Nabyłem kompresor, a w zasadzie bazę sprężarkową z pompą B6000B i silnikiem 5,5 kW. Wszystko to pracowało na zbiorniku 150l. U poprzedniego właściciela zasilanie było podłączone bezpośrednio do silnika przez presostat, bez żadnego zabezpieczenia.
Chciałbym zmienić ten stan rzeczy i zabezpieczyć silnik a przede wszystkim siebie przed tragedią. Potrzebuję pomocy przy doborze komponentów do zbudowania szafki sterowniczej oraz narysowania schematu
Założyłem, że oczywiście oprócz szafki potrzebuję takich rzeczy jak:
1. Wyłącznik nadprądowy 3P 16A ? + 1 na sterowanie.
2. Czujnik kolejności i zaniku fazy CKF-B
3. Zabezpieczenie silnika z termikiem (np. wyłącznik MMS 32H)
4. przekaźnik czasowy (planuję zamontować elektrozawór (jako odprężnik) - obecnie nie ma)
5. Stycznik 3f 25A ( mam presostat 3 fazowy, ale chcę go wykorzystać tylko jako sterowanie do stycznika)
6. przyciski On - Off + lampki kontrolne pracy.
Automat do rozruchu gwiazda - trójkąt przy tym silniku chyba odpada ?
Mam w głowie ogólny zarys, ale wolałbym się oprzeć na schemacie i Waszym doświadczeniu, bo swoje dopiero zdobywam
na fotce dane z tabliczki znamionowej silnika
Chciałbym zmienić ten stan rzeczy i zabezpieczyć silnik a przede wszystkim siebie przed tragedią. Potrzebuję pomocy przy doborze komponentów do zbudowania szafki sterowniczej oraz narysowania schematu

Założyłem, że oczywiście oprócz szafki potrzebuję takich rzeczy jak:
1. Wyłącznik nadprądowy 3P 16A ? + 1 na sterowanie.
2. Czujnik kolejności i zaniku fazy CKF-B
3. Zabezpieczenie silnika z termikiem (np. wyłącznik MMS 32H)
4. przekaźnik czasowy (planuję zamontować elektrozawór (jako odprężnik) - obecnie nie ma)
5. Stycznik 3f 25A ( mam presostat 3 fazowy, ale chcę go wykorzystać tylko jako sterowanie do stycznika)
6. przyciski On - Off + lampki kontrolne pracy.
Automat do rozruchu gwiazda - trójkąt przy tym silniku chyba odpada ?
Mam w głowie ogólny zarys, ale wolałbym się oprzeć na schemacie i Waszym doświadczeniu, bo swoje dopiero zdobywam

na fotce dane z tabliczki znamionowej silnika