logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kominek z płaszczem wodnym do istniejącego ogrzewania olejowego?

vigoratorPL 01 Paź 2017 23:43 1392 7
REKLAMA
  • #1 16732632
    vigoratorPL
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam pytanie do Was, a nie do fachowców zamieszkałego przeze mnie kraju bo tutaj takowych nie ma.

Zakupiłem kominek z płaszczem wodnym (w Polsce bo tutaj o to ciężko) i chciałbym go podłączyć do istniejącej już instalacji ogrzewania z piecem olejowym.
    Założenia jakie chciałbym osiągnąć to:
    1. Naprzemienne grzanie (rano olej, popołudniu kominek) bez konieczności zakręcania jakichkolwiek zaworów.
    2. Gdy grzeję olejem woda w kominku ma pozostać zimna (kominek ma pojemność 50 litrów)
    3. Gdy grzeję kominkiem woda w piecu olejowym ma pozostać zimna. (z tego mogę zrezygnować bo piec olejowy ma małą pojemność wody)
    4. W przyszłości zakupię bufor ciepła i dobrze by było gdyby instalacja umożliwiała jego podłączenie.

Widziałem skomplikowane schematy z wymiennikiem ciepła ale wydaję mi się że u mnie jest on nie potrzebny.
    Oba źródła ciepła działają w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym na poddaszu.

Do istniejącego układu dodałem zawór zwrotny (wykonujący punkt 2 i 3) oraz wepnę kominek z takim samym zaworem zwrotnym w istniejącą pętlę centralnego ogrzewania.

Proszę, zerknijcie na mój istniejący schemat (foto1) oraz na schemat z kominkiem (foto2) i powiedzcie mi jakie popełniłem błędy?
    Oczywiście wszelkie schładzające wężownice kominka itp będą podłączone tylko nie umieszczałem ich na schemacie.

Dzieki
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 16732651
    xoree
    Poziom 30  
    Ocena: 174
    Co prawda nie jestem fachowcem ale mam kominek z płaczem wodnym i miałem z nim problemy wiec co nieco wiem. Wiem że są dwa typy podłączenia poprzez wymiennik - układ otwarty po stronie kominka (i to jest bezpieczne bo jak się zagotuje woda to nie wybuchnie). Jeśli podłączasz bez wymiennika to musi być bufor bezpieczeństwa w tedy mamy układ zamknięty. Trzeba dopilnować by było na kominku odpowietrzenie. Na twoim schemacie widzę że masz układ zamknięty (bez wymiennika). Do tego typu instalacji trzeba dobrego fachowca - a przede wszystkim podłączyć zgodnie z instrukcją. Kominek trzeba podłączyć krzyżowo, dopływ z jedne strony a odpływ z drugiej strony. Jakiej firmy kominek masz ??
  • REKLAMA
  • #3 16732658
    vigoratorPL
    Poziom 8  
    Hej,
    Mój układ jest układem otwartym. Otwarty zbiornik z wodą jest na poddaszu, brak naczynia przeponowego.

Kominek to Kratki Lucy PW 20.
    Kominek dostosowany do układu otwartego oraz zamkniętego.

Woda w nim się nie przegrzeje ponieważ ma on wężownicę schładzającą oraz sterownik sterujący doprowadzaniem tlenu do paleniska.
    Teoretycznie nie powinien się zagotować.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 16735060
    vigoratorPL
    Poziom 8  
    No i jak. Pomożecie potrzebującemu?
    To chyba nie jest zbyt skomplikowany schemat co?
  • #5 16737047
    vigoratorPL
    Poziom 8  
    Może chociaż ktoś w stanie jest mi powiedzieć po co jest polecany wymiennik ciepła skoro oba układy są otwarte?
    Z wymiennikiem układ w kominku ma mniejsza pojemność i chyba łatwiej jest go przegrzać?

Pozdrawiam
  • #6 16737208
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Kolega "xorre" nie za bardzo wie co pisze bo nasłuchał się głupot.
    Bufor zastosuj od razu. Kominek zamontuj według instrukcji. Pamiętaj o odpowiedniej temp. powrotu do kominka. Kominek łączysz z buforem poprzez zawór 3d do ochrony powrotu i z bufora na instalację tak jak narysowałeś.
  • REKLAMA
  • #7 16737228
    vigoratorPL
    Poziom 8  
    Dzieki za odpowiedź jednak mam do niej kilka pytan:

gersik napisał:
    Bufor zastosuj od razu.

Tzn polecasz bufor czy bez bufora instalacja grozi przegrzaniem?

gersik napisał:
    Kominek zamontuj według instrukcji. Pamiętaj o odpowiedniej temp. powrotu do kominka.

Nic w instrukcji kominka nie widzialem o temperaturze prowrotu? Mam uważać żeby kominek się nie przegrzał czy starać się utrzymać temperature w jakimś przedziale?

Dodam że kominek ma wężownice schładzającą
  • Pomocny post
    #8 16737239
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Zobacz w instrukcji czy jest napisana minimalna temperatura powrotu. Polecam od razu bufor dlatego ze kominek powinien pracować na jak najwyższych parametrach. Bufor przejmie nadwyżkę mocy i przekaże ją na grzejniki jak będzie kominek wygasał. Za buforem możesz zastosować mieszacz i odpowiednio ustawić temp. wody płynącej na grzejniki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia kominka z płaszczem wodnym do istniejącego systemu ogrzewania olejowego. Chce osiągnąć naprzemienne grzanie bez konieczności regulacji zaworów oraz zapewnić, że woda w kominku nie przegrzeje się podczas pracy pieca olejowego. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące układów otwartych i zamkniętych, a także konieczności zastosowania bufora ciepła, który może pomóc w zarządzaniu nadwyżką mocy. Użytkownik posiada kominek Kratki Lucy PW 20, który jest przystosowany do obu typów układów. Wskazano na znaczenie odpowiedniej temperatury powrotu oraz zastosowanie zaworu 3D dla ochrony powrotu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA