Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- Ogrzewanie tylnej szyby polonez caro plus

stefbut 18 Sep 2017 21:53 2745 6
    stefbut
    Level 14  
    Nie dziala wlaczanie ogrzewania tylnej szyby, w zeszlym roku wszystko dzialalo teraz chcac wlaczyc ogrzewanie nic sie nie dzieje, brak kontrolki . Niestety nie wiem na jakiej zasadzie dziala to ogrzewanie , wedlug opisow wlacznik daje impuls i powinien zalaczyc sie przekaznik lecz wedlug schematu zaden przekaznik w tablicy nie odpowiada za szybe , jest tylko jeden bezpiecznik ktory u mnie jest sprawny, z tego co sie doczytalem ogrzewaniem steruje urzadenie mikroprocesorowe lecz w nim jest tylko jeden przekaznik i steruje on wycieraczkami , po wlaczeniu go na krotko wlaczaja sie wycieraczki. Gdzies wyczytalem iz ogrzewanie tylnej szyby uzaleznione jest od temperatury i tak bylo w chlodniejsze dni ogrzewanie wlaczalo sie autoamtcznie ale czy to jest tak zaprogramowane ze mozna tylko wlaczyc ponizej jakiejsc temperatury , przeciez to by bylo bez sensu.
    Jesli w tym urzadzeniu mikroprocesorowym jest tylkko jeden przekaznik to jak on moze sterowac szyba jak steruje wycieraczkami , po wlaczeniu ogrzewania szyby zmienia swoja funkcje przeciez to by bylo bes sensu bo wtedy nie dal by sie kozystac rownoczesnie z wycieraczek.
    diablo23248
    Level 28  
    Sprawdź wiązkę pomiędzy tylną klapą a "budą". Często pękały kable i właśnie zamiast ogrzewania włączała się wycieraczka tylna.
    stasiek70
    Level 12  
    Witam. Z tego co pamiętam, to jednak urządzenie mikroprocesorowe zarządza graniem szyby. Miałem takiego poloneza i u mnie wypaliło się złącze w podstawce urządzenia. Sensowne jest podstawienie innego modulu. Ale uwaga. O ile dobrze pamiętam wystepowaly dwa rodzaje.
    Ture11
    Level 38  
    Kolego, ogrzewanie szyby tylnej daje się włączyć tylko wtedy, gdy komputer chce pozwolić na jego włączenie. Co do urządzenia mikroprocesorowego, na pewno nie patrzysz tam, gdzie trzeba - w UP jest sporo logiki, w tym również ciekawy i nowatorski programator wycieraczek. To, że polonez, nie oznacza, że nie miał wypasu w elektronice.
    Jak wygląda urządzenie mikroprocesorowe - wpisz sobie "urządzenie mikroprocesorowe polonez" w Grafice Google'a.

Z elektrody:
    Quote:
    w instrukcji jest napisane ze ogrzewanie tylnej szyby wlacza sie automatycznie jezeli temperatura jest nizsza niz ok 10 stopni 30 sekund po zgasnieciu kontrolki cisnienia oleju i wylacza po 2,5 minucie albo jak sie nacisnie kluczyk.
    Polonezy MR'93 automatycznie wlaczaja szybe zawsze a mr'95 jak temperatura w jest nizsza niz 10 stopni.

W niektórych wersjach Poloneza urządzenie to pokazywało, że dołączona jest przyczepa (wskaźnik haka).

Quote:
    nowatorski programator wycieraczek

W 1,6GLI z 95 roku był programator przednich wycieraczek, gdzie odstępy czasu między załączeniem programowałeś sam. Chciałeś dwie sekundy - klikałeś krótko wajchę spryskiwacza i po 2 sekundach ponownie - i już zaprogramowane.
    stefbut
    Level 14  
    Przewody polutowane jak byly zerwane to i tak wlaczala sie kontrolka ale szyba poprostu nie grzala, urzadzenie mikroprocesorowe jest w skrzynce bezpiecznikow puszka koloru niebieskiego , ale jak mowie u mnie jest tylko jeden przekaznik (w tym UM)wiec raczej nie ma opcji aby sterowl rowniez ogrzewaniem szyby gdyz odpowiada czasowemu zalaczaniu wycieraczek - sprawdzilem to manualnie , wlacznik rowniez sprawny gdyz go sprawdzilem. Mozliwe aby "komputer" odcial ogrzewanie szyby bo "za cieplo" , troche by to bylo bes sensu.

Dodano po 11 [minuty]:

Chyba ze jest jeszcze jedno urzadzenie mikroprocesorowe bo w necie widze dwa rodzaje niebieski jak u mnie i czarny montowany gdzie indziej.
    - Ogrzewanie tylnej szyby polonez caro plus- Ogrzewanie tylnej szyby polonez caro plus
    Ture11
    Level 38  
    Mogę się mylić, ale to APE jest chyba zlokalizowane gdzieś za zegarami, w desce rozdzielczej.
    stefbut
    Level 14  
    Wiec tak urzadzenie mikroprocesorowe w moim caro jest umiejscowione w skrzynce z bezpiecznikami obok dzwigni otwierania maski, oczywiscie wymontowalem licznik aby sprawdzic czy nie siedzi tam czasem drugie take czarne ale nic nie bylo. Problem rozwiazalem kupilem nowe UM i wszystko dziala jak nalezy najdziwniejsze jest to iz w moim poldku ktos zamontowal z tracka a w tracku wogole nie ma funkcji ogrzewania tylnej szyby wiec realnie myslac wogole nie powinno dzialac ogrzewanie przedniej szyby a dzialalo wiec opcje sa dwie mechanik przekreciasz podmienil albo stal sie cud i dzialalo .