Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Słaby sygnał po rozdzieleniu

23 Wrz 2017 11:11 1593 31
  • Poziom 12  
    Kupiłem nową antenę tridigit 44/21-60 dipola z zasilaczem lna177. Na próbę rozłożyłem ją na strychu i po podłączeniu do zasilacza i bezpośednio do odbiornika TV wszystko dział wyśmienicie bez wynoszenia na dach. mam tylko pomiar z oprogramowania tunera i tam wyświetla jakość 99%. Podłączyłem ją do instalacji która rozdziela sygnal na 4 pokoje i zonk - sygnału w pokojach prawie nie ma.
    Instalacja nieskomplikowana. Kabel od anteny do wtyczki zasilacza. To podłączone do rozdzielacza Telmor RM-4F i od Telmora lecą kable na pokoje. Niestety sygnału w nich brak. Jeszcze nie wynosiłem na dach bo dziś leje, ale w zwiazku z poprzednimi kłopotami od wielu lat nabrałem podejrzeń ze znów będą jakieś problemy. Nie wiem w czym rzecz. Skoro na jednym odbiorniku działa poprawnie to myślałem że na reszcie też, ale widocznie po przejsciu przez rozdzielacz sygnał jest za słaby. Ktoś doradziłby co zrobić gdyby po zawieszeniu na dachu dalej był taki problem? Odległosć od nadajnika 30km. Nie bardzo znam się na tym
  • Poziom 19  
    Może ten telmor RM-4F uszkodzony.
  • Poziom 12  
    Wiesz, ja mialem podejrzenie że to może być to, ale kompletnie nie mam pojęcia czy to w ogóle może się zepsuć. Jełsi tak to pewnie i moze być to prawda bo jak pisałem - sygnał nawet bez wynoszenia na dach jest bardzo stabilny i dobrej jakości (wg wskazań dekodera) więc co może być problemem? Chyba tylko ten rozdzielacz? Nikt przy nim nie grzebał więc może coś w czasie burzy się porobiło? Nie mam pojęcia co tam moze się uszkodzić. Sygnał widac że jakiś dochodzi ale jest tak marny ze nie pojawia się nawet pikseloza tylko wyświetla brak sygnału
  • Poziom 19  
    Albo rozgałęźnik ,albo duże straty na kablach. TV też miałeś na poddaszu czy puszczałeś sygnał na tv z pominięciem rozgałęźnika?
  • Poziom 12  
    Mały telewizorek wniosłem na strych i stroiłem sygnał na nim, ale też i kawał kabla podłączyłem do niego (jakies 7 -8m). Natomiast nie próbowałem puszczać bezpośrednio na kazdy pokój oddzielnie z pominięciem rozdzielacza. Nie mam też niestety miernika i bez instalatora chyba się nie obejdzie. MOgę jeszcze pobawić się dodatkowym wzmacniaczem za wtykiem separatora a przed rozdzielaczem, ale to już w ramach eksperymentu chyba bo to juz za dużo tego wzmocnienia.
    No i dodam że od rozdzielacza do gniazd pokojowych to każdy z kabli ma w granicach 5m. Może nawet mniej niż5 bo nie pamiętam już jak instalator to poprowadził, ale do jednego pokoju bezpośrednio nad splitterem to może nawet i 3m góra. najwiecej do salonu - metr na poddaszu, 2.5m piętro i 2.5 salon to będzie z 5-6m. To aż tyle by to tłumiło? kabla niestety nie pamietam, ale na pewno nie badziewny. Gruby ok7-8mm. Palca sobie nie dam uciąć (choć pociąłem dziś przy robocie) ale chyba Triset
  • Poziom 27  
    Na jakiej instalacji do tej pory odbierałeś lub odbierasz. Dla mnie to robisz błąd w podłączeniu. Był wzmacniacz czy nie. Jak łączysz tą nową antenę do rozdzielacza.Jak podpięty zasilacz. Może się okazać że po podpięciu pod kabel na dachu od anteny będzie dobrze.
  • Poziom 12  
    Dobra. sprawdzone. Rozdzielacz jest chyba dobry. Na próbę dałem jeszcze wzmacniacz AMS a10 przed rozdzielaczem i pojawił się w miarę stabilny obraz. No ale to za duzo wzmacniaczy więc robi się już zupełny kogiel mogiel. Problemem jest siła sygnału. W poniedziałek antena idzie na dach i zobaczymy co wtedy. na razie w jednym pokoju mux1 i 2 idealnie a mux pikselizuje troszkę. W drugim mux 3 idealnie a 1 i 2 przycina.

