Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Emulator zmieniarki dla aut grupy VAG

GrzesiekN 29 Paź 2017 21:54 37107 146
  • #91
    j4rek
    Poziom 18  
    Wszystko się zgadza zgodnie z dokumentacją - układ sam zaczyna automatycznie odtwarzać muzykę od pierwszego utworu na nośniku, po jego włożeniu. Ramki informacyjne też są poprawne. Odpowiednio ustawione fusebity są kluczowe, po czym stwierdzasz, że taktowanie zegara jest odpowiednie?
  • PCBway
  • #92
    luka_m1984
    Poziom 11  
    Zauważyłem jedną ciekawą rzecz. Jeśli na zasilanie podam 5V to na wyjściu stabilizatora jest około 3,7V i tak zasilana atmega i moduł startują od razu. Natomiast jeśli na wejście stabilizatora dam napięcie rzędu 12V to na wyjściu jest 5V czyli tak jak powinno i wtedy atmega nie działa- nie startuje odtwarzanie muzyki. Jak wcześniej napisałem jutro spróbuję sprawdzić to jeszcze w aucie.
  • #93
    j4rek
    Poziom 18  
    Możliwe, że brak automatycznego odtwarzania po włączeniu zasilania to dobry objaw - atmega wysyła komendę stop/pauza do modułu, aby zablokować to automatyczne odtwarzanie od 1 utworu na pamięci.
  • #94
    luka_m1984
    Poziom 11  
    j4rek napisał:
    Odpowiednio ustawione fusebity są kluczowe, po czym stwierdzasz, że taktowanie zegara jest odpowiednie?

    bo jest ustawione na wewnętrzny kwarc 8MHz tak jak u autora.
  • #95
    mamix4
    Poziom 14  
    Zbudowałem ten emulator na płytce uniwersalnej , ATmega w DILu . Radio Concert 2 z aktywowaną zmieniarką VCDS-em .Moduł nie działa , brak reakcji na emulator. Na podpiętym samym zasilaniu Player startuje, wygląda na problem z komunikacją.
  • #96
    GrzesiekN
    Poziom 11  
    Na wstępie przepraszam za kilka dni nieobecności.
    luka_m1984 napisał:
    Jeśli na zasilanie podam 5V to na wyjściu stabilizatora jest około 3,7V i tak zasilana atmega i moduł startują od razu

    W złączu zmieniarki nie ma masy elektrycznej. Czy masa sygnałowa została połączona z elektryczną?
    j4rek napisał:
    Możliwe, że brak automatycznego odtwarzania po włączeniu zasilania to dobry objaw - atmega wysyła komendę stop/pauza do modułu

    Dokładnie tak jest

    Jak wcześniej napisałem. Zebrałem logi. Ogólnie moja implementacja jest bardzo podobna, ale w zebranych danych występuje wiele powtórzeń tych samych komend. W mojej wersji wysyłam polecenia pojedyńczo. Sprawdziłem w innym samochodzie moje rozwiązanie i zadziałało tak jak u mnie. Dla pewności podam dokładne symbole radia 8E0 035 186 (Grunding z Portugalii). Czy z takimi wersjami także wam nie działa to rozwiązanie. Poprawię wsad do zgodnego ze zlogowanymi danymi, ale to na 100% nie rozwiąże problemów z DFPlayerem. Jeżeli ktoś z was zechciałby mi podesłać swoj emulator sprawdzę dokładnie jego sztukę w moim środowisku i oczywiście odeślę na swój koszt.
  • #97
    luka_m1984
    Poziom 11  
    Udało się uruchomić układ z taką małą "druciarnią". Tak jak wcześniej pisałem jak ATmega i Playerek są zasilane napięciem rzędu 3,7V to wszystko działa jak należy. Po włożeniu karty lub pendrive uaktywniają się odpowiednie wejścia zmieniarki CD1 i CD2. Doraźnie ominąłem to w ten sposób że układ zasilany jest z ładowarki wpiętej do gniazda zapalniczki, co za stabilizatorem daje właśnie napięcie ~3,7V. Czyli jest jakieś światełko w tunelu. Czy autor układu byłby w stanie sprawdzić jak u niego wygląda sprawa z zasilaniem w układzie. Dokładnie jakie napięcie idzie na ATmege i player?
  • #98
    j4rek
    Poziom 18  
    Może spróbuj dodać dodatkowy stabilizator 3,3V dla modułu mp3, a atmega niech pozostanie zasilona z 5V.
  • PCBway
  • #99
    GrzesiekN
    Poziom 11  
    U mnie jest dokładnie 5V. Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że obniżając napięcie doprowadziłeś je do poziomu bliskiego 3.3V. Czyli zgodnego z poziomami portu szeregowego dfplayera i może Twoja wersja tego odtwarzacza zadziałała poprawnie. Może sprawdź większą rezystancje na wejściu RX odtwarzacza. Najważniejsze w tej chwili jest to, że potwierdziłeś, że układ działa. Chociaż nie wiem jak się ma teraz dopasowanie poziomu wyjściowego sygnału audio gdy odtwarzacz pracuje z obniżonym napięciem. Czy jakość audio jest dobra?
  • #100
    luka_m1984
    Poziom 11  
    Jak dla mnie jakość dźwięku jest zadowalająca. Audiofilem nie jestem ale wydaje mi się że jest na poziomie płyty CD odtwarzanej w moim radiu. Jedyny minus jaki zauważyłem to brak informacji o numerze folderu z odtwarzaną muzyką gdyż Skoda Symphony nie wyświetla czasu utworu tylko nazwę źródła np CD1 TR 1 CD2 TR1, ale da się bez tego żyć.
  • #101
    GrzesiekN
    Poziom 11  
    Informacja o numerze folderu jest widoczna przez 3 sekundy podczas jego zmiany. W którymś momencie prac nad emulatorem spróbowałem cyklicznego przełączania czasu odtwarzania na numer folderu, co kilka, kilkanaście sekund ale rozpraszało mnie to bardzo podczas jazdy i zostawiłem tak jak jest. Po tym krótkim czasie użytkowania zauważyłem, że dość szybko zapamiętuję układ utworów w całych folderach.
  • #102
    luka_m1984
    Poziom 11  
    GrzesiekN napisał:
    Informacja o numerze folderu jest widoczna przez 3 sekundy podczas jego zmiany.

    Problem jest w moim radiu bo ono nie ma funkcji wyświetlania czasu utworu, nawet jak odtwarzam CD
  • #103
    ildzio
    Poziom 10  
    Witam
    Mam pytanie czy na schemat nie wkradł się błąd według niego rezystory są po 1k natomiast na zdjęciu widać że użyłeś 10k oraz jeśli dobrze zauważyłem do filtrowania zasilania użyłeś dwa kondensatory jeden 4,7uF a drugi 100nF przy nóżce złącza IDC
  • #105
    GrzesiekN
    Poziom 11  
    Raczej to nie będzie problemem, ale moja głupota już prędzej. Nie jestem tego już w stanie sprawdzić, bowiem nie mam już kodu w wersji umieszczej tutaj ale istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że błędnie umieściłem dyrektywę kompilacji warunkowej i do przesłanego wsadu dołączony został fragment programowej implementacji 2 portu UART, który służył mi jako narzędzie do debugowania. Proszę zatem o jego zablokowoanie, łącząc pin 1 (PD3) procesora do masy kroplą cyny. Będzie łatwo masa jest pod ręką i zwrotną odpowiedź czy zadziałało.
  • #106
    luka_m1984
    Poziom 11  
    GrzesiekN napisał:
    Proszę zatem o jego zablokowoanie, łącząc pin 1 (PD3) procesora do masy kroplą cyny. Będzie łatwo masa jest pod ręką i zwrotną odpowiedź czy zadziałało.


    U mnie to nie zadziałało niestety, ale może niech inni jeszcze sprawdzą i się wypowiedzą.
    Z racji tego że swój układ zbudowałem na płytce uniwersalnej to dołożyłem jeszcze jeden stabilizator aby docelowo układy były zasilane niższym napięciem na którym układ pracuje poprawnie.
  • #107
    Wlodek83
    Poziom 17  
    U mnie czyli z radiem MFD VW zmieniarka zachowuje sie bez zmian tj. widać ją po 15 sekundach od włączenia, ale bez żadnej płyty. Obniżałem napięcie do 3.8V oraz zwierałem pin 1 do masy przy zasilaniu 5V.
  • #108
    mamix4
    Poziom 14  
    U mnie ,po zwarciu pinu PD3 emulator ruszył, działa super, jestem zadowolony. Podziękowania dla autora za ten projekt. Miałem już zamawiać coś takiego na Aliexpress.
  • #109
    bielak930
    Poziom 9  
    Cześć,
    czy masz może możliwość rozpisania pinów na kostce zmieniarki ? Planuje zrobić nowe PCB według twojego projektu, ale chciałbym zostawić oryginalną wiązkę od zmieniarki. Z tyłu emulatora wyprowadzone byłoby wtedy takie samo złącze jak w oryginalnej zmieniarce.
  • #110
    luka_m1984
    Poziom 11  
    bielak930 napisał:
    Cześć,
    czy masz może możliwość rozpisania pinów na kostce zmieniarki ?

