Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

URSUS 2812 (MF235) - Pytanie o sprężarkę powietrza

samuray76 02 Oct 2017 11:12 6132 8
Wago
    samuray76
    Level 3  
    Witam,
    ostatnio robiłem porządek z instalacją elektryczną w ciągniku mojego taty, bo co dwa lata kupował akumulatory, a okazało się, że nie było ładowania :-(
    Dzięki forum dowiedziałem się wszystkiego i naprawiłem ładowanie, a dodatkowo uporządkowałem kable.
    Przyczyn nieładowania było wiele, w tym słaby naciąg porwanego w dodatku paska klinowego. Naprawa powyższa jednak przyniosła kolejną ciekawostkę.

Czy sprężarka powietrza w tym ciągniku w ogóle jest używana przez sam ciągnik w układzie hamulcowym (bez przyczepy) ?

Najważniejsza sprawa to jednak taka, że przewód wychodzący powietrza ze sprężarki jest bardzo gorący, nie da się dotknąć, natomiast przewód łączący głowicę silnika ze sprężarką na gumowym łączniku (przewód olejowy ?) jest zimny.
    Sama sprężarka też robi się bardzo gorąca, ale to po jakimś czasie, przewód powietrza natomiast bardzo szybko.
    URSUS 2812 (MF235) - Pytanie o sprężarkę powietrza
    Zastanawiam się, czy tak powinno być i czy tam jest w ogóle smarowanie.
    Z drugiej strony, jakby nie było smarowania to chyba sprężarka by się momentalnie zatarła. Dodatkowo powietrze jest ładowane, bo manometr wskazuje przyrost ciśnienia normalnie.

Prośba o informację, czy to jest normalne czy jednak coś trzeba by naprawić ?

Pzdr.
  • Wago
    hevet2
    Level 32  
    Sprężarka jest potrzebna tylko do przyczepy. Po pewnych inwestycjach można spowodować, że nie będzie cały czas pracować (zmniejszy się zużycie oleju przez silnik). Sprężarka pracując zawsze będzie się grzała.
  • Wago
    samuray76
    Level 3  
    Ok, ale czy ten przewód wyjściowy powietrza (u mnie metalowy, nie gumowy) powinien aż parzyć, a ten z gumowym łącznikiem być zimny ?
    wpsowa692
    Level 24  
    Jakiś gierkowski notabl nieźle się ustawił dzięki tej licencji a chłop się morduje taki żywot .
    Ale do rzeczy będzie gorący bo sprężarka cały czas spręża powietrze .
    Dorób sobie taki gwizdek na króciec do pompowania kół wtedy powietrze bez oporów będzie lecieć do atmosfery a sprężarka będzie miała "lekko" .
    A gdy trzeba będzie jechać z przyczepami odkręcisz gwizdek i sprężarka zacznie pompować powietrze do butli .
    Może zanadto zakręciłem myślę że jednak załapiesz o co kaman.
    Quote:

Czy sprężarka powietrza w tym ciągniku w ogóle jest używana przez sam ciągnik w układzie hamulcowym (bez przyczepy) ?

Sorry nie doczytałem całego Twojego posta więc odpowiadam do działania hamulców ciągnika sprężarka jest niepotrzebna , tylko i wyłącznie do pneumatycznych hamulców przyczep .
    Powiem wiecej w tej części Europy skąd ten traktor pochodzi hamulce przyczep rolniczych nie są uruchamiane pneumatycznie .
    To że te traktory maja taką instalację to był wymóg naszego rynku dlatego jest to rozwiązanie nieprzemyślane i niepraktyczne popatrz sobie jak to Czesi rozwiązali w wiekowych już dziś pochodnych Zetora 4011 czy Zetora 8011.
    omnibus111
    Level 14  
    Kłaniają się prawa fizyki ,a dokładnie równanie Poissona.Generalnie jeśli rośnie ciśnienie to rośnie też temperatura i odwrotnie !!!!
    darfur5
    Level 34  
    Przewód z łącznikiem gumowym który na fotce zaznaczyłeś niebieską strzałką to przewód którym sprężarka zasysa powietrze . Przewód zasilający sprężarkę olejem to ten poniżej taki cienki metalowy.
    samuray76
    Level 3  
    Dziękuję wszystkim za konkretne informacje !!!

Wnioskuję zatem, że sprężarka nie jest zatarta, tym niemniej ułatwię jej życie rozszczelniając układ.

PS. Myślałem, że chociaż hamulce ciągnika wspomaga ;-)
    darfur5
    Level 34  
    Mam ciągnik Ursus 5314 z taką samą sprężarką zintegrowaną z alternatorem. Sprężarka nabija powietrze w układ ok . 1,8 - 2,00 bara po czym przestaje pompować.Przewód ze sprężarki do butli mam metalowy i jest naprawdę ciepły ale nie przejmuję się tym.
    samuray76
    Level 3  
    Dziękuję i zamykam temat.