Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yaris 2003 - Radio przestaje grać przy otwieraniu/zamykaniu drzwi/na dziurach

dzejkob213 18 Sep 2017 17:36 2388 3
    dzejkob213
    Level 9  
    Witam,
    Posiadam samochód Toyota Yaris 1.0 VVTi 2003r
    Mam problem z radiem - po wjechaniu w dziurę, lub "trzaśnieciu" drzwiami cichnie muzyka, i słychać jedynie raz na jakiś czas trzeszczenie w głośnikach. Radio się nie wyłącza, więc nie jest to kwestia zasilania. Co dziwne, czasem w radiu potrafi wyzerowac się godzina.
    Co więcej, w głośnikach słychać lekkie trzeszczenie po wjechaniu w dziurę nawet na wyłączonym (w trybie standby) radiu.

Co ważne:
    Pojazd posiada głośniki w desce rozdzielczej (przy pałąkach do regulacji lusterek), nie w drzwiach. Albo inaczej - grają tylko głośniki w desce, więc w drzwiach nie ma głośników, bądź są nie podłączone - niemniej myślę że ich nie ma, bo jest to najniższa możliwa wersja wyposażeniowa.
    Radio to Blaupunkt San Francisco.

Co zrobiłem:
    -Wyczyściłem klemy od akumulatora, i połączenie masy z karoserią
    -Przejrzałem wiązkę przy radiu (nie wymagała ona żadnych napraw, nie wyglądała na zrobioną na patencie, kostki iso profesjonalnie połączone konektorami z fabrycznymi złączami)
    -Ruszanie kablami idącymi do drzwi nie przynosi żadnego efektu
    -Ruszanie kablami idącymi od radia także nic nie zmienia

Dziwi mnie fakt, że drzwi ewidentnie mają wpływ na zachowanie radia - pytanie, co jest w tych drzwiach, bo idzie do nich de facto z 6-8 kabli, więc sporo, jak na wersję z szybami na korbkę.
    Do auta jest dołożony centralny zamek, jednakże nie jest on w drzwiach, a poniżej złącza OBD.

Może ktoś miał jakiś problem, bądź ma jakąś sugestię? Próbowałem zdjąć boczek, jednakże po wykręceniu wszystkich śrub i tak nie potrafię zdjąć korbki - próbowałem podważać śrubkrętem żeby trafić w drucik blokujący ową korbkę, ale marnie mi to idzie, a nie chcę porysować drzwi, więc może ktoś ma jakąś radę?

Dodaję film, który może lepiej obrazuje problem.

Proszę o pomoc i pozdrawiam :)
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Skąd wiesz, że nie ma tam głośników czy luźnych złączy jak nawet tam nie zajrzałeś. Kogo to obchodzi. Tak prawie każde radio zabezpiecza się przed zwarciem z oczywistych względów. Oprócz tego standardowo w Jariskach z takim zachowaniem się znajdziesz wytrawione ścieżki na płycie radia. Rzecz trudno naprawialna, a przede wszystkim nieopłacalna.
    1 PAWEL
    Level 42  
    Sprawdź czy nie puściła uszczelka przy podstawie anteny.
    Woda kablem antenowym mogła popłynąć do radia. Uszkodzone ścieżki.
    emik
    Level 32  
    Podaj co to za San Francisco, bo były różne modele. Po górnej pokrywie radia wygląda to na jakiegoś chińczyka. Odłącz w kostce przy radiu kable idące do lewych drzwi i sprawdź czy w dalszym ciągu zanika dźwięk.