    Przecież cała rozpiska jest w pierwszym poście, na schemacie i zdjęciu zmieniarki.
  • #111
    bielak930
    Poziom 9  
    Jest rozpiska kostki od strony radia. Mnie interesuje rozpiska kostki od strony zmieniarki. Nie mam kluczyków do wyciągania radia, a przewód od zmieniarki mam poprowadzony fabrycznie do schowka.
  • #114
    bielak930
    Poziom 9  
    Niestety u siebie mam wiązkę zakończoną inną kostką. Interesuje mnie pinout takiego złącza :
    Link
  • #115
    j4rek
    Poziom 18  
    Wydaje mi się, że właśnie taka sama jest przy tej zmieniarce CX-CV1820LH (złącze ma 12 pinów, 2x6).
  • #116
    GrzesiekN
    Poziom 11  
    GrzesiekN napisał:
    Jeżeli ktoś z was zechciałby mi podesłać swoj emulator sprawdzę dokładnie jego sztukę w moim środowisku i oczywiście odeślę na swój koszt.

    Właśnie jeden z podesłanych emulatorów wraca do właściciela. Diagnoza. Dwa zwarcia i jeden brak połączenia. Poza tymi drobiazgami zadziałał od kopa. DFPlayer z innych niż moje zródeł, więc zakładam, że będą one kompatybilne między producentami. Unieważniam tym samym całkowicie moją ofertę diagnostyki z darmowym zwrotem.
  • #117
    luka_m1984
    Poziom 11  
    Mam pytanie do autora, czy byłaby możliwość przerobienia programu w ten sposób że numer aktualnego folderu byłby przez kilka sekund wyświetlany jako numer utworu a później wracał do rzeczywistego numeru utworu. Moje pytanie wynika z tego iż tak jak już wcześniej pisałem radio nie wyświetla czasu utworu tylko sam jego numer.
  • #118
    GrzesiekN
    Poziom 11  
    luka_m1984 napisał:
    czy byłaby możliwość przerobienia programu w ten sposób że numer aktualnego folderu byłby przez kilka sekund wyświetlany jako numer utworu a później wracał do rzeczywistego numeru utworu

    Czyli podczas szybkiego przeszukiwania folderu wolisz nie widzieć numeru utworu tylko ciągle numer folderu?
  • #119
    luka_m1984
    Poziom 11  
    Właśnie chodzi o to żeby na zasadzie czasu utworu u Ciebie na kilka sekund wyświetlał się numer folderu jako utwór a później zpowrotem pokazywało numer bieżącego utworu. Nie wiem czy to jest w ogóle do ogarnięcia w takiej formie jak chcę dlatego pytam. Mam nadzieję że wiesz co mam na myśli.
  • #120
    Wlodek83
    Poziom 17  
    U mnie "coś" się posunęło do przodu w pracy zmieniarki. A tak naprawdę to chyba pomogło wyłączenie radia od zasilania, bo po przyniesieniu radia do domu i podłączeniu, zmieniarka zaczęła pracować.
    Ale nie jest tak do końca dobrze...
    W radiu dalej nie widać żadnej płyty, jednak po włożeniu karty lub pendriva zaczyna odtwarzać. Jeżeli są włożone jednocześnie karta i pendrive nie można pomiędzy nimi przełączać ponieważ radio nie widzi żadnej płyty.
    Najczęściej po pierwszym wyłączeniu radia i ponownym włączeniu coś się zacina. Nie działa przełączanie utworów i po wyłączeniu ponownym radia nie wyłącza się zmieniarka. Radio wówczas nie wysyła żadnego sygnału na wyjściu DATA_OUT. Pomaga odłączenie zasilania od radia lub tylko od zmieniarki, lecz nie jest to regułą. Raz było tak że po włączeniu radia nie działało przełączanie a po ponownym jego włączeniu już tak. Poniżej film z pracy zmieniarki.


    Link