    @MDD ja dotychczas miałem same kłopoty. Instalacja ciągle jest ta sama i od początku - kiedy instalator niedyplomowany ją stworzył- było coś jest nie tak. ma już 18 lat. od 2 w ogóle jej nie używam bo korzystałem z pokojowych na mux3 który niedaleko ma podświetlenie wiec do tego pokojówka starczała. Pisałem jak podłączam. Puszkowy wzmacniacz do anteny, zasilacz z separatorem i dopiero wtedy do rozdzielacza. Z rozdzielacza na pokoje. Na symetryzatorze nigdy zadna antena nie dawała mi nigdy sygnału po rozdzieleniu. na początku ten facet wstawił jakąś zwykłą siatkowa, potem ja zrobiłem 2 anteny ze zwrotnicą na dwa kanały i tez w zależnosci od pogody grało jak chciało (prawdopodobnie przesterowany sygnał) a że nie ma co w tej tv teraz oglądać to dałem sobie spokój na dwa lata. No ale że są w domu seniorzy to chcą ostatnio czasem coś tam zajrzeć na to wiec kupiłem ta 44/21-60 ale ostateczne wnioski to beda dopiero jak powędruje na dach. Jak nie to niech wołają instalatora bo mi już brak pomysłów.
  • Poziom 12  
    Więc sytuacja wygląda tak. Wyeksportowałem antenę na dach. Konieczna była wymiana kabla przy okazji. Po ustawieniu na sławoborze ze wzmacniaczem LNA177 podłączyłem do telewizora z pominięciem sieci domowej - czyli do telewizorka z tunerem. Wg wskazan dekodera siła na 85% i jakość na 99%. Niestety pojawił się problem z muxem 3. Problem polega prawdopodobnie na tym ze niedaleko - ok 500m - mam podświetlenie na ten mux i od zawsze były u mnie kłopoty z odbiorem ze Sławoborza bo sygnał był przesterowany na mux3 albo za słaby na mux 1-2 a dobry na mux3 (tłumika nie posiadam) . maszt mam widoczny z okna - tym bardziej na dachu.
    Przestawiłem ten sam zestaw na Kołowo. Przy podłączeniu bezposrednio do odbiornika z pominieciem rozprowadzenia na dom moc ok 45-50% i jakośc na ok.70%. Po podłaczeniu do instalacji sygnału w ogóle nie było. Już miałem dać sobie spokój gdy znów jeszcze na próbę założyłem ten wzmacniacz Ams-10 między separator zasiłki a wejscie do rozdzielacza. I ruszyło. sila w gniazdkach pokojowych jest w okolicach 65% i jakość na 70-80% w zależności od dekodera (bo są różne w domu). Ogląda sie to w miarę stabilnie.
    Nie wiem jak długo potrwa ten dobrostan i czy coś się nie przesteruje ale mam tak paskudną lokalizację ze naprawdę ciężko tu coś odebrać. A sasiad 50m dalej odbiera na tej samej antenie, z tym samym wzmacniaczem ze Sławoborza i nie narzeka. Nie wiem na ile pokoi ma rozdzielone - moze mniej, ale dodatkowo ja mam widok bezpośrednio na maszt z podświetleniem a on jest zasłonięty wzgórzem i moze stąd różnica. Nie wiem..
    Na razie odbiera to z Kołowa, ale ile to potrwa to nie wiem. Może ktoś mi powie czy to podświetlenie może tak zakłocać odbiór? I z podświetlenia i ze Sławoborza leci tona tym samym kanale 60. Na symetryzatorze ze Sławoborza bez problemu odebrałbym na jednym telewizorze, ale po rozdzieleniu nic nie widać w pokojach i musi byc wzmacniacz. Niestety mam podejrzenia że to podświetlenie robi w rezultacie bigos na sygnale , który na mux3 jest przesterowany przy takim ustawieniu że mux 1 i 2 odbiera bezbłędnie.
  • Poziom 19  
    frigo napisał:
    Instalacja ciągle jest ta sama i od początku - kiedy instalator niedyplomowany ją stworzył- było coś jest nie tak. ma już 18 lat.

