Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Zafira B. Brak reakcji po przekręceniu kuczyka i niedziałający centralny za

27 Wrz 2017 22:18 2352 6
  • Poziom 5  
    Witam, mam problem z moją Zafirą B 1.9Cdti. Samochód stał parę dni nie używany. Więc postanowiłem go uruchomić. Jednak po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje. Żadne kontrolki na zegarach się nie świecą ( poza kontrolką otwartych drzwi). Zaobserwowałem też że nie działa wyświetlacz radia ( radio działa ) oraz sterowanie radiem z kierownicy, nie działa światło wstecznego a także centralny zamek. Zamki nawet nie zamykają się po przekręceniu kluczykiem (zamykają się wtedy jedynie drzwi kierowcy). Jednak jak zamknę samochód ze środka z przycisku na desce to wszystkie drzwi się zamykają tak jak powinny. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki ale wszystkie są ok. Sprawdziłem prąd w kostce stacyjki i okazało się że nie dochodzi do niej prąd, więc podpiąłem na krótko i auto teraz normalnie zapala kontrolki działają tak jak powinny ale pozostałe problemy zostały czyli, niedziałający wyświetlacz radia, c.zamek, brak światła wstecznego. Prosiłbym o pomoc.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 2  
    posprawdzaj wszystkie masy przy silniku i nadwoziu, częsta usterka i brak działających niektórych układów sterowania
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 5  
    Ok dzięki za odpowiedź, jutro postaram się posprawdzać i dam znać co i jak.
  • Poziom 5  
    Witam, dzisiaj sprawdziłem " masy " na silniku i podwoziu i są ok. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co to może być?
  • Moderator Samochody
    antek123333 napisał:
    Witam, dzisiaj sprawdziłem " masy " na silniku i podwoziu i są ok. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co to może być?


    Akumulator?
  • Poziom 8  
    Od wczoraj mam to samo w Astrze H, brak reakcji na klucz w stacyjce - nie zapalają się kontrolki, nie odpala, nie działa otwieranie pilotem, przekręcenie klucza w zamku zamyka tylko drzwi kierowcy, brak sterowania z kierownicy, radio się uruchamia, są światła, oświetlenie kabiny, szyb nie mogę sprawdzić bo nie ma zasilania na pierwszej pozycji stacyjki, jest oświetlenie kabiny, otwiera się bagażnik (elektrozamek), samochód mogę zamknąć przyciskiem z kabiny. Może ktoś coś podpowie?
    Mam OPCOM jak coś, pin do komputera, mam tester OBD2 Bluetooth. Jakiś przekaźnik? Masa? Moduł CIM? Czy coś mogło się uszkodzić w UEC? Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok.

    Moderowany przez CameR:

    Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

    Reg. 3.1.12. Nie wysyłaj wielu jednakowych tematów na forum, użytkownicy nie będą wiedzieć, gdzie mają odpowiadać.

  • Poziom 8  
    Problem rozwiązany! Jeśli masz dokładnie takie problemy jak opisałem to na 99,99% jest to moduł CIM. Tylko nie koniecznie on jest uszkodzony. U mnie było luźne gniazdo bezpiecznika 34 zasilającego CIM. Bezpiecznik był ok, CIM ok, UEC ok, a mimo to nie było zasilania na CIM. Lekko podgięte nóżki bezpiecznika rozwiązały problem na razie. Spróbuję jeszcze kiedyś poprawić samo gniazdo, ale to będzie trudne - póki co działa i trzeba się cieszyć 😉

    Moderowany przez CameR:

    Reg. 3.1.12. Nie wysyłaj wielu jednakowych tematów na forum.