywarki Boscha są bardzo awaryjne i najczęściej pada grzałka (izolacja nie wytrzymuje przez co woda przecieka do grzałki). Podobno najmniej awarii mają zmywarki Amica, odradził Beko i Indesit, ale nie wiem czy tak do końca wierzyć serwisantowi. Jutro jadę kupić nową zmywarkę, wezmę pod uwagę Amica, koszt około 1100zł, Candy ma teraz 5 lat gwarancji ale klasa A. Na pewno nie kupię już Boscha (asekuracyjnie także nie Siemensa).
    Showbiz32
    Level 6  
    a ja kupiłem pralke boscha ładowaną od góry, i nie jestem zadowolony bo jest głośna :/
    mario3210
    Level 11  
    Kontynuując wątek, po ostatecznej awarii BOSCH-a za ok 2000 zł ( 6 litrów wody na cykl) po gwarancji zaczęła się ciągle zapychać, przeciekać , co 1-2 miesiące wyskakiwały różne błędy, po 3 latach konieczny był serwis, po 4 padła zintegrowana z pompą grzałka) zdecydowaliśmy się na zakup Indesit DFP 58B1 EU za ok. 1000 zł.
    Po 8 miesiącach użytkowania mogę powiedzieć, ze w porównaniu do poprzedniej:
    - zmywa dobrze i płuka dokładniej, nie ma smug na przeźroczystych naczyniach
    - pracuje ciszej
    - nie ma trzeciej górnej półki na sztućce ( wyciągany koszyk zupełnie wystarcza) ale dzięki temu do dwóch półek mieści się dużo więcej naczyń i mogą mieć wysokość 25 cm
    - na razie nic się nie zapycha, nie ma błędów
    vodiczka
    Level 43  
    mario3210 wrote:
    zdecydowaliśmy się na zakup Indesit DFP 58B1 EU
    Czy w tym Indesicie, tworzywo z którego są wykonane dysze myjące, dozownik, uchwyty kosza i pojemnik na sztućće, zmieniły kolor po kilkudziesięciu zmywaniach, jakby pokryło się białym nalotem lub zostało lekko wyżarte.
    Tworzywo, którym powleczone są pręty kosza nie uległo widocznym zmianom.
    Glorus
    Level 9  
    A ja mam pytanie jak się użytkuje zmywarkę z szuflada, obecnie mam koszyk i chciałem szufladę ale opinie sa różne, ja raczej leniwy jestem i wole wrzucić a w szufladzie trzeba to układać?
    azs123
    Level 8  
    Glorus wrote:
    A ja mam pytanie jak się użytkuje zmywarkę z szuflada, obecnie mam koszyk i chciałem szufladę ale opinie sa różne, ja raczej leniwy jestem i wole wrzucić a w szufladzie trzeba to układać?

Miałem starą bez szuflady a nową kupiłem z szufladą i nie załuję.
    żona miała podobne uwagi, typu układanie i teraz jest zadowolona bo po prostu więcej się mieści do środka, łatwiej to wszystko poukładać i chociaż mamy koszyk na wrzucanie sztućców to od początku jest w szafie.
    Co do marki w temacie to moja 1-sza była Whirlpool 20 lat temu i teraz kupiłem jeszcze 2 tej samej marki.
    MichuP1
    Level 2  
    Witam, czy można teraz kupić zmywarkę, która posłuży bezawaryjnie kilkanaście lat?
    Mam +/- 18 letniego Elektroluxa esl499 i chodzi. Co prawda straciłem pół soboty na walce z zapchanymi rurkami hydrostatu ale znowu się udało. Jednak czas mija nieubłaganie stąd pytanie powyżej.
    Pozdrawiam
    vodiczka
    Level 43  
    MichuP1 wrote:
    Witam, czy można teraz kupić zmywarkę, która posłuży bezawaryjnie kilkanaście lat?
    Pytanie godne tego czy w 2005 roku można było kupić zmywarkę/pralkę która pochodzi bezawaryjnie kilkanaście lat?
    Już wtedy narzekano: "Panie, teraz już nie ten sprzęt co w XX wieku" :)
    Kupiłem w 2006r. pralkę, wprawdzie nie chodzi bezawaryjnie ale dzwoniłem po serwis tylko raz gdy była na gwarancji, samodzielnie wymieniłem łożyska, potem szczotki w silniku i pierze nadal :)
    MichuP1
    Level 2  
    Powiem tak.. Czytam poprzednie opinie o zmywarkach na B, S albo A i nie wiem co myśleć. Sprzęt od kilku lat jest ewidentnie celowo postarzany albo budowany tak by awarii ulegały zintegrowane podzespoły i naprawa była nieopłacalna. Wniosek - jak ktoś ma sprzęt sprzed kilku czy kilkunastu lat, który ma dobre opinie to trzeba o niego dbać, chuchać dmuchać i naprawiać jeśli zdarzy się jakaś drobna awaria. Nowego sprzętu kupować nie ma sensu.
    Też mam pralkę z ok. 2005, w której wymieniłem łożyska kilka lat temu i póki co chodzi. Dłużej na wymienionych łozyskach niż na fabrycznych. Cóż.
    Showbiz32
    Level 6  
    Jak się zaraz popsuje, to na pewno nie kupie tej samej firmy ;)
    noel200
    Level 26  
    Ja też mam zmywarkę boscha. Jak miała około 4 lat zaczeła przeciekać. Okazuje się, że to cecha tego sprzętu. Poprzednia wersja miała kosz dolny z wymienną uszczelką, a teraz jest zintegrowana.
    Jakiej firmy zmywarka najlepsza?
    Znalazłem taką poradę chyba nawet na elce jak ktoś pomiędzy korpus a tą uszczelkę wepchnął przewód elektryczny zmniejszając tak wewnętrzną średnicę tej uszczelki. Bo uszczelnienie z blaszanym dnem zmywarki jest właśnie tam, a nie od czoła uszczelki. Ja wsadziłem tam oring fi2 z metra i już dwa lata zmywarka śmiga.
    Ale teraz szukam zmywarki rodzicom i jest poważny dylemat.
    vodiczka
    Level 43  
    MichuP1 wrote:
    Sprzęt od kilku lat jest ewidentnie celowo postarzany albo budowany tak by awarii ulegały zintegrowane podzespoły i naprawa była nieopłacalna. Wniosek - jak ktoś ma sprzęt sprzed kilku czy kilkunastu lat, który ma dobre opinie to trzeba o niego dbać, chuchać dmuchać i naprawiać jeśli zdarzy się jakaś drobna awaria. Nowego sprzętu kupować nie ma sensu.
    Dokładnie to samo pisano dziesięć lat temu :) Nie dajmy się zwariować.
    jarcun
    Level 12  
    Ja od ok 10-12lat mam Indesit wolnostojąca i działa bez problemu używana codziennie czasem 2 razy dziennie. Teraz będę kupował do zabudowy i chyba zdecyduje na tą samą firmę lub Whirlpool bo rodzice mają jakieś 14 lat ale nie tak często używają bo 2-3razy w tygodniu .
    Showbiz32
    Level 6  
    A jaki model whirlpoola jest teraz na topie?

Dodano po 7 [minuty]:

Jakiej długości mogą być max węże wodne? bo u mnie jest taki problem, że przy zlewie nie mam miejsca, tylko parę metrów musiałbym dalej
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    To jaką polecacie zmywarkę z koszem na sztućce Whirpool czy Indesit