    Skoro kable mają 18 lat, to wypadałoby pomyśleć o ich wymianie na nowe.
  • Poziom 12  
    Ściany mam kuć? Dachowy aż po strych wymieniłem. Na wiosnę pójdzie nowy talerz sat i okablowanie . natomiast nie mam jak wymienić kabli w ścianach i nie widzę raczej potrzeby. Problem chyba jest jednak w podświetleniu bo jak się pytałem to większośc sąsiadów ma problemy z odbiorem ze sławoborza w mojej dzielnicy. Owszem - można na symetryzatorze, ale po rozdzieleniu i tak trzeba wzmacniacza i sygnał jest słaby. Dlatego przestawilem na Kołowo, ale musiałem i tak dodatkowo sygnał jeszcze wzmocnić. Całość mimo wszystko pracuje stabilnie i nic nie zacina. Zobaczymy jak długo i gdy pogoda się zmieni.
  • Poziom 19  
    Możesz też spróbować z zasilaczem regulowanym . Masz wtedy możliwość regulacji wzmocnienia.
  • Poziom 36  
    frigo napisał:
    Może ktoś mi powie czy to podświetlenie może tak zakłocać odbiór?

    Stosując wzmacniacz 500 m od "doświetlacza" mux-3, skazujesz się na kłopoty. Nie dość że bardzo blisko, to działa na tym samym kanale co Sławoborze. Aby w miarę możliwości osłabić wpływ doświetlenia, antenę musisz starać się umieść tak, by go nie "widziała". Tak jak u sąsiada, bo
    frigo napisał:
    on jest zasłonięty wzgórzem

    frigo napisał:
    i nie narzeka

    Antena skierowana na Kołowo prawdopodobnie nadal odbiera doświetlenie. Jaki masz teraz sygnał na k.60?
  • Poziom 12  
    Oczywiście jest zasilacz regulowany. Obecnie wszystkie kanały odbierają prawidłowo. Czasami leciutko właśnie mux3 przytnie, ale to nie problem. Antena dalej odbiera doświetlenie . A jakże. Moze potem sprawdzę na dekoderze z miernikiem siły czy też mocy sygnału bo u siebie w pokoju mam tylko jakość i ona wskazuje 60% na kanale 60 przy antenie ustationej na kołowo. U mnie Kołowo mam dokładnie na zachód a Sławoborze na północ. No ale jak pisałem - całość obecnie sprawuje się więcej niż przyzwoicie przy kierunku Kołowo. jak długo? Zobaczymy. Jeszcze inny sąsiad miał antenę taką jak ja poprzednio 19/21-60 Dipol i też mu tylko mux3 odbierał i jakieś kłopoty wiecznie miał. Mux 3 to na kawalku druta moge odbierać z tego masztu pod domem. Po co oni to zamontowali to nie mam pojęcia. Ze Sławoborza odbierałbym z równą mocą a tak to mi ten mux3 przesterowuje.
    Nie mam raczej możliwości odbierania bez wzmacniacza bo jak pisałem po rozdzieleniu z symetryzatora w ogóle mi w pokojach nie gra. a z Kołowa sam symetryzator to w ogóle mi nie pociągnie. Może na jeden odbiornik. najważniejsze żena razie wszystko gra. Zobaczymy jak będzie zmieniać się pogoda - czy wtedy coś się nie popsuje bo róznie to kiedyś bywało
    Oczywiście mux3 z kołowa to kanał 48 więc teoretycznie kanał 60 ze sławoborza i doświetlenia mu nie przeszkadza
  • Moderator
    Jeżeli w odległości 500 metrów masz nadajnik doświetlający MUX3 to zapomnij o stosowaniu jakichkolwiek wzmacniaczy szerokopasmowych. Nawet jak doświetlenie ma tylko kilkanaście watów. Od dawna do mnie docierają sygnały o problemach w odbiorze MUX1/2 w Gryficach, Szczecinku czy Trzebiatowie.
    A gdzie dokładniej jest punkt odbioru?
  • Poziom 12  
    Łobez. Aby zasłonić antenę przed doświetleniem musiałbym wywalic antenę z dachu na północną scianę budynku, ale to bez sensu bo jak pisałem na razie wszystko mi działa z Kołowa. Generalnie to ciągle słysze o kłopotach z odbiorem ze Sławoborza w tej lokalizacji. Niemniej jednak widzę anteny skierowane na ten nadajnik, ale nie wiem co tam odbierają i jak.
    Tak więc antena teraz odbiera z kołowa i jest OK od wczoraj.
    Szczecinek, Trzebiatów, Łobez mają chyba właśnie doświetlenia. A Gryfice to nie wiem.
  • Moderator
    Te anteny skierowane na Sławoborze to zapewne pozostałość po analogowym TVN-e jaki nadawano na kanale 32.
    Znam oba obiekty - tak Toporzyk jak i Podgórną. I faktycznie z nadajnika pod Białogardem sygnał jest cieniutki i lepiej nie będzie.
    Doświetlenie zapewne postawiono by wykazać, że okolica jest w zasięgu programów TVP i nie ma podstaw do obniżenia lub zniesienia opłat abonamentowych ;) . No i propaganda też musi działać... ;) Okoliczny teren do płaskich nie należy, jak zapewne wiesz...
    Z technicznego punktu widzenia doświetlanie gappfilerami najczęściej robi więcej szkody niż pożytku - ale to moje prywatne zdanie.

