Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kraft&Dele KD830 zasilanie 380V(400V) czy 230V?

Cichy_80 02 Paź 2017 16:58 810 5
  • #1 02 Paź 2017 16:58
    Cichy_80
    Poziom 10  

    Witam, zakupiłem nie dawno spawarkę półautomat, KRAFT&DELE KDMM-200A (MIG-200) KD830. Spawarka ta ma 4 zakresy mocy, problem w tym że na 3 niższych w ogóle nie można jej ustawić, nie chce spawać, upala drut, podajnik chwilowo się zatrzymuje lub zwalnia, jak by nie miał siły (na sucho drut idzie ok). Na największym zakresie prądowym przy prawie maksymalnym posuwie drutu zaczyna w miarę spawać ale bez rewelacji. Na schematach w instrukcji zasilanie transformatora określone jest jako 380V, na spawarce również jest napisane 380V, transformator sterownika podajnika drutu ma naklejkę 380V / 24V. Ale w trójfazowej wtyczce podłączony jest przewód zerowy, fazowy oraz neutralny, czyli zasilanie w rzeczywistości jest 230V. Sprzedawca zapewnia mnie że spawarka może pracować tylko na 230V. Producent odsyła mnie do serwisanta, ale niestety, nie mogę się z nim skontaktować. Może jest ktoś kto posiada taką spawarkę lub jest mi w stanie powiedzieć jak jest w rzeczywistości, czy mogę ją podłączyć pod dwie fazy, czyli 400V? Kraft&Dele KD830 zasilanie 380V(400V) czy 230V?

    0 5
  • #2 02 Paź 2017 20:23
    atlantel
    Specjalista Automatyk

    Witam!
    Dystrybutor podaje takie dane:
    Spawarka MIG/MAG Flux 200A KD830
    Indeks: KD830
    Model: KD830
    Zasilanie 380V
    Prąd spawania: 30 - 200 A
    System ochrony: IP21S
    Klasa izolacji: H
    Cykl roboczy: 60%
    Waga: 35KG

    Czyli zasilamy jednofazowo, ale napięciem 400V (dwie fazy oraz PE).

    Zasilanie jednofazowe to jedna faza, zasilanie dwu, lub trzyfazowe to zasilanie 400V. Zasilanie jednofazowe ZAWSZE będzie oznaczało 230V.
    [Akrzy]

    0
  • #3 02 Paź 2017 20:51
    Cichy_80
    Poziom 10  

    Tak, wiem, tak podają, tyle że jak do nich napisałem z zapytaniem to odpowiedzieli że raczej pracuje na 230V, ale odesłali mnie do serwisanta który jednak nie odpowiada. W sumie sami nie są pewni co sprzedają. Trochę mam stracha podłączyć bez potwierdzenia na 400V żeby nie spalić.

    0
  • #4 03 Paź 2017 22:04
    stasiekb100
    Poziom 22  

    Włącz na 5s na 400 V, potem odłącz migomat z sieci, sprawdź czy pierwotne uzwojenie jest zimne. Tak z kilka razy aż dojdziesz do pół minuty. Jak po pół minuty pozostanie zimne, to znaczy że, jest na 400 V.

    Moderowany przez Akrzy74:

    Masz duże szanse na nagrodę w dorocznym konkursie pt "Bzdura roku".
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Porada niebezpieczna- udzielam ostrzeżenia.

    0
  • #5 17 Gru 2017 23:29
    alien8_6
    Poziom 10  

    Coś już się wyjaśniło bo mam den sam problem?

    0
  • #6 22 Gru 2017 17:28
    Cichy_80
    Poziom 10  

    Niestety sprzedawca wykręca się od gwarancji, po nowym roku wysyłam bezpośrednio do serwisu producenta, jak coś się wyjaśni to dam znać.

    0