Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Candy GO W485D-01S - błąd E03 - pralko-suszarka nie wypompowuje wody

Makar1975 02 Oct 2017 18:52 2412 2
    Makar1975
    Level 9  
    Witam.

Trzy dni temu pod koniec prania pojawił się błąd E03 i pralko-suszarka nie wypuściła wody. Spróbowałem programem wypompowującym wodę i powtórka, ten sam błąd E03. Natomiast, gdy wodę spuściłem wężykiem i włączyłem program wypompowania, na wyświetlaczu poszło odliczanie czasu od 4 do END, tak, jakby normalnie wypompowała, ale pompa się nie załączała, bo w sumie nie było wody, więc chyba hydrostat czy jak to do sprawdzania, czy jest woda działa. Wymontowałem pompę, podłączyłem napięcie - działa. Gdzieś na forum wyczytałem, że może to być i grzałka. Odłączyłem napięcie od grzałki - to samo, programy stają, kiedy miałaby ruszyć pompa i pojawia się E03.

Pytanie brzmi - co to padło?
    Makar1975
    Level 9  
    Edit:
    Myślałem już, że się udało naprawić. Poszedł triak na wyjściu na pompę wypuszczającą wodę, oraz rezystor przed jedną z nóżek triaka, oraz jeden rezystor na tej samej ścieżce. Bodaj przy triaku 1K, a ten dalszy 330Ω. Pochodziło 2 tygodnie, po czym znowu wywaliło ten sam zestaw. Po kolejnych 3 dniach wywaliło, ale razem z korkami, na początku cyklu odwirowania, gdzie pierwsza załącza się pompa.

Pompa po wyjęciu i podłączeniu pod sieć chodzi, nawet przy dociskaniu wirnika się nie zatrzymuje. Co może być powodem wywalania triaka i rezystorów, czyżby pompa miała duże opory i powodowała przeciążenie triaka?

Proszę pomóżcie
    Makar1975
    Level 9  
    Hmm. Zwarcie na złączu przy pompie. Ups.