Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wysokie obroty kosy spalinowej Stihl fs 36

nightwalker245 19 Sep 2017 20:23 7287 13
    nightwalker245
    Level 7  
    Witam
    Jakiś czas temu dostałem kosę spalinową Stihl fs 36, była zatarta, ale wystarczyło wypolerować tłok i cylinder i dać nowy pierścień i ożyła.
    Zapalała i po 3 - 4 sekundach gasła, żadna regulacja nie pomagała, wymieniłem wszystkie membrany w gaźniku i ożyła.
    Odpala, ale trzyma wysokie obroty które mimo regulacji rosną do max, popracuje tak jakiś czas i gaśnie.
    Ustawienie L = 1 i 1/2 obrotu a H = 2 obroty, na tych ustawieniach odpala, ale zawsze poprzez ssanie nawet po zagrzaniu.
    Po zmniejszeniu L i H nie odpali.
    Dziś jak już się zagrzała już nie odpaliła.

Podpowiedzcie co jeszcze sprawdzić lub co może jeszcze jej dolegać.
    E8600
    Level 40  
    nightwalker245 wrote:
    odpala ale zawsze poprzez ssanie nawet po zagrzaniu

To by sugerowało, że ma za dużo powietrza. Obstawiam uszczelniacze wału do wymiany lub pod cylindrem na uszczelce bierze powietrze. Co do ustawienia gaźnika to na forum powinno być gdzieś, trzeba poszukać.
    nightwalker245
    Level 7  
    A czy to może być wina uszczelki z pozycji 16:
    Wysokie obroty kosy spalinowej Stihl fs 36
    nightwalker245
    Level 7  
    No to rozbieram jeszcze raz i muszę wyciąć nową uszczelkę, niestety oryginalna nie jest już produkowana a co do ustawień gaźnika oryginalne ustawienia opisałem w pierwszym poście. I ciekawostka dziś na zimno na ssaniu mi zapaliła wyłączyłem ssanie i też zapaliła ale po chwili zgasła i już nie odpaliłem i niestety do wymiany sprężyna rozruchu.
    nightwalker245
    Level 7  
    Tam są dwie uszczelki, jak zmienię to sprawdzę i dam znać, na razie wielkie dzięki za podpowiedź.
    Maciej Stihl
    Level 2  
    Tłoka po zatarciu się nie poleruje. Tłok w dwusuwie pełni funkcję rozrządu i jeżeli jest luźny to ucieka spod niego wstępnie sprezona mieszanka. Wymień tłok ma nowy i dopiero kombinuj dalej
    nightwalker245
    Level 7  
    Witajcie ponownie
    na dzień dzisiejszy sprawa z kosą fs 36 wygląda tak
    przyczyną wysokich obrotów było lewe powietrze rozebrałem wyciąłem nowe uszczelki posmarowałem delikatnie silikonem i działa ale
    i to ale dalej nie daje mi spokoju otóż pali na fabrycznych ustawieniach i chodzi do puki ma paliwo w gaźniku po regulacji jak zgaśnie to nie zapali powrót do ustawień fabrycznych i pali więc wypaliłem napompowałem libelkiem zapaliła i chodziła i tak kilka razy czyli teraz muszę sprawdzić zawór kompensacji paliwa w zbiorniku.
    nightwalker245
    Level 7  
    odkręcałem i zakręcałem i nie zauważyłem różnicy tylko pompowanie libelkiem daje efekt
    nightwalker245
    Level 7  
    Witam
    Zagadka sphinxa rozwiązana, zgodnie z tym jak podejrzewałem, ostatni problem powodował zawór kompensacyjny.

Podsumowanie

Kosa spalinowa FS 36, po polerowaniu cylindra i tłoka, wymianie pierścienia na nowy, czyszczeniu i wymianie membran w gaźniku, pracuje dobrze na ustawieniach fabrycznych gaźnika, nie zauważyłem spadku mocy.

Dziękuję wszystkim za cenne podpowiedzi. Temat do zamknięcia.