    Sprawdziłem w moich zapiskach, na punkcie pomiarowym w Dalnie sygnał z Kołowa jest tylko nieco słabszy niż z Białogardu. Ale Łobez jest w sporym dołku. Dlatego jak zauważysz na obiekcie na Podgórnej antena odbiorcza jest wystawiona dość wysoko by odbierać stabilny sygnał z Białogardu
    W tej konkretnej sytuacji odbiór z Kołowa jest jak najbardziej uzasadniony. Dobra, silnie kierunkowa antena z pułapką na kanał 60ty, postawiona możliwie jak najwyżej.
  • Poziom 12  
    Cytat:
    Sprawdziłem w moich zapiskach, na punkcie pomiarowym w Dalnie sygnał z Kołowa jest tylko nieco słabszy niż z Białogardu. Ale Łobez jest w sporym dołku. Dlatego jak zauważysz na obiekcie na Podgórnej antena odbiorcza jest wystawiona dość wysoko by odbierać stabilny sygnał z Białogardu


    no dokładnie jest tak jak piszesz. Z tym że mimo wszystko gdy ustawiałem antenę to u mnie sygnał ze Sławoborza był wile mocniejszy niż z Kołowa i gdyby zdjęli to doświetlenie z Podgornej nie trzeba byłoby kombinowac z Kołowem bo mux 1,2 ze Sławoborza odbierało idelanie po rozdzieleniu na pokoje. Mux 3 jest z wiadomych przyczyn przesterowany. natomiast po ustawieniu na Kołowo mux2 zaczyna dziś delikatnie pikselizować. Sprawdziłem na dekoderze i wg tego co wskazuje moc sygnału jakby spadła na tym muxie do 54%. Jakość idealna, ale zaczyna zacinać. No niestety mam taką a nie inna lokalizację. Ewentualnie przesunąć jeszcze raz na Sławoborze i wstawić jakiś tłumik na kanał 60 ale jaki to musiałby być to nie mam pojęcia.
  • Moderator
    Wszystko się zgadza.
    Kiedyś w Dipolu były pułapki strojone. ostatnio nie widzę tego w ich ofercie. Może ktoś ma gdzieś link do jakiegoś sklepu.
    A sygnał z Białogardu jest silniejszy gdyż takie jest ukształtowanie terenu. Ale wystarczy wyjechać w stronę Radowa czy Węgorzyna i Kołowo leci niewiele słabiej niż Białogard.

    Poszukaj, może coś znajdziesz. W najgorszym przypadku trzeba będzie podłączyć równolegle do gniazda antenowego odcinek rozwartego kabla koncentrycznego o długości ćwiartki fali - 7 lub 9,5 cm w zależności od rodzaju przewodu. Ćwierćfalowy odcinek działa wówczas jako pułapka.
  • Poziom 12  
    No niestety tak jest - gdzie się nie ruszysz z Łobza to pod górę. Troszkę przeregulowałem wzmacniacz i znów odbiera to poprawnie. Bardzo wielu ludzi ma problem w mieście z odbiorem. Znajomy dystrybutor jednego z opratorów sat mówił mi że przyjechali kiedys nawet specjaliści z Polsatu i mierzyli sygnał i z tego co mówił raz jest silny a raz słaby, ale główny problem to jest niestety podświetlenie bo ta lokalizacja jest tak już na skraju zasięgu Sławoborza i do rozdzielenia na kilka gniazd to już raczej wzmacniacz jest potrzebny a przy tym doświetleniu to nie ma szans na dobry odbiór - chyba ze ktoś ma antenę schowaną od północnej strony przed doświetleniem - to tak.
  • Poziom 19  
    irekr napisał:

    Kiedyś w Dipolu były pułapki strojone. ostatnio nie widzę tego w ich ofercie. Może ktoś ma gdzieś link do jakiegoś sklepu.

