Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Liebherr CNes 3666 Index 20B / 001 - uszkodzony wentylator oraz zawór?

19 Wrz 2017 17:55 936 2
  • Poziom 15  
    Witam, kupiłem używaną lodówkę Liebherr CNes 3666 Index 20B / 001 No Frost. Posiada wentylator w lodówce i zamrażarce. Wentylator w zamrażarce włącza się dopiero jak zamrażarka dobrze już zmrozi ale ten w lodówce nie włącza się wcale, dlaczego? Jest zepsuty? Jest dodatkowy włącznik wentylatora lodówki ale nic nie daje. Mam jeszcze jeden problem, przy podłączeniu lodówki do prądu, agregat odpala ale z bardzo głośnym dźwiękiem zaworu? Chyba to jakiś zawór nie mam pojęcia ( wchodzą do tego miedziane rurki). Gdy już lodówka działa to ten zawór co jakiś czas włącza się na chwile. Model jego to aveco k3 01. Do czego on dokładnie jest? Czy taki dzwięk ma wydawać? Czy jeśli to np jest uszkodzone to można to wymienić? Jest tam jakaś część elektryczna.
  • Poziom 11  
    Witam,

    Napisze ku potomności może akurat się komuś przyda. Mam lodówkę Liebherr ICN 30660 20E. Po 10 latach nagle przestała chłodzić lodówka, a agregat chodził prawie non stop.

    Na początek diagnoza, nierówna temperatura w zamrażalniku będąca wynikiem nie działającego wentylatora w zamrażalniku. Na krótko wentylator działa. W tym typie najpierw musi zamrozić żeby przełączyć zawór trójdrogowy na chłodzenia. Nie działa wentylator nigdy (albo przełączy na chłodzenie po wielu godzinach), a temperatura szybko wzrośnie i znowu przełączy na zamrażalnik (i tak w kółko).

    Spędziłem 3 tygodnie na obserwacji i diagnostyce. Pierwsza sprawa musi wystartować wentylator. I tu z pomocą przechodzi Service manual, ( w załączeniu). Żeby wystartował wentylator muszą być spełnione warunki:

    - musi pracować kompresor
    - drzwi muszą być zamknięte,
    - sensor temperatury na parowniku musi osiągnąć temperaturę aktywacji (-25°C przy pierwszym włączeniu), w trybie normalnym pracy 2°C poniżej temperatury sensora w zamrażalniku.

    To podstawowe warunki są jeszcze dodatkowe można poczytać w manualu.

    Wracając do mojego przypadku. Przemierzyłem czujniki w temperaturze pokojowej i wyglądały ok. Wyglądało na to, że parownik nie osiąga temperatury ( ostatnia możliwość), zmierzyłem czujnikiem z 5 PLN, pokazuje -32°C). W końcu wywlokłem więcej kabla od czujnika z zamrażalnika, i wepchnąłem go do parownika. Niespodzianka, zewnętrzny za 5pln -34°C, ten z zamrażalnika -22°C. W niższych temperaturach nie zachowywał się liniowo, i nie uruchamiał wentylatora (8.2.2 w manualu dla wyjaśnienia w 20°C miał prawidłową rezystancje - wartości podane w manualu, także tryb serwisowy i odczyty z sensorów).
    W celu weryfikacji przeciąłem kabel i dołożyłem rezystor chyba 4kΩ. Sensor na starcie pokazywał -13°C, ale osiągnął temperaturę aktywacji i wentylator wystartował - wszystko się naprawiło. Wymian sensora naprawiła usterkę docelowo.

    Wniosek z tego sensory trzeba by weryfikować w całym zakresie temperatur chyba, że masz 3 tygodnie samozaparcia żeby wyczaić że oszukuje. Od tamtej pory lodówka śmiga. Oczywiści pierwszym punktem diagnostyki powinno być dwudniowe odmrażanie - i tak zrobiłem, ale to tylko chwilowo przykryło prawdziwy problem.
  • Poziom 42  
    goiakla napisał:
    Wniosek z tego sensory trzeba by weryfikować w całym zakresie temperatur chyba,


    Nie chyba tylko na pewno...
    Niech doświaczenie kolegi golakla będzie nauczką dla innych.
    Gratuluję cierpliwości. Dobra robota! Plus ode mnie.