Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Liebherr CUNesf3933 index 21F - lodówka nie chłodzi, zamrażarka działa

see 03 Oct 2017 15:33 4743 1
  • #1
    see
    Level 10  
    Witam.
    Lodówka Liebherr CUNesf3933 index 21F no. service 9990096-06 ma 2 lata i 7 miesięcy i działała poprawnie do dnia 29.09.2017. Wcześniej urządzenie nie wykazywało problemów z chłodzeniem i zamrażaniem a agregat zachowywał się normalnie. Obecnie od paru dni problematyczna stała się chodziarka ponieważ nie chłodzi. Samoczynnie wyłącza się a temperatura wzrasta dość znacznie i sama się włącza prawdopodobnie po wzruszeniu lub wyłączeniu i włączeniu zasilania. Lodówka nie wyświetla żadnych alarmów wydaje się jakby działała normalnie, zamrażalnik działa bezustannie cały czas. Odsunąłem lodówkę zrobiłem parę zdjęć. Płytka sterująca ma tylko nr 6145 530-00 pod spodem 79.95287.000-00 poniżej 3916334. Agregat Embraco VESD9C, falownik embraco. Lodówka jedno agregatowa z zaworem trójdrożnym Sanhua TYP KMV 432 stawiałbym na niego ewentualnie na czujnik temperatury. I tu pojawiają się pytania:
    Czy ktoś posiada schemat do tej lodówki?
    Czy w domowych warunkach da się wymienić ten zawór trójdrożny?
    Czy po rozlutowaniu tego zaworu czynnik nie wyleci?
    Czy ktoś orientuje się jaki czujnik temperatury będzie pasować do tej lodówki. W nord są czujniki, ale o innych numerach. Próbowałem ten plastikowy element w chłodziarce zdjąć, ale obawiam się, że bez zniszczenia tej osłony czujnika nie wydobędę.
    Edit:
    Otworzyłem obudowę gdzie znajduje się ten zawór elektromagnetyczny Sanhua TYP KMV 432. Przyłożyłem miernik jest 0. Przy ściąganiu i zasilaniu słychać i widać na mierniku, że coś się zmienia, ale tylko na moment. Czy tak powinien ten zawór działać? Znalazłem to ustojstwo wychodzi, że jest na 230V zmiennego. Chciałbym się upewnić zanim podłączę tam fazę.



    Obecnie świeci się alarm i mruga dioda po stronie zamrażalnika. Wrzuciłem zewnętrzy termometr do chłodziarki i jest +6°C. W zamrażalce na górnej półce -3°C na samym dole -20°C. Wydaje mi się, że aż takiej różnicy nie powinno być jeżeli chodzi o zamrażalnik. Chyba, że termometr przekłamuje. Posiadam miernik z termoparą wrzuciłem sondę do zamrażalnika, ale ona pokazuje zgoła inne pomiary. Na dole -15°C lub -4°C na górze -3°C lub -1°C. Faktycznie mam wrażenie jakby agregat cały czas działał. W chłodziarce po wyłączeniu napięcia i włączeniu szroni się na ściance z tyłu. Czuć, że w chłodziarce jest zimno. Zamrażalnik wydaje się jakby nie mroził. Po całonocnym pomiarze na drugiej półce w zamrażalniku przy włączonym super frost jest -8°C. W chłodziarce +12°C.

    Edit:
    Na płytce wystrzelony element. Proszę o pomoc co to za element.
    Liebherr CUNesf3933 index 21F - lodówka nie chłodzi, zamrażarka działaD64A370C-7...F5E05.jpeg Download (661.32 kB) Liebherr CUNesf3933 index 21F - lodówka nie chłodzi, zamrażarka działa11FB2414-9...683F4.jpeg Download (644.72 kB)
  • Helpful post
    #2
    see
    Level 10  
    Zostawię wpis dla potomnych gdyby komuś stało się coś podobnego.
    Opisywałem problem z chłodziarko zamrażalką, która od włączenia chłodziła, a potem już nie. Rozebrałem lodówke z tyłu dostałem się do płytki itp. Zadawałem pytania jakim napięciem i jak jest sterowany zawór KMV 432 - tabliczek znamionowych brak. Dzwoniłem do serwisu Liebherr do okolicznych serwisów i do serwisów innych miast aby się dowiedzieć jakie jest napięcie podawane na ten zawór. Napisałem temat na forum i okazało się, że odpowiedzi od nikogo nie dostałem.

    Zaryzykowałem i podłączyłem fazę. Zawór brzęczał więc stawiałem na niego. Okazuje się, że zawór jest bistabilny i działa jakby na stałe napięcie. Przełączane jest przez triaka z bramką logiczną 108W6E. Radziłem sobie w taki sposób, że przez czasówkę i mostek prostowniczy sterowałem zaworem na zamrażalnik raz na chłodziarkę poprzez zmianę polaryzacji + - - +. Szukając podobnych tematów sprawdziłem drożność odpływu w chłodziarce bo tylko on jest widoczny - było ok. Sprawdziłem czujniki temp były ok.

    Wsadziłem termometr do zamrażalki i okazało się, że zamrażalka na pierwszej półce tam gdzie wentylator osiągała temp -5°C, a już w następnej poniżej -18°C i tak do -20°C. W chłodziarce była temp +12°C. Jednak tu zastanowiło mnie jak to możliwe w końcu wentylator powinien chłodzić skąd te ciepło.

    Gdyby komuś zdarzył się taki problem proszę w lodówce rozkręcić od strony zamrażalki plastikową maskownicę ok. 8 śrub torx. Będzie się tam znajdować parownik, wentylator, grzałka i mnóstwo lodu oraz spust wody. Odmrażamy zmarzlinę sprawdzamy kanał spustowy od zamrażalki dodam no Frost, (która sama powinna się rozmrażać) sprawdzamy grzałkę czy jest ok.
    Włączamy lodówko-zamrażarkę i cieszymy się sukcesem.