Jak narazie zostawię 40CH bo chyba styknie bo raczej nie ma jakis większy sens 120CH raczej nie, czy się mylę?
Masz rację, jedna czterdziestka wystarcz. Lecz gdybym to ja posiadał już rozkręcone to CB to bym się nimi pobawił i o efektach napisałbym tu na forum: "dla potomnych", no i oczywiście powróciłbym do obecnych ustawień.
Pozdrawiam.
I wszystko jest OK. To CB posiada tylko podstawową "czterdziestkie", po resecie pracuje (ES) w "piątkach" E 40CH AM/FM - 4W. Po wykonaniu funkcji A/F+CH9, CB przełącz się w "0" PL, 40CH AM/FM - 4W. Używają funkcji z klawiszami: SC uzyskujemy zakres dE 12CH AM - 1W oraz 80CH FM - 4W. DW uzyskujemy zakres CE 40CH FM - 4W. Tak wynika z opisów tego TRX_a. W celu uzyskania większej ilości "czterdziestek" trzeba jednak "pobawić" się tymi zworkami.
Pozdrawiam.
No, no muszę przyznać, że genialnie to Roch rozpracowałeś. Poświęciłeś trochę czasu, ale efekt jest. Faktycznie sam raz się mordowałem z tymi 5-tkami w Atenie. Nie grzebałem w niej co prawda, ale ten numer z 5-tkmi musiałem "przeskoczyć ", bo nie szło z niej gadać.
Informatyk001 wrote:
bo raczej nie ma jakis większy sens 120CH raczej nie, czy się mylę?
Jak nie masz z kim gadać na "bokach" to jest faktycznie bez sensu w tym radiu.Wystarczy 40CH "podstawy".
Tam chyba z tego co pamiętam to była idiotycznie zrobione bo jak pokazuje 5-tkę to radio jest w zerach a jak nie pokazuje to jest w 5-tkach bo jest to minus 5kHz a nie jak radiach CB co było +10kHz.Na tym się złapałem wtedy pamiętam.
I powiem Wam jeszcze jedno- tymi naszymi postami i tym tematem przyczyniamy się pozytywnie do opisu tego radia w sieci.W zasadzie sporo rzeczy tu zostało odkrytych o którym w sieci nie na za wiele. Niejednemu się to może przydać.
No, no muszę przyznać, że genialnie to Roch rozpracowałeś. Poświęciłeś trochę czasu, ale efekt jest.
Witam Ciebie Adam, tak to jest w życiu że i nawet mnie coś się uda (i ślepej kurze ziarno przydarzy się znaleźć). . Fajnie że wspólne rozwiązanie problemu może przydać się innym kolegom.
Pozdrawiam.
P.S.
Z tym (+5) w instrukcji to chyba jest błąd, ponieważ w takim przypadku TRX pracowałby nie na tych częstotliwościach przydzielonych dla danego kanału np: CH1[E] 26,695MHz + 5kHz = CH2[PL] 26,670MHz (obsługiwało by tzw. "dziury kanałowe" ), powinno być raczej (-5).
@Informatyk001, po wykonaniu tych zworek (zielone) które Tobie zaproponowałem, jak to CB się zachowuje, tj. czy przy opcji SC przytrzymaj i włącz jest możliwość zmiany regionu tak jak w instrukcji z załącznika, np: PL?.
Pozdrawiam.
@gumisie ta Lafayetka to jakiś klon Yosana chyba. Z kolei ten to Korea, gdzie kanał piątkowy jest rozumiany jako podstawowy (tak jak u niemca np.), natomiast kanał zerowy jest rozumiany jako minus piątkowy. Trochę to zakręcone, bo to po prostu koreańskie radio. Tak jest od zawsze w Yosanach, Maycomach... Widać, że nie robisz przy CB radiach.
Dodano po 14 [minuty]:
Tutaj podobnie z Maycom AH-27 Hex, co nie jest błędem, a lamerstwem tłumaczącego.
Normalnie świecący się -5kHz w prawym górnym rogu ręczniaka oznacza, że radio jest w zerach i nie jest to ustawienie domyślne.
Robi się na hektarach roli, przy krowach. Są również tacy co robią pod siebie po kolejnej szklance "JABOLA". CB radia (i nie tylko) to na bazie posiadanej wiedzy staram się naprawiać.
Miłego i smacznego.
