Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha / Toshiba - Nie ma dźwięku na kablu optycznym między TV a amplitunerem

Ragless 24 Wrz 2017 12:37 720 9
  • #1 24 Wrz 2017 12:37
    Ragless
    Poziom 15  

    Witam

    Mam problem z podłączeniem dźwięku z TV Toshiba 40ZF355 do amplitunera Yamaha RX-V550 za pomocą kabla optycznego. Dźwięku nie ma a na wyświetlaczu amplitunera pojawia się tylko napis STRAIGHT oraz znaczek PCM nie można tego przełączyć trybem program na np. w tryb stereo, cały czas podczas kiedy włączony jest TV na amplitunerze jest STRAIGHT. Kiedy wyłączę TV znika ikona PCM oraz STRAIGHT i można normalnie przełączać tryby programowe na np. STEREO, Dollby itp. Oczywiście wejście nastawione jest na AUTO. Pod tym samym wejściem w amplitunerze odtwarzacz bluray też podłączony kablem optycznym działa bez problemów Ktoś ma jakiś pomysł jak to ruszyć?

    0 9
  • #3 24 Wrz 2017 19:29
    Ragless
    Poziom 15  

    Witam
    Sprawdziłem ale nic nie ma w menu telewizora, kabel optyczny mruga na czerwono czyli sygnał jest. Bardziej zaskoczony jestem tym że sygnał z telewizora blokuje amplituner w pozycji stright pcm i nie mozna nic z tym zrobić a dźwięku nie ma

    0
  • #4 25 Wrz 2017 14:07
    Polon_us
    Poziom 40  

    Ragless napisał:
    Bardziej zaskoczony jestem tym że sygnał z telewizora blokuje amplituner w pozycji stright pcm

    To raczej dzieje się po wybraniu DTV na pilocie Yamahy?
    Nie ma przecież połączenia HDMI pomiędzy TV a Yamahą?

    Czy kolega mógłby wykonać dwa testy:

    - po wybraniu DTV na pilocie Yamahy po kolei sprawdzić wszystkie wejścia optyczne wzmacniacza przewodem optycznym (sygnałem) z telewizora.
    - zamiast wybierać DTV na pilocie Yamahy wybrać np. DVD i wtedy również po kolei sprawdzić wszystkie wejścia optyczne w wzmacniaczu przewodem optycznym z telewizora.

    0
  • #5 25 Wrz 2017 22:02
    Ragless
    Poziom 15  

    Witam

    Sprawdzone na każdym wejściu optycznym w amplitunerze gdzie podaje sygnał optyczny z telewizora dzieje się to samo nie ważne czy jest to wejście wejście oznaczone jako DTV, DVD, CD czy inne zawsze włącza się STRAIGHT i obok ikona PCM, nie ma dźwięku i nie można przestawić programu na tym wejściu. Podłączając bluray tego problemu nie ma

    0
  • #6 26 Wrz 2017 05:23
    Polon_us
    Poziom 40  

    heh, nie dostałem odpowiedzi na moje pozostałe pytania/sugestie ...

    Spróbuję jeszcze raz:

    - proszę podłączyć odtwarzacz Blue-ray i upewnić się, że jest dźwięk z tego urządzenia
    - zakładam, że z tego urządzenia dźwięk jest prawidłowy.
    - wyłączyć odtwarzacz Blu-ray
    - NIE ZMIENIAĆ USTAWIEŃ YAMAHY!!!!
    - w to samo wejście włożyć przewód optyczny z telewizora i włączyć pilotem telewizora odbiornik TV

    Proszę napisać, czy dało to jakiś efekt, czy dźwięk z TV jest słyszalny.

    Ragless napisał:
    ... zawsze włącza się STRAIGHT i obok ikona PCM, nie ma dźwięku i nie można przestawić programu na tym wejściu ...

    Nawet w tym trybie dźwięk z TV powinien był być odtwarzany przez wzmacniacz.

    0
  • #7 26 Wrz 2017 14:18
    Ragless
    Poziom 15  

    Sprawdzone nie ma dźwięku i program przełącza sie tryb straight

    0
  • #8 26 Wrz 2017 14:50
    Polon_us
    Poziom 40  

    Chciałbym jedną rzecz wyjaśnić dokładnie, bo mnie to męczy :)
    W którym dokładnie momencie następuje przełączenie w tryb "Straight"?

    W chwili, kiedy włoży się przewód optyczny z telewizora do wejścia wzmacniacza?
    Cos mi tu nie pasuje ...
    Proszę te zjawisko zmiany trybu pracy wzmacniacza opisać dokładnie.

    0
  • #9 26 Wrz 2017 21:45
    Ragless
    Poziom 15  

    Ok napisze od początku punkt po punkcie:
    - Wejście optyczne w amplitunerze np "DTV"
    - Podłączam pod to wejście kabel optyczny z odtwarzacza bluray
    - Włączam odtwarzacz, dźwięk w amplitunerze jest
    - Wyłączam odtwarzacz bluray
    - Nie wyłączam amplitunera
    - Wyciągam kabel optyczny od bluray i w to miejsce (czyli gniazdo optyczne DTV) wkładam kabel optyczny od telewizora
    - Na wyświetlaczu jest napis "stereo"
    - Włączam telewizor
    - Po włączeniu telewizora na wyświetlaczu amplitunera pojawia się ikona PCM oraz napis STRAIGHT (tak jak na zdjęciu wyżej ) i nic nie można zrobić z trybem programów, nie można zmienić ani za pomocą pilota ani pokrętła na amplitunerze.
    - dźwięku z telewizora na amplituner brak

    0
  • #10 27 Wrz 2017 07:36
    Polon_us
    Poziom 40  

    Hmm, dziwne to ...

    Zaczynam powoli wyczerpywać się w pomysłach.

    Proszę jeszcze dwie rzeczy spróbować:

    1 - mając telewizor włączony i wzmacniacz w trybie "Straight" sprawdzić działanie przycisku "Straight" na pilocie Yamahy. Wg instrukcji ten przycisk włącza/wyłącza ten tryb.

    2 - sprawdzić ustawienia telewizora. Wiem, że to już było sugerowane, ale proszę to zrobić jeszcze raz.
    Telewizor ma chyba swoje lata, bo nie mogłem znaleźć jego instrukcji, także nie mogę wskazać dokładnie, gdzie sprawdzić ustawienia.
    Zwykle ustawienia wyjścia cyfrowego audio można znaleźć w menu "Dżwięk", "System", S/PDIF" czy "Głośniki".
    Jak uda się znaleźć cos, co by sugerowało wyjście cyfrowe audio to proszę spróbować inne ustawienia np. "Auto", "Dolby Digital". Może to coś zmieni.

    0