Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multimetr 4.5 cyfry "UIRftCLT", USB izolowane, terminal VT100

29 Sep 2017 11:04 9306 34
Automation24.pl
  • About Author
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous wrote 0 posts with. Been with us since 1978 year.
  • Automation24.pl
    Anonymous
    Anonymous  
    jankazik
    Level 16  
    Znam te problemy. Żeby sprawdzić dokładność mojego miernika opartego o 7135 (i wszystkich pozostałych jakie mam) kupiłem u naszych skośnookich przyjaciół za kilka zł wzorzec 2,5V , 5V , 7,5V i 10 V pomierzony wg Agilent 34401 do piątego miejsca po przecinku. Ostatnia cyfra mojego miernika różni się od tego wzorca o 2-4 cyfry w zależności od zakresu. W dzielniku wejściowym 2-20-200 zastosowałem rezystory 0,1%.
    Anonymous
    Anonymous  
    Hetii
    Level 16  
    Fajnie to wygląda :)

Jakie duże masz odległości między układem pomiarowym od LC a zaciskami? Stosujesz jakąś programową korekcję pojemności układu?

Jaki układ wejściowy do pomiaru częstotliwości użyłeś? Jakieś specjalne ekranowany użyłeś? Jaką maksymalną częstotliwość jesteś wstanie mierzyć bez preskalera?
    Anonymous
    Anonymous  
  • Automation24.pl
    NDN Warszawa
    Level 12  
    Witam
    Mam kilka pytań do projektu :
    Quote:
    pomiar napięcia DC, AC (RMS), AC+DC 4 zakresy 1, 10, 100, 1000V

Czy miernik mierzy wartość RMS jako wyliczanie stosunku napięcia , czy tez jest to pomiar TrueRMS.
    Quote:
    pomiar prądu do 20A (ACS712)

Dlaczego ten układ ? Zapewnia on niewielką dokładność: 1,5% - co w przypadku miernika 4,5 cyfry nie koniecznie jest najlepszym rezultatem.
    Przykładowo nagroda w konkursie czyli SANWA PC7000:
    DCA 500u/5000u/50m/500m/5/10A ±(0.1% + 20)
    ACA 500u/5000u/50m/500m/5/10A ±(0.6% + 40)
    Co skłoniło Pana do zastosowania układu na bazie czujnika Halla a nie bocznika ?
    Jaki jest ogólnie koszt budowy tego miernika (o ile jest Pan w stanie to ocenić ).
    Anonymous
    Anonymous  
    nukedman
    Level 13  
    R-MIK wrote:
    Rezystorów mocy 0,1% nie znalazłem w ofercie popularnych sklepów.

Nie znalazles, bo z reguły nie ma potrzeby uzyskania takiej absolutnej precyzji komponentów (co nie znaczy że takich nie ma! np Y14880R10000B9R - ale cena jest paskudna). Cały "myk" polega na stabilności temperaturowej i w czasie, resztę tolerancji załatwia kalibracja.

Rezystor 100mR 1% 2W o mniejszym współczynniku temperaturowym (75ppm) (np WSL2816R1000FEK) jesteś w stanie kupić za pół tej ceny i uzyskać lepsze parametry - można go skuteczniej chłodzić, zrobić porządne połączenie Kelvina i uzyskać mniejszą indukcyjność.

Wbrew temu, co ma napisane TME na temat Twojego rezystora - nie będzie on miał 50ppm. Taka stabilność będzie do uzyskania jedynie w wersji czteronóżkowej. Zerknij na pierwszy wykres datasheeta - 100ppm to jest wartość, której możesz się spodziewać.
    Anonymous
    Anonymous  
    nukedman
    Level 13  
    R-MIK wrote:

Dlatego zdecydowałem się na ACS712. Uzyskam porównywalna precyzje co i rezystorem a mam rozwiązany problem wydzielania się w nim dużej mocy i co dla mnie było dość istotne, izolacji galwanicznie.

Oby tak było, jednak nie będzie to proste. Rozwiązanie z rezystorem musiałbyś skalibrować raz i wpływ temperatury (przy odpowiednim doborze komponentów) byłby niewielki. Tutaj temperatura będzie mocno wpływać na wynik cały czas, a więc musiałbyś ściągać charakterystykę (niestety w całym zakresie - ten czujnik ma 1.5% nieliniowości, zapewne zmiennej w temperaturze) przed każdym pomiarem, aby uzyskać porównywalną precyzję.

Zerowanie zapewne pomoże w pewnym stopniu, ale kiedy będziesz je robił? Wymusisz na użytkowniku wciśnięcie przycisku zerowania przed puszczeniem prądu do pomiaru?

Niewątpliwym plusem natomiast jest praktycznie bliski zeru błąd pomiaru mocy spowodowany brakiem spadku napięcia na rezystorze pomiarowym (w tym przypadku to tylko ~1.5mR). Weryfikacja dokładności pomiaru prądu pokaże, czy ten zabieg miał sens.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    vayo
    Level 14  
    R-MIK wrote:
    oskar777 wrote:
    Witaj,
    Jak uzyskałeś te duże cyfry zielone na terminalu?

To są spacje. Kolor tła ustawiony na zielony.

Dorzuce swoje trzy grosze co do terminala. Temat stary prawie jak sam terminal, ale projektów z kolorkami praktycznie się nie spotyka(ło?). Kiedyś popełniłem ten projekt: Edytor kart SLE 5528 / SLE 4428
    Dziwnym trafem parę dni po jego publikacji znamy i nie wszędzie lubiany mirekk36 opublikował swoją bibliotekę do rysowania po terminalu:
    Terminal jako kolorowy wyświetlacz LCD ? (alfanumeryczny) ;) Oczywiście to tylko czysty zbieg okoliczności, bo mojego projektu nawet nie widział.
    Mnie do stosowania kolorków w terminalu zainspirowało menu jakiegoś starego modemu (xDSL) produkcji bodajże Lucent'a, a Ty jak się tym zaraziłeś?
    Anonymous
    Anonymous  
    paluszasty
    Level 25  
    Witam kolegę.

Mam uwagę do tego stwierdzenia:
    "Co do ICL7135 to wymaga sporo wyprowadzeń mikrokontrolera ."

Ten układ można podłączyć do uC z wykorzystaniem tylko 2 pinów. Wystarczy zliczać sygnały z ClockIn w czasie wysokiego stanu na BUSY.

Od otrzymanej wartości trzeba odjąć 10001 i mamy już wynik.

Patrz 6 strona noty:
    https://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/ICL7135.pdf

Robiłem tak komunikację uC z tym układem i działa bardzo ładnie, czemu zresztą miło by nie działać.

Wcześniej miałem pomysł żeby odczytywać wartości z wyjść BCD ale to wymaga przynajmniej 9 pinów uC i jest bez sensu skoro można na 2 zrobić.

Chyba że z jakiegoś powodu nie dysponujemy timerem
    Anonymous
    Anonymous  
    paluszasty
    Level 25  
    Jakiego kolega użył wzorca napięcia odniesienia?

Jaki kondensator integratora? Pytam w związku opisanymi przez Dar.El-a problemami:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5964610#5964610
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8645696#8645696
    Anonymous
    Anonymous  
    vayo
    Level 14  
    R-MIK wrote:
    O możliwości generowania kolorów, ustawianiu kursora wiedziałem, jeszcze z czasów TPSA i programu terminala do pomiaru linii na 5EES,

5ESS to AT&T a później Lucent, więc inspiracja ta sama -TP S.A. "Łączy nas coraz więcej" :-)
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1