bobo6969 wrote: No, ale ja raczej nie będę robił takich rzeczy bo stracę gwarancję.
Nie wiem o czym Ty piszesz. Jaka utrata gwarancji, od czego, od zamknięcia zaworów serwisowych/odcinających? Przecież to normalne, że w sytuacji awaryjnej masz mieć możliwość odcięcia kotła od całej instalacji c.o. i nie ma to wpływu na gwarancję. Analogicznie w sytuacji awaryjnej możesz, a nawet musisz odciąć dopływ gazu, zamykając zawór gazowy przed urządzeniami odbiorczymi i też nie będzie to miało wpływu na gwarancję. Zawory nie są od parady tylko od zamykania i otwierania jeśli jest taka potrzeba chwili.
bobo6969 wrote: Jak odetnę instalację od kotła, to jak sprawdzę czy w kotle ciśnienie jest stałe
No chyba masz manometr na kotle i to za jego pomocą sprawdzasz o ile spadło Ci ciśnienie i stąd ten wątek, więc nadal nie wiem o co Ci chodzi.
bobo6969 wrote: No i co jeśli się okaże, że kaloryferowy obieg nie jest szczelny? Kucie całości rur?
Zauważyłeś problem i trzeba go rozwiązać. Najpierw musisz ustalić w czym tkwi problem i potem go usunąć. W najgorszym wypadku może trzeba będzie kuć ściany w potencjalnym miejscu, gdzie występuje nieszczelność.
Dziwnie się zachowujesz, bo piszesz na forum ale wygląda, że nic nie chcesz robić, a najlepiej, aby samo się zrobiło.
bobo6969 wrote: A jak się okaże, że piec nieszczelny to jak, gdzie?
Napisałem we wcześniejszym poście jak masz sprawdzić, czy spadek ciśnienia jest po stronie kotła. Jeśli po stronie kotła to wzywasz serwis od kotła (choć to najmniej prawdopodobny wariant), a jeśli po stronie kotła będzie OK to pozostaje ubytek po stronie instalacji.
Potem możesz testować na poszczególnych obwodach, aby zawęzić obszar z ubytkiem ciśnienia.
Jednak widzę, że totalnie nie ogarniasz tych spraw, więc nie wiem co lepsze w Twoim przypadku, próba samodzielnego ustalenia przyczyny, czy wezwanie "fachowca", autora tego "dziurawego" dzieła. Skoro ten fachowiec dopuścił takiego "bubla" do użytku to mam wątpliwości, czy będzie w stanie Ci to rzetelnie naprawić, nie robiąc przy okazji demolki w chacie.
Tylko nawet jeśli ustalisz samodzielnie w którym obwodzie jest ubytek to usunięcie wycieku i tak będzie wymagało wizyty fachowca, a z racji gwarancji najlepiej, aby był to ten co zrobił tego bubla, bo każdy inny skasuje Ciebie jak za naprawę pogwarancyjną.
Tak czy siak problem jest Twój i musisz go rozwiązać teraz, inaczej po czasie wyjdzie, gdzie masz ubytki ale wtedy może to oznaczać spore koszty i dodatkowe problemy.