Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha DVD-E600 Pianocraft - Przesterowane niskie częstotliwości.

sephiroth1983 28 Sep 2017 19:42 1452 5
    sephiroth1983
    Level 8  
    Witam.
    Nabyłem niedawno na olx zestaw Yamahy Pianocraft składający się z DVD-E600 i amplitunera RX-E600MK2.
    Dotychczas słuchałem głównie plików i TIDAL z komputera podłączonego do AUX i nie było żadnych problemów.
    Kilka dni temu, postanowiłem zacząć normalnie kupować płyty oryginalne i tutaj pojawił się problem.
    Pierwsza płyta U2 - Joshua Tree brzmi normalnie. Normalnie znaczy, nie gorzej niż wersja z TIDAL. Wczoraj zakupiłem The National - Sleep Well Beast i coś mnie zaniepokoiło. Niskie częstotliwości są nazbyt przesterowane, słucha się tego nieprzyjemnie. Całkowicie inaczej, niż ta płyta brzmi w TIDAL czy FLAC a nawet dla porównania spróbowałem mp3. Myślałem, że to wina kiepskiej realizacji tego wydania i zapytałem gdzieś na forum, czy ktoś ma podobne doświadczenia z tym nagraniem jednak uzyskałem odpowiedź negatywną. Dzisiaj będąc w sklepie kupiłem kolejną płytę, The War On Drugs i niestety, sytuacja jest taka sama. To samo jest z Alice In Chains. To znaczy dźwięk, szczególnie niskie częstotliwości są mocno zniekształcone. Tak jakby problem był z głośnikami albo coś. Po prostu przesterowany. Znalazłem w domu stary odtwarzacz DVD Panasonic, podłączyłem do amplitunera, i wszystko brzmi normalnie. Normalnie da się słuchać, także to nie wina płyt. Oddałem więc DVD do serwisu, gdzie miły pan powiedział, że słyszy, że coś nie tak, ale nie wie od czego takie zniekształcenia / przestery. Problem pojawia się różnie, teraz np. puściłem płytę Dire Straits - Brothers In Arms i brzmi normalnie.
    Pytanie zatem do Was, czy miał ktoś podobne doświadczenia kiedyś, czy da się temu zaradzić, żeby było to opłacalne?
    Polon_us
    Level 42  
    Kolega sprawdził ustawienia korektora graficznego w tym urządzeniu?
    Może zakres niskich częstotliwości został za mocno "podbity".
    Również możliwe jest, że ustawiony został jakiś tryb dźwięku typu "Jazz" czy "Pop".

Sugerowałbym ustawienie wszelakich opcji dźwiękowych na "None" i dopiero wtedy testowanie jakości dźwięku.
    Również dobrze byłoby przyjrzeć się pozostałym opcjom menu "Audio setup"
    np. DRC (Dynamic Range Compression) może mocno "nabruździć" przy normalnym odsłuchu.
    sephiroth1983
    Level 8  
    Problem w tym, że tutaj nie ma żadnego korektora graficznego ani żadnych presetów. To jest czyste DVD
    Polon_us
    Level 42  
    sephiroth1983 wrote:
    Problem w tym, że tutaj nie ma żadnego korektora graficznego ani żadnych presetów.

Interesujące ...
    Kolega przejrzał instrukcję obsługi tego urządzenia?
    Na wszelki wypadek załączam tę instrukcję - proszę przejrzeć stronę instrukcji 15 i następne.
    sephiroth1983
    Level 8  
    O tym, co kolega napisał nie miałem pojęcia. Zapomniałem dodać, że mam go podłączonego bezpośrednio i tylko do amplitunera RX-E600 MK2.
  • Helpful post
    Polon_us
    Level 42  
    Cóż, kolega podłączy to urządzenie tymczasowo do telewizora i sprawdzi te ustawienia.
    Nic innego na razie nie pozostaje do zrobienia.