Posiadam rozlutownice Denon DN-SC7000 i nastąpiła tragedia bo spalił się silnik w tym urządzeniu.
Stało się to się stało, ale jak zobaczyły cenę nowego silnika to się przeraziłem. 455 zł to troszeczkę za drogo za kawałek silnika. Próbowałem coś znaleźć u przyjaciół Chińczyków, ale bezskutecznie. Może ktoś z koleżanek, lub kolegów miał ten sam problem i znalazł tańszy zamiennik. Proszę o pomoc bo szkoda takiego urządzenia trzymać bezużytecznie w szufladzie.
Mógłbyś coś więcej podać, jakieś zdjęcia, symbole? Może da się przewinąć? używam sc7000 od 2 lat i jak tylko będę umiał to chętnie pomogę rozwiązać problem.
Może ktoś z koleżanek, lub kolegów miał ten sam problem i znalazł tańszy zamiennik.
Informacja o braku zamiennika silnika "DN-703450", 230V AC , niestety jest prawdziwa.
Ponieważ w obwodzie zasilania silnika jest szeregowo połączony rezystor R11 , sprawdź go,... w/g załączonej specyfikacji , dla zakresu napięć - (220÷240)VAC, …R11= 27Ω; 2W (zobacz załączoną poniżej ilustrację).
, … na schemacie widać, ...jaką funkcję spełnia element R11 .
sprawdzałem na wszystkie sposoby i jest to silnik na 100%.
Stwierdziłeś uszkodzenie silnika komutatorowego z magnesami trwałymi i wbudowanym układem prostowniczym - "DN-703450" . Takie wykonanie, wg ostatniej mody, zaliczamy do elementów mechatroniki.
Czy mógłbyś wskazać, co okazało się być najsłabsze w obwodzie samego silnika?
Mamy, układ scalony, dwa dławiki i uzwojenie wirnika:
… zakładam przerwę mierzoną na wejściu AC, ..bo zwarcie natychmiast spaliłoby rezystor R11 (schemat #3), … a kategorycznie ograniczasz problem do samego silnika.
W konstrukcjach silników komutatorowych, założona wartość napięcia zasilana wirnika, decyduje o minimalnej ilości działek komutatora, …ze względu na dopuszczalną wartość napięcia międzywycinkowego (przekroczenie tej wartości, to intensywne iskrzenie i szybsze uszkodzenie układu szczotki-komutator).
Z tego względu, konstrukcje silników zasilanych większą wartością napięcia, muszą mieć większą ilość działek komutatora, .. tym samym, większą średnicę komutatora.
Gdyby założyć, że silnik ma pracować, zasilany z sieci 230V AC, a układem scalonym na wejściu jest mostek prostowniczy, to z w/w względów konstrukcja komutatora powinna być odpowiednia do wartości maksymalnej przebiegu czasowego napięcia, …dla sinusoidy - Umax= √2×230≈325V.
I tu mamy wyjaśnienie, dlaczego w specyfikacji sposobu zasilania, np. (proponowanego w #12) silnika -"240V DC motor RS-7712PH",… jest ograniczenie sposobu zasilania - "Voltage(V): 230VAC RECT", … a więc dopuszczalność tylko przebiegów czasowych prostokątnych (RECT- rectangle), o wartości skutecznej = maksymalnej = 230V, … a nie przebiegów sinusoidalnych o wartości 230VAC, …wtedy napięcie maksymalne osiąga ≈ 325V, … i to byłoby o wiele za dużo dla tej konstrukcji komutatora.
Reasumując, …proponowanie silników komutatorowych z magnesami trwałymi, o napięciu znamionowym 230V DC, z dodatkowo dołączonym mostkiem prostowniczym, zamiast silnika oryginalnego …jest pomysłem, nie do końca przemyślanym.
Po podłączeniu omomierza do przewodów wyprowadzonych z silnika i obracaniu wirnikiem w pewnym momencie omomierz wykazuje zwarcie .
Zastanawiam się czy tego typu silniki można naprawiać?
dziś spotkała mnie ta sama przypadłość (zwarcie w obwodzie silnika) z taką rozlutownicą.
Spalił się jeden z dławików, po wymianie dławika na inny, spalił się drugi i nastąpiło uszkodzenie rezystora R11 (nie miałem oryginalnego rezystora, lecz założony MŁT 27Ω 2W, więc nie mogę potwierdzić "oryginalnej" wartości).
Przyczyną zwarcia w silniku okazały się drobinki grafitu ze szczotek, leżące między wycinkami komutatora, powodujące zwarcie (około 10Ω między dwoma wycinkami). Po rozebraniu silnika udało mi się wyczyścić przerwy między wycinkami (chusteczka nasączona spirytusem na wykałaczce ), przywróciłem prawidłową rezystancję (ok 850Ω) uzwojeń wirnika.
Sprawdź Kolego, czy nie spotkał Ciebie dokładnie ten sam problem.