Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PUNTO II 1.9 JTD - nie wychodzi paliwo z pompy CR

El_Kamillo_ 20 Wrz 2017 09:13 510 1
  • #1 20 Wrz 2017 09:13
    El_Kamillo_
    Poziom 10  

    Witam! Piszę bo już brakuje mi pomysłów. Auto po remoncie głowicy i wymianie rozrządu. Po poskładaniu wszystkiego do kupy problem z odpaleniem. Po podłączeniu przez kabel i program Multi Ecu Scan podczas kręcenia rozrusznikiem ciśnienie wzrastało do ok 190 bar lecz nadal nie odpalał po odpięciu kostki z jednego wtryskiwacza odpalał gdyż cisnienie delikatnie wzrastało ale po dotknięciu gazu gasł i znów był problem z odpaleniem. Podmienione 2 inne regulatory ciśnienia w pompie, czujnik połozenia wałka rozrządu, podczas próby przelewowej wtrysków auto odpalało i po kilku sekundach gasło i musiałem je odpalać co chwilę w z przelewów poszła niewielka ilość paliwa z 1 wtrysku nieco mniej niż z pozostałych na których było porówno. Stwierdziłem więc że wtryski ok i postawiłem na pompę CR.. wymieniłem na używkę z odpalającego auta wraz z regulatorem i zonk bo nie wychodzi z niej nawet kropla paliwa na szynę.. a MES pokazuje podczas kręcenia wartość 9-10 bar czyli to co bije pompka z baku.. chociaż zastanawia mnie skąd te 10 bar bierze sie w listwie jak paliwo tam w ogóle nie dochodzi.. paliwo do pompy dochodzi i wszystko wraca przelewem.. sprawdzane na wszystkich 3 regulatorach. I jeszcze kilka szybkich pytań:

    1. Czy na wejściu do pompy wysokiego ciśnienia jest jakiś zaworek zwrotny który by sie otworzyć musi dostać właściwe ciśnienie z baku?
    2. Jakie ma być napięcie na wtyczce od regulatora ciśnienia? Mnie miernik pokazuje 12v i 3,5v i nie wiem czy to jest ok gdyż podczas testu regulatora na MES nie słychać ani nie widać jego pracy.
    3. Czy w obudowie filtra paliwa znajduje się jakiś jeszcze jeden regulator ciśnienia? Dochodzą do niej 2 kostki ( 3 na dole od czujnika wody odpięta - urwany czujnik ) jedna ( niebieskie gniazdo ) przypuszczam że to od tempreratury paliwa ale druga czarna z lewej strony filtra już nie wiem od czego.
    4. Czy uszkodzony czujnik ciśnienia na listwie może powodować że regulator w pompie nie działa?

    Wielkie dzięki za jakąkolwiek podpowiedź bo ja i 3 różnych mechaników rozkładamy już ręce.

    0 1
  • #2 23 Wrz 2017 09:08
    panstalin2
    Poziom 19  

    Sprawdź wiązkę od czujnika ciśnienia , przemierz ja od ecu do czujnika .

    0