Pozdrawiam.
Moderated By Olek II:
3.1.14. Nie wysyłaj wiadomości nie związanych z tematem lub w złym dziale forum.
3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.
Podobno dobrze nie uczyc sie na cudzych bledach, aby samemu do tego dojsc. Tylko, ze ten przyjacielu nie jest zadnyn bledem, a wyrazem niekompetencji technicznej. Inaczej pazernoscia handlarza na kase, co tez trzeba nazywac po imieniu. Instrukcja slowem jest do niczego, bo przetlumaczyl to skonczony lamer co nie odroznia 0 od 5. I niech kazdy to wie.
Temat jak narazie zostawię otwarty, gdyż kombinuje jeszcze żeby przywrócić fabryczne działanie według instrukcji czyli że z przycisku SC można ustawić odpowiedni standard.
Sprawdziłem te ustawienia, tzn. pierwsze foto panela Link i raczej coś uszkodzone, bo radio po restarcie nie wyświetlało E, tylko ES. Niby skąd wytrzasnęliście, że ma startować w ES ?? Ja mam sto procent radio sprawne, a właściwie takie dostałem i miałem, bo właśnie po 20 minutowej zabawie w SC wyświetla się wyłącznie St. Ponadto tuż przed zamiast EU wyskakiwało UE i jakieś dziwne zakresy. Przed uszkodzeniem było jak w instrukcji, tj. "Na wyświetlaczu pojawi się migający symbol (E lub inny – dE, EU, CE, Po)". Natomiast błąd pamięci to jest EP.
@Hektar Zahler, to co napisałeś w #42 nie podlega dalszej dyskusji, jako doświadczony serwisant zapewne masz rację, mimo to dowiedziałem się od zaprzyjaźnionego serwisanta (byłego współpracownika) że w przypadku tego TRX_a CB wystarczy odpowiednio skonfigurować "te zworki", oraz prze_fleszować pamięć SPI odpowiednim "wsadem".
Pozdrawiam.
W którymś z moich postów pisałem że nie miałem na tzw. warsztacie "już emeryta" tego CB radia. Jedyne co mogę obiecać to, to jak będę miał dostęp do TRX_CB, sczytam zawartość pamięci i umieszczę tu na elektrodzie.
Pozdrawiam.
Sugerowane KI-0 do KI-2 sprawdzone, zworki pousuwane i na wejściach czysto, a radio dalej nie wchodzi w tryb SC, tylko od razu włącza się skaner. Wyświetla St i za każdym włączeniem jakby wraca ustawienia początkowe, a restart R5 jak wg. instrukcji nie powoduje przejścia na E. Zapisuje do pamięci cały czas jedno i to samo, choć nie wiem czy ją w ogóle czyta. Może jak podepne analizator, to się cos dowiem. A Ty jak masz takich mocnych kolegów w serwisie, to może powiedz co teraz, bo nic się ciekawego od Ciebie nie dowiedziałem. Radio z wyjętą pamięcią powinno wchodzić w tryb SC, ale tak się nie dzieje, więc wniosek prosty: Yosan jest na Samsungu S3P OTP, natomiast Lafajetka jest na śmieciu S3F i flesz się wysrał, bo w przeciwieństwie do Yosana ma do tego prawo. I nic z tym nie zrobi zgadza się ? A jak dalej twierdzisz, że to pamięć, to czekam na wsad. W załączeniu zawartość ustawień ory i schemat.
Moderated By c2h5oh:
Za całokształt a zwłaszcza "flesz się wysrał" udzielam 30 dni urlopu od pisania.
To jest połowa piątego ostrzeżenia.
Proszę przez ten czas poczytać swoje posty i wyciągnąć wnioski.
A Ty jak masz takich mocnych kolegów w serwisie, to może powiedz co teraz, bo nic się ciekawego od Ciebie nie dowiedziałem.
,
Hektar Zahler wrote:
A jak dalej twierdzisz, że to pamięć, to czekam na wsad.
Przecież kolega nie jest u Ciebie na etacie, ani na egzaminie więc...Poza tym
Hektar Zahler wrote:
jest na śmieciu S3F i flesz się wysrał,
No co to za słowa, nie jesteśmy w polu za stodołą.
Co do faktu, jak masz uwalony EPROM albo CPU to i tak nie nie poradzisz. Trudno się z tym pogodzić ale czasem trzeba.