Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat instalacji kominka -bufor- kocioł gazowy dwu-funkcyjny.

pietrassdz 19 Sep 2017 13:23 4263 25
    pietrassdz
    Level 7  
    Witam serdecznie,
    pisze tego posta ponieważ chciałbym uzyskać Waszą opinie i ewentualne porady jeżeli byście mieli dotyczące mojego projektu instalacji. Chciałem przedstawić dwa rysunki. Dlaczego dwa ??? A dlatego, że pierwszy opiera się tylko na ogrzewaniu z kominka z płaszczem wodnym, a drugi z dwu-funkcyjnym piecem gazowym.
    Jako, że na przyłącze gazu muszę czekać ponad rok to drewna mi nie brakuje na obecną chwilę. Stąd ten pomysł. Trochę pokombinowałem i stworzyłem to co można zobaczyć poniżej. O ile nie stworzyła mi sama hydraulika problemu(mam taką nadzieję?), to mam problem z automatyką. W pierwszym rysunku gdzie mamy sam kominek dopasowałem sterownik TATAREK ZRTG-BUFOR, który obsługuję 3 pompy(kominka, CO i CWU) i ma możliwość przełączania na kocioł gazowy. Nie wiem czy ten projekt instalacji jest wystarczający i czy czegoś nie brakuje??? Wiadomą sprawą jest to, że do tego dojdą zawory odcinające, śrubunki oraz odpowietrzniki.
    A teraz czas na drugi rysunek i kłopot z jego automatyka.
    W drugim rysunki do tej samej instalacji rok później a może dwa lata później, nie wiem szczerze.... Dochodzi kocioł dwu-funkcyjny chciałbym, żeby włączał się wtedy kiedy spadnie określona temperatura na buforze i zamykał zaworem przełączeniowym w układ omijający bufor. Nie chce grzać niepotrzebnie wody w buforze bo jak będę miał gaz to chciałbym aby pracował tylko na instalacji grzewczej bezpośrednio do grzejników i podłogówki (nie wiem czy słusznie, ale uważam ze jak bufor będzie zimny to kocioł musi sie napracować żeby podgrzać dużą ilość wody w buforze) .Nie wiem czy będę miał nadal dobry dostęp do drewna i czy będzie chciało mi się aż tyle w nim palić. Być może będzie używany sporadycznie, a może tak jak teraz gdzie będzie głównym moim źródłem ciepła. W jaki sposób mam zrobić instalację pod pompę obiegową dla grzejników, żebym mógł obsługiwać ją paląc w kominku bądź kotłem gazowym w tym całym mieszanym układzie ??? Co do CWU to po podłączeniu kotła gazowego będzie tylko przez niego podgrzewana przez cały rok. Chyba , że jest fajny sposób aby rozdzielić tez te dwa układy i jesteście w stanie mi coś doradzić, przy małym nakładzie kosztów. Chociaż na samo podgrzanie wody specjalnie dużo nie spale tego gazu.

Napisałem się sporo, nie wiem czy jest to zrozumiałe dla Was. Jeżeli nie, to przepraszam postaram się w dyskusji uzupełnić braki. Za błędy też przepraszam.

POZDRAWIAM
    TOMEK
    pietrassdz
    Level 7  
    Jest ktoś w stanie mi pomóc ??? ;/
    jarcecz
    Level 17  
    CWU bez zbiornika? tzn. przepływowo podgrzewana woda? jeśli tak to nie może być to ta samą wodą co idzie do CO. Czyli jak już to z drugiej nagrzewnicy w buforze. a może dołożyć zbiornik (zasobnik) CWU np 120L i wtedy z bufora podgrzewany wodą z układu CO oczywiście dogrzewany wg potrzeb. a po dodaniu kotła gazowego zasobnik CWU grzany z kotła ( piec 1 fykncyjny z współpracą z zasobnikiem CWU
    gersik
    Level 33  
    Jak duży bufor chcesz zastosować w układzie zamkniętym? Wiesz jakiej wielkości potrzebne będzie naczynie przeponowe?
    pietrassdz
    Level 7  
    jarcecz wrote:
    CWU bez zbiornika? tzn. przepływowo podgrzewana woda? jeśli tak to nie może być to ta samą wodą co idzie do CO. Czyli jak już to z drugiej nagrzewnicy w buforze. a może dołożyć zbiornik (zasobnik) CWU np 120L i wtedy z bufora podgrzewany wodą z układu CO oczywiście dogrzewany wg potrzeb. a po dodaniu kotła gazowego zasobnik CWU grzany z kotła ( piec 1 fykncyjny z współpracą z zasobnikiem CWU

Dla CWU będzie zamontowany zasobnik C.W.U max 120 L. Wiem, że nie może być woda C.O z wodą użytkowaną mieszana. Tyle, że po dodaniu pieca jednofunkcyjnego musiałbym grzać cały bufor, czego chciałbym ominąć nie wiem czy słusznie. Wolałbym aby piec niezależnie w okresie wakacji grzał CWU a w zimie dostarczał również ciepło do domu omijając bufor.
    jarcecz
    Level 17  
    a założenie sprzęgła hydraulicznego nie pomoże? szukaj tematów gdzie zamiast bufora jest wymiennik pomiędzy instalacją kominka a piecem gazowym. to taki sam układ tylko że zamiast wymiennika jest bufor
    gersik
    Level 33  
    Jeżeli odpowiednio zamontujesz zawory zwrotne to kocioł gazowy nie będzie grzał bufora.
    pietrassdz
    Level 7  
    gersik wrote:
    Jak duży bufor chcesz zastosować w układzie zamkniętym? Wiesz jakiej wielkości potrzebne będzie naczynie przeponowe?

Jestem na etapie planowania instalacji. Nie zacząłem doboru urządzeń. Ale z tego co czytałem to im większy tym lepszy. Przydał by się 1000L. Ale boje się ze nie mam wystarczająco miejsca., muszę pomierzyć jaki mi wejdzie ale mniej niz 500L nie dam.
    Nie robiłem jeszcze doboru naczynia przeponowego.

Dodano po 3 [minuty]:

gersik wrote:
    Jeżeli odpowiednio zamontujesz zawory zwrotne to kocioł gazowy nie będzie grzał bufora.

A co z moim schematem, są tam narysowane zawory zwrotne. Powinienem gdzieś jeszcze dołożyć ?

Dodano po 1 [minuty]:

W jaki sposób mam zrobić instalację automatyki pod pompę obiegową dla grzejników, żebym mógł obsługiwać ją paląc w kominku bądź kotłem gazowym w tym całym mieszanym układzie ??? Dać osobny sterownik który załączałby się od ustawionej temp ?

Dodano po 1 [minuty]:

jarcecz wrote:
    a założenie sprzęgła hydraulicznego nie pomoże? szukaj tematów gdzie zamiast bufora jest wymiennik pomiędzy instalacją kominka a piecem gazowym. to taki sam układ tylko że zamiast wymiennika jest bufor

Muszę poczytać o sprzęgle hydraulicznym, za bardzo nie wiem co to...

A bufora nie chce wyrzucać bo chciałbym mieć możliwość zmagazynowania ciepła paląc w kominku
    gersik
    Level 33  
    Jeśli to są zawory zwrotne przy trojakach do kotła gazowego to wystarczy. Co z moim pierwszym pytaniem?
    pietrassdz
    Level 7  
    gersik wrote:
    Jeśli to są zawory zwrotne przy trojakach do kotła gazowego to wystarczy. Co z moim pierwszym pytaniem?

z pirwszym pytaniem ? chodzi o dobór naczynia przeponowego ? Odpisałem ze nie robiłem doboru ale z tego z słyszałem to powinien być wielkości 10% całego zładu wody.. prawda ?
    pietrassdz
    Level 7  
    Przepraszam, za przerwę ale miałem mnóstwo pracy i musiałem ten temat odłożyć.
    Gresik mówimy naczyniu przeponowym dla CWU ? czy dla CO ? Bo myślalem ze dla CO wystraczy tylko zwór bezpieczeństwa a dla CWU naczynie przeponowe
    gersik
    Level 33  
    A bufor 1000l będziesz miał w układzie zamkniętym? Jak myślisz gdzie podzieje się nadmiar wody po podgrzaniu go do 80oC ?
    pietrassdz
    Level 7  
    Racja, nie pomyślałem o tym ! Robię dobór i nie wiem co mam wybrać za źródło ciepła - kocioł stalowy/ paliwo stałe ? czy wymiennik ciepła ? Bo można by napisać, że bufor spełnia rolę wymiennika z wężownicą ? czy się mylę???
    pietrassdz
    Level 7  
    Czy ktoś jeszcze jest mi w stanie pomóc ??? co powinienem wybrać podczas doboru naczynia przeponowego dla układu CO?
    I w jaki sposób mam zrobić instalację automatyki pod pompę obiegową dla grzejników, żebym mógł obsługiwać ją paląc raz w kominku raz kotłem gazowym w tym całym mieszanym układzie ??? Dać osobny sterownik który załączałby się od ustawionej temp ? w
  • Helpful post
    gersik
    Level 33  
    Raczej powinieneś wybrać "kocioł".
    Kocioł gazowy niech ma swój sterownik i ustaw na nim funkcję "termostat". Kominek osobny sterownik który obsłuży pompy przed buforem i za nim. Jak przestaniesz palić w kominku temperatura pomieszczenia spadnie poniżej ustawionej dla kotła gazowego to sam się załączy.
    pietrassdz
    Level 7  
    Czyli podłączam jedna pompę od grzejników do sterownika kominka i kotła gazowego ? Kominek jak sie pali to bedzie obslugiwal pompę ze swojego sterownika a jak spadnie temp to załączy sie kocioł gazowy i też załączy pompę obiegowa ?
    gersik
    Level 33  
    Mają być dwa sterowniki. kominek ma swój bazujący na czujnikach przylgowych . powinien on obsługiwać pompę w obiegu kominek - bufor i bufor - instalacja. Kocioł gazowy ma mieć swój sterownik w pomieszczeniu reprezentacyjnym ( najchłodniejszym) aby mógł załączyć kocioł jak wyłączą się pompy sterowane sterownikiem z kominka i temp. w pomieszczeniach się obniży do wartości nastawionej na sterowniku kotła gazowego.
    Tak zastanawiam się nad obliczeniami wielkości naczynia. W sumie bufor będzie pracował jako wymiennik. Czy duża jest różnica w wyliczeniach?
    pietrassdz
    Level 7  
    Rozumiem, tylko zwróć uwagę na schemat, że mam oddzielną pompę dla grzejników. Więc jak kominek rozłączy pompę i odpali się kociołek gazowy to co pchnie ciepło do grzejników ? Czy kocioł ma wbudowaną pompę do CO, która będzie pchała dalej ciepło?
    Czy można rozwiązać sterowanie kotłem gazowym w inny sposób niż sterownik w pomieszczeniu. Nie chciałbym montować za dużo sterowników na ścianie, bo już w każdym pomieszczeniu będę miał regulator do elektrozaworów od ogrzewania połogowego, do tego dojdzie sterownik od kominka. A estetyka pomieszczenia będzie dla mnie ważna.
    O co mi chodzi konkretnie... o to, że np. temperatura spada na powrocie poniżej 40 stopni, wtedy kocioł dostaje cynk że czas zacząć pracować.

Co do naczynia przeponowego, nie ma różnicy w doborze naczynia przeponowego. Dobór naczynia był taki sam 1 * Reflex N 250 dla instalacji w podłogówce i 4 grzejników i bufora 1000L.
    Kurde trochę duże to naczynie ;/ boje się, że przy kotłowni 7m2 nie zmieszczę tego wszystkiego... a co z regułą, że daje się naczynie o pojemności 10% zładu ?
    gersik
    Level 33  
    kocioł ma wbudowaną pompę. Tam jest inny problem. teraz przyjrzałem się schematowi i tam masz dwa obiegi grzewcze aby je rozdzielić będziesz potrzebował sprzęgło.
    W dużym uproszczeniu moim zdaniem powinno być tak;Schemat instalacji kominka -bufor- kocioł gazowy dwu-funkcyjny.
    pietrassdz
    Level 7  
    Bez sprzęgła hydraulicznego mój schemat nie będzie działał ? skoro mam na każdym obiegu pompę obiegowa więc wymuszę przepływ ciepła w instalacji do każdego obiegu grzewczego
    gersik
    Level 33  
    Jasne że będzie działał ale nie będzie instalacja wykonana prawidłowo.
    Jeśli ma być do tego dołączony kocioł gazowy to sprzęgło jak najbardziej potrzebne aby obydwa obiegi pracowały prawidłowo i niezależnie. Ma to też drugi plus bo kocioł gazowy będzie mierzył temperaturę na sprzęgle i włączał palnik jak temp. będzie za niska. Wtedy pracą kominka steruje jakiś zwykły sterownik na dwie pompy a pracą kotła gazowego i pompami za sprzęgłem sterownik i moduł mieszacza . Tak to powinno prawidłowo wyglądać. Twoja praca ograniczy się tylko do obsługi kominka a resztę załatwi automatyka.
    Oczywiście zrobisz jak będziesz uważał. Może jeszcze ktoś więcej się wypowie w tym temacie.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Czasem mam ubaw jak czytam takie tematy. Nie masz gazu, będziesz miał za rok zamontuj kocioł z miarkownikiem ciagu za 2,5 tys na jeden sezon a za rok sprzedaj jako używany za 1,5 tys. dołóz 2 tys i masz juz na nowoczesny kocioł kondensacyjny. Zrób instalację jako otwartą , a później ją "zamknij" do gazowego kotła. Pakujesz się w bezsensowne w koszty z kominkiem ( pseudo kotłem o marnej sprawności w salonie) do którego potrzeba kupę drogiego osprzetu ( dodatkowe pompy, okablowanie czujniki, sterowniki, wymiennik, naczynie, wszystko w miedzi lub stali i jeszcze bufor itd. Koszt prawidłowego podłączenia kominka z płaszczem często przekracza koszt dobrego kotła podajnikowego .
    Pseudo oszczędne wydatki na kominek nigdy się nie zwrócą, drewno tez kosztuje i jego przygotowanie, co roku odnawiane w salono-kotłowni, a jak podłączysz gaz , to nie bedzie Ci się chciało w nim palić, a kasa poszła psu w d**ę...
    pietrassdz
    Level 7  
    gersik wrote:
    Jasne że będzie działał ale nie będzie instalacja wykonana prawidłowo.
    Jeśli ma być do tego dołączony kocioł gazowy to sprzęgło jak najbardziej potrzebne aby obydwa obiegi pracowały prawidłowo i niezależnie. Ma to też drugi plus bo kocioł gazowy będzie mierzył temperaturę na sprzęgle i włączał palnik jak temp. będzie za niska. Wtedy pracą kominka steruje jakiś zwykły sterownik na dwie pompy a pracą kotła gazowego i pompami za sprzęgłem sterownik i moduł mieszacza . Tak to powinno prawidłowo wyglądać. Twoja praca ograniczy się tylko do obsługi kominka a resztę załatwi automatyka.
    Oczywiście zrobisz jak będziesz uważał. Może jeszcze ktoś więcej się wypowie w tym temacie.

