Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podświetlanie LED legrand niloe - błyski

username 27 Sep 2017 13:18 2262 7
    username
    Level 15  
    Dzień dobry,

w ubikacji posiadam 2 x LED GU10 5W załączane łącznikiem Legrand Niloe. Zachciało mi się by przycisk łącznika był podświetlany, kupiłem dedykowanego LEDa 2,5 mA 230V (764521) i po podpięciu okazuje się, że przy zgaszonym świetle oświetlenie LED w łazience miga, tak samo podświetlanie LED w łączniku.

Z braku laku podpiąłem równolegle do LEDów w ubikacji GPF 40/85/21 (z jakiejś suszarki) i bez zmian. Co począć? Czy jest sens inwestować w Simon-Kontakt WKSL Eliminator rozbłysków żarówek energooszczędnych i LED, który podobno jest niczym innym jak kondensatorem przeciwzakłóceniowym WXPC-104k+120kΩ? Czy może lepiej samemu robić podświetlanie do łącznika na pająku w oparciu o mostek prostowniczy?
    starus
    Level 11  
    Rezystor 200 kOm równolegle do oświetlenia
    username
    Level 15  
    Dziękuje za rady. Niestety nawet szeregowo rezystor 3 x 100k (2W) nie daje rady, jak i kondensator 2 x 104j oraz jedno i drugie razem (rezystory szeregowo połączone do tego dwa kondensatory równolegle ten układ wpięty równolegle z Oświetleniem LED). Dodam, że podświetlanie w łączniku jest standardowe czyli rezystor 68k + LED + dioda 1n4007. Jakieś pomysły co jeszcze można spróbować?
    rtvserwisant
    Level 21  
    Jedyną radą może być zastosowanie wyłącznika bez podświetlenia.
    username
    Level 15  
    Ostatecznie zdecydowałem się wymienić jeden punkt na halogen i poszukać lepszych LEDow na GU10. Podświetlanie włączników spodobało mi się i zamontowanym też w innych pomieszczeniach. Dobrze spisuje się z kompaktowym lampami osram duluxstar i świetlówka Led Ledleader na trzonu E27, w innych moich źródłach światła Led (Auchan, Ikea, Oreo) występuje mruganie.