logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makro (Outlook) - wysyłąnie załączników pod konkretne adresy email.

Waszoksbp 21 Wrz 2017 11:00 2520 4
REKLAMA
  • #1 16711691
    Waszoksbp
    Poziom 2  
    Jak napisać makro w Outlook, które będzie załączać kolejne pliki pdf z określonego folderu i automatycznie dodawać odpowiedni adres email, na który dany plik ma zostać wysłany. Nazwy tych plików do wysłania są takie same jak nazwy odpowiednich kontaktów (adresów) w Outlook. Chodzi o to, aby automatycznie załączać plik i dopasowywać do niego odpowiedni adres email (zgodnie z nazwą), czyli "jeden plik=jeden adresat".

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16712158
    Andrzej Rejnhard
    Poziom 2  
    To samo zagadnienie wykonanie w Excelu jest bardzo proste.
    Czy nie warto więc wykonać tego w VBA pod excelem?

Excel wykona to co chcesz, ( odpali Outlooka do którego i pododaje odpowiednie załaczniki )

A.R.
  • REKLAMA
  • #3 16712188
    Waszoksbp
    Poziom 2  
    Ok, może być w Exelu, ale w jaki sposób to zrobić dokładnie?
  • REKLAMA
  • #4 16712972
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    Waszoksbp napisał:
    Nazwy tych plików do wysłania są takie same jak nazwy odpowiednich kontaktów (adresów)
    Do czego więc Excel?

Po mojemu, powinno zadziałać coś takiego (pod warunkiem, że piki mają w nazwie pełny adres, Np "odbiorca@alias.pl.pdf")
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Uwaga: nie mam zainstalowanego Outlook, żeby to wypróbować (metody i właściwości znalazłem w Internecie) :)
    w związku z tym pojęcia zielonego, jak dobrać się do kontaktów i wyszukiwać po nazwie.
  • #5 16714791
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    Witam
    Tak jak @adamas_nt napisał wystarczy sam outlook trzeba trochę zmodyfikować jego kod i dodać pętle "lecące" po całej książce outlooka i wyciągnąć adresy wtedy porównać z nazwą plików (w nazwie nie muszą mieć pełnego adresu email)

Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
REKLAMA