Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monter-elektronik, liceum, policealna.

wtełek1 22 Sep 2017 12:29 891 3
Optex
    wtełek1
    Level 14  
    Cześć.
    Ukończyłem zawód monter-elektronik, jeden egzamin zdałem E05, E06 nie zdał nikt było odwołanie ale nic nie dało, w styczniu poprawka.
    Aktualnie zaocznie chodzę do Liceum ogólnokształcącego, mam za naukę rentę po rodzicu więc warto się uczyć bo nie robię tego za darmo a i lepsze wykształcenie = lepsza praca lub jej brak :D

Po ukończeniu liceum planuje iść dalej na kierunek:
    Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.

W sumie to taki bardziej przyszłościowy zawód niż monter-elektronik bo teraz wiele się buduje takich wiatraków, elektrownii wodnych czy słonecznych.
    Co myślicie?
    Może ktoś był w podobnej sytuacji i mógłby coś poradzić. A może coś innego?
    Interesuję się elektryką, elektroniką, grafiką komputerową.
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Z zawodu również jestem monterem-elektronikiem, na początku przygoda z komputerami później rozpocząłem pracę w systemach zabezpieczeń i tak już od 2001 roku(wpierw w agencji ochrony a następnie własna działalność).
    Kierunek daje możliwość rozwoju w różnych pokrewnych kierunkach jak widać.
  • Optex
    wtełek1
    Level 14  
    No właśnie chodzi również o możliwość rozwoju.
    Dlatego chciałbym mieć chociaż dwie specjalizację żeby w razie "W" nie szukać pracy daleko od miejsca zamieszkania itd.
    Jestem raczej stałym bywalcem, jak praca mi się spodoba bo to jest najważniejsze to również jej nie zmienię.

Zastanawiałem się nad technik-informatyk ale to tak bardzo popularne że obawiam się o brak miejsc, chyba że się mylę. No i tu dochodzi kwestia że dobrego informatka ciężko znaleźć

Tak to szkoła w sobotę i niedzielę a praca w tygodniu i tyle
    and_rog
    Level 23  
    Czy znajdziesz pracę zależy od tego, ile umiesz, jak szukasz, a nie jaką szkołę skończyłeś.