    Chyba to miałeś na myśli: Link
  • Moderator
    Coś takiego tez może być. Kiedyś kupowałem pułapki produkcji AMS-u, wewnętrzne, z trzema obwodami. Prostsze i tańsze. Ale ta także będzie działać, pod warunkiem umiejętnego zestrojenia.
  • Poziom 12  
    Niech mi jeszcze ktoś wytłumaczy. U mnie w pokoju dalej odbiera dobrze. natomiast sypnął się sygnał w drugim pokoju. Odbiera tylko mux3. Dwa różnej produkcji dekodery. Różnica w długości kabla marginalna, podłączone tak samo. Głupieję już z tym wszystkim. Moze ten rozdzielacz jest jednak felerny? Kończą mi się już pomysły
    Moze zreasumuję.
    Antena ustawiona na Sławoborze
    1. Z symetryzatorem łapie wszystko, ale po rozdzieleniu w gniazdkach wszystko się tnie
    2. Ze wzmacniaczem LNA177 na pojedynczym odbiorniku, z pominieciem sieci mux1, mux2 odbiera idealnie - mux3 przesterowany. Po wpięciu do sieci to samo - mux1,2 stabilny. Mux 3- pikseloza. Dodatkowego wzmacniacza ams-10 nie ma sensu już w to wpinać.

    Antena skierowana na kołowo
    1. na symetryzatorze ledwo ledwo
    2.Ze wzmacniaczem LNA177 i podłączonym bezpośrednio do odbiornika z pominięciem instalacji odbiór wszystkiego idealny. Po podłączeniu do instalacji sygnał zbyt słaby aby cokolwiek oglądać
    3. Zestaw jak w pkt2 i wpiętym dodatkowym wzmacniaczem AMS-10 między separator zasilacza do LNA177 a wejściem do rozdzielaczaTelmora - pracuje dobrze przez kilka godzin - potem musze regulować wzmocnienie. Z tym ze jak piszę w jednym pokoju dziala, w drugim się tnie

    Kończą mi się pomysły - szans na schowanie anteny przed doświetleniem mux3 nie mam. Antena centralnie na dachu nad wyłazem. Mogę jeszcze zmienić dekoder w sąsiednim pokoju, ale z dużą doza prawdopodobieństwa będzie to samo. A telewizor ma jakieś znaczenie? Bo tam stoi jakiś stary kineskopowy i sygnał idzie przez kabel Euro.
    Już nie wiem.. Wydawało mi się że na taką antene to nie powinno być żadnego problemu z odbiorem z kołowa na samym wzmacniaczu dopuszkowym a ja muszę jeszcze dokładać dodatkowy . Zonk.
  • Poziom 19  
    Cały czas problem od rozgałęźnika do tv. Kup zwykły rozg. Na tyle tv ile potrzeba. Ten telmor ma 7db na wyjściu. Coś zaczyna kaszanic po czasie na grzaniu.
  • Poziom 12  
    Zwykły to znaczy jaki? Wydawało mi się że ten telmor to normalny. No i dobrany jest na tyle wyjść ile potrzeba - czyli 4.
  • Poziom 19  
    Czy kolega go chociaż raz ominął? Puść sygnał. Z anteny na ten dekoder który działa najgorzej. Nie znam tego terenu ale jeśli z ant na krótko. Jest ok to problem z popchnięciem sygnału. Sorki za błędy ale klikam z tel.
  • Poziom 12  
    Ja antenę ustawiałem na tym dekoderze który teraz ma kłopoty i bezpośrednio do niego podłaczona gra i śpiewa. Wlaśnie jest problem po podłączeniu do rozgałeziacza, ale chyba wiadomo gdzie leży problem. jeszcze przejrzę gniazdka czy aby instalator dobrze podokręcał kable i spróbuję wymienić kabel. Moze to coś da. jak nie wymienię rozgałeziacz. Dzięki.
  • Poziom 19  
    Był omijany ? Ewentualnie ten wzmacniacz po czasie zdycha.
  • Poziom 36  
    frigo napisał:
    1. Z symetryzatorem łapie wszystko, ale po rozdzieleniu w gniazdkach wszystko się tnie
    2. Ze wzmacniaczem LNA177 na pojedynczym odbiorniku, z pominieciem sieci mux1, mux2 odbiera idealnie - mux3 przesterowany. Po wpięciu do sieci to samo - mux1,2 stabilny. Mux 3- pikseloza