Super !! dziękuje za pomoc. Do montażu kotła gazowego mam czas więc na spokojnie przeanalizuje to, a uważam że dużo w tym dobrego co napisałeś :) Jeszcze raz dziękuje !!!
    POZDRAWIAM

Dodano po 8 [minuty]:

andrzej lukaszewicz wrote:
    Czasem mam ubaw jak czytam takie tematy. Nie masz gazu, będziesz miał za rok zamontuj kocioł z miarkownikiem ciagu za 2,5 tys na jeden sezon a za rok sprzedaj jako używany za 1,5 tys. dołóz 2 tys i masz juz na nowoczesny kocioł kondensacyjny. Zrób instalację jako otwartą , a później ją "zamknij" do gazowego kotła. Pakujesz się w bezsensowne w koszty z kominkiem ( pseudo kotłem o marnej sprawności w salonie) do którego potrzeba kupę drogiego osprzetu ( dodatkowe pompy, okablowanie czujniki, sterowniki, wymiennik, naczynie, wszystko w miedzi lub stali i jeszcze bufor itd. Koszt prawidłowego podłączenia kominka z płaszczem często przekracza koszt dobrego kotła podajnikowego .
    Pseudo oszczędne wydatki na kominek nigdy się nie zwrócą, drewno tez kosztuje i jego przygotowanie, co roku odnawiane w salono-kotłowni, a jak podłączysz gaz , to nie bedzie Ci się chciało w nim palić, a kasa poszła psu w d**ę...

Doskonale rozumiem o co Ci chodzi i masz dużo racji. Tylko przetłumacz to mojej żonie która tak czy inaczej chce mieć kominek w salonie, więc wydawanie dodatkowych pieniędzy na kocioł który stanie na rok i usunięcie go to też nie jest dobre rozwiązanie. Dlatego postanowiłem wykorzystać kominek z płaszczem wodnym z regulowana przepustnicą powietrza do ogrzania CO i CWU dopóki nie będę miał gazu. Jak będę miał gaz, a moje źródełko drewna nie skończy się to będę palił w kominku. Do twojego kotła i tak zamontowałbym bufor bo akumuluje zgromadzone ciepło i pozwala zaoszczędzić mój czas na częste dorzucanie drewna i opał.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Efekt akumulacji jak najbardziej zalecany , ale bufor musi byc duży i kocioł przewymiarowany.
    Zastanów się, czy kominek ( o nie wielkim załadunku) będzie w stanie w ogóle nagrzać bufor podczas odbioru ciepła na dom?
    pietrassdz wrote:
    Tylko przetłumacz to mojej żonie która tak czy inaczej chce mieć kominek w salonie

A miała już kiedyś kominek? Znam to od klientów, na początku zachwyt, a przy najbliższym remoncie za kilka lata wylatuje , albo zostaje najwyżej spirytusowy.
    BliSki
    Level 13  
    andrzej lukaszewicz wrote:
    A miała już kiedyś kominek? Znam to od klientów, na początku zachwyt, a przy najbliższym remoncie za kilka lata wylatuje , albo zostaje najwyżej spirytusowy.

To jest podstawowe pytanie :)
    Sam ciekawy jestem jak to się zakończy :)
    Czekam na relacje autora.