Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hyundai Accent II 1.3 - Kłopoty z rozruchem silnika

janpl 24 Wrz 2017 19:28 354 3
  • #1 24 Wrz 2017 19:28
    janpl
    Poziom 9  

    Problem pojawia się od około półtora miesiąca, niezależnie od tego, czy silnik jest ciepły czy zimny. Akumulator jest mocny, a rozrusznik bardzo dobrze (szybko) kręci. Pompa paliwowa się uruchamia, wytwarza ciśnienie i wyłącza. Jeżeli silnik nie odpali prawie natychmiast (max 2 sekundy) po przekręceniu kluczyka, trzeba przerwać rozruch, odczekać około 10-15 sekund, ponownie włączyć zapłon i silnik się uruchamia. Jednak w przypadku zbyt krótkiej przerwy pomiędzy próbami (brak cierpliwości) ponownie nie odpali, trzeba odczekać już oko minuty. Jeden raz po takim powtórnym odpalaniu silnik wszedł na bardzo wysokie obroty, które ustabilizowały się na normalnym poziomie dopiero po wrzucenie biegu i przejechaniu kilku metrów. Świece (Brisk) i przewody (Bosch) zmienione, mają około 17 000 km przebiegu. Niedawno wymieniłem również czujnik temperatury. Podejrzewam, że przy rozruchu jest podawana zbyt duża ilość paliwa, co skutkuje tzw. "zalewaniem" świec. Zjawisko swego czasu dosyć częste w silnikach gaźnikowych. Co o tym sądzicie, a najważniejsze jak to naprawić.

    0 3
  • #3 24 Wrz 2017 20:18
    janpl
    Poziom 9  

    Nie, jeżdżę tylko na benzynie z markowych stacji. Dodam jeszcze, że wcześniej odpalał praktycznie na dotyk.

    0
  • #4 05 Gru 2017 11:05
    janpl
    Poziom 9  

    Problem, tak jak się niespodziewanie pojawił, tak samoistnie ustąpił. Od około miesiąca nie mam problemów z rozruchem, dlatego zamykam temat.

    0