    LNA-177 na k.60 ma wzmocnienie chyba ok. 27-28 dB. A przecież są słabsze przedwzmacniacze LNA, np. 101 (do 15 dB). Jak sam piszesz, na symetryzatorze problem pojawia się po przepuszczeniu sygnału przez rozgałęźnik, który ma tłumienie ok. 7 dB. Zatem o mniej więcej tyle trzeba wzmocnić sygnał, by zrekompensować stratę sygnału. Są np. słabe przedwzmacniacze 8-14 dB. Można zastosować regulowany rozgałęźnik aktywny TELMOR RTA-140. A najlepiej wzmacniacz kanałowy, przy pomocy którego wybrany kanał wzmacniacz lub tłumisz -> Link. No, albo w/w filtr kanałowy.
  • Poziom 12  
    Ok. dzięki. bedziemy działać. Dam znać jakby były jakies problemy. Dziękuję wszystkim za wysiłek i cierpliwość. Cud się stał w okolicy - w Wegorzynie ktoś wygrał 19mln w Lotto :-) Ten to ma dopiero zmartwienie a nie jakieś głupie anteny. Być może znajomy jakiś rodziny zresztą. Moze nawet rodzina. Kto wie? :-) Ile to anten i wzmacniaczy można za to kupić? Stację nadawczą nawet.
  • Poziom 12  
    MInęło trochę czasu i sytuacja bez zmian. Instalacja jak poprzednio czyli przedwzmacniacz LNA177 w puszcze, zasilacz z separatorem i wzmacniacz AMS10. To wszystko do splittera do Telmora. U mnie w pokoju obraz z Kołowa idealny w reszcie gniazdek tnie mux1. Reszta programów odbiera poprawnie. Posprawdzałem gniazda, wtyki, połączenia. Wszystko posprawdzane i problem dalej ten sam. Mux1 Do niczego on tam mi za bardzo nie jest potrzebny, ale jak już robić to do końca.
    Zauważyłem jednak nastęującą rzecz. ja sobie do pokoju ciagnąłem od Telmora kabel po strychu już a nie w scianie. Kabla jest jak sie okazało o wiele wiecej niż tego co idzie ze splittera w ścianach do pokojów. I jak sprawdzałem instalację to zauważyłem że rdzeń w tych kablach sciennych osadzony jest nie w takim piankowym czy plastikowym 'rurku' tylko ten rdzeń w tych kablach jest w czymś w rodzaju pustej rurki w środku. Tam są jakby 4 jakieś puste komory w tym co w większosci kabli jest wypełnione pianką czy plastikiem. Moze to w tym jest problem i instalator dal jakieś badziewne kable w ścianę? Ten kabel do mnie jest normalnej , dobrej jakości z gęstym miedzianym oplotem i wszystko gra. Już nie ma pomysłów na to wszystko. Nic mi od kiedy to złożyłem nie zacina. Jeszcze sprawdzę swoim dekoderem ze swojego pokoju na pozostałych gniazdkach. Jeśłi odbiór bedzie niepoprawny to chyba tylko kable albo splitter bo u mnie tn dekoder bardzo dobrze pracuje z tym sygnałem.
    Z tym że na próbę jeszcze odkręciłem od splittera swój kabel z tego pokoju co wszystko dobrze odbiera i spróbowałem podłączyć bezpośrednio do anteny z pominięciem tego wzmacniacza AMS i niestety nie dało się oglądać. Sygnał na pewno jest słaby mimo wszystko. Bez tego AMS niestty nie idzie odebrać raczej Antena ustawiona dobrze. Wszelkie próby korekty pogarszają sytuację tylko.