logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować precyzyjny dzielnik napięcia do miernika na ICL7107 i TL074?

sowik21 20 Wrz 2017 12:35 1380 9
REKLAMA
  • #1 16709659
    sowik21
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, buduję miernik prądu na układzie ICL7107. Na jego wejście będę podawać napięcie ze wzmacniacza różnicowego opartego na TL074, który mierzy różnicę napięć z rezystora 33mOM, przez który będzie płynął prąd do 10A, a napięcia na nim będą oscylowały w granicach 15V - to jest blisko napięć zasilających. Wzmacniacz ma mieć wzmocnienie mniej więcej 1. Problemem są zbyt wysokie napięcia mierzone na TL074, więc zrobiłem prosty dzielnik napięcia przez dwa. Niestety jest to dzielnik mało idealny, może dlatego że posiadane rezystory mają tolerancję nie mniejszą jak 5%.
    Koledzy mają pomysł jak zmniejszyć napięcia tak, żeby zachować różnicę napięcia albo przynajmniej żeby ta różnica była równo o połowę mniejsza?
  • REKLAMA
  • #2 16710010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16710148
    sowik21
    Poziom 11  
    Przy dzielniku przez dwa różnica napięć zmniejszy się o połowę, ale można "wyregulować" ICL7107 tak że to nie problem.
    Rezystorów precyzyjnych aktualnie nie posiadam stąd miałem nadzieję, że istnieje jakiś inny prosty sposób.
    Myślałem o zenerkach, ale z not katalogowych wynika że mają spory rozrzut napięć przewodzenia.
    Czy problemu nie rozwiązałoby podwyższenie napięcia zasilania wzmacniacza różnicowego na przykład na układzie LM2574?
  • #4 16710412
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16713151
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6038
    sowik21 napisał:
    Na jego wejście będę podawać napięcie ze wzmacniacza różnicowego opartego na TL074, który mierzy różnicę napięć z rezystora 33mOM, przez który będzie płynął prąd do 10A, a napięcia na nim będą oscylowały w granicach 15V - to jest blisko napięć zasilających.
    TL074 może pracować z napięciem wejściowym równym dodatniemu napięciu zasilania, wyjście musi mieć pewien odstęp od jednej i drugiej szyny zasilania.
  • #6 16713275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16713663
    sowik21
    Poziom 11  
    _jta_ Masz rację, nie jest konieczny, chyba że będę chciał pomnożyć przez 2 różnicę napięć, która została podzielona w dzielniku. Bezpośrednio(bez zmniejszania napięć) do ICL-a napięć mierzonych nie będę podawał bo zasilam go napięciami +/-5V. Nie da się jakoś prosto zmniejszyć te napięcia mierzone, może jakoś dodać napięcie ujemne?
    Przy zastosowaniu rezystorów precyzyjnych 0,1% do dzielnika napięć to jeżeli dobrze obliczyłem błąd pomiaru może wynieść nawet 20mV, to jest w tym przypadku około ampera.
    Ostatecznie zastosuję INA138NA/250
  • REKLAMA
  • #9 16713679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17512365
    sowik21
    Poziom 11  
    Problemik rozwiązałem w ten sposób, że do jednej części dzielnika dodałem mały potencjometr.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem budowy precyzyjnego dzielnika napięcia do miernika prądu opartego na układzie ICL7107, z wykorzystaniem wzmacniacza różnicowego TL074. Użytkownik zmagał się z wysokimi napięciami na TL074, co skłoniło go do zastosowania dzielnika napięcia, jednakże jego dokładność była ograniczona przez tolerancję rezystorów. Uczestnicy sugerowali użycie precyzyjnych rezystorów, a także rozważali podwyższenie napięcia zasilania wzmacniacza. Wskazano, że ICL7107 ma wejście różnicowe, co może eliminować potrzebę wzmacniacza TL074. Ostatecznie zaproponowano dodanie potencjometru do dzielnika napięcia jako rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA