Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer 7740G - Ciągły restart przy starcie W7, Dos i Linux OK

04 Paź 2017 16:44 321 6
  • Poziom 19  
    Problemy ponoć zaczęły się przy podłączeniu niewłaściwego zasilacza, lecz z tego co tutaj widzę prawidłowe zasilanie uruchamia laptopa, niestety przy bootowaniu windowsa następuje restart.

    Dodatkowo ciekawy fakt, że restartuje również przy próbie bootowania z CD programu Memtest (na sekundę pojawia się testowanie i następuje restart)

    Przy odpiętych podzespołach laptop stoi na bocie bez problemu, BIOS również bez restartu. Co więcej bez problemu bootuje dosowy MHDD oraz Linuxowy Geparted.

    Aktualnie jestem przy świeżej instalacji windowsa na drugi dysk, jak do tej pory mam 80% i zero problemów.

    Ogólnie chcę sprawdzić czy instalacja przejdzie, jeśli tak, to czy system wystartuje.

    Was ogólnie proszę o wszelkie sugestie związane z tą usterką.
  • Poziom 19  
    @safbot1st dzięki, twój memtest przeszedł bez problemu. Dysk jest OK, dodam, że przeszła instalka windy. Jutro złożę laptopa i zrobię testy min. GPU bo mimo wszystko coś mi tu nie pasuje...
  • Poziom 43  
    Dodam tylko, że pewien laptop przez jakiś czas miałem podłączony pod zasilacz za mocny od innego laptopa i zaczął w końcu szwankować.
    Przez jakiś czas jeszcze miał problemy nawet pod właściwym zasilaczem, ale mu przeszło po jakimś czasie.
  • Poziom 19  
    Ogólnie zakładam tu jakąś "usterkę", może właśnie mostek przypalony czy coś. Nie mylić z uszkodzeniem, ale to niebawem sprawdzę i dam znać.
  • Poziom 19  
    Po podłączeniu wszystkich podzespołów system zainstalował resztę sterowników, ale wywaliło TurboBoosta, instalacja grafiki HD5470 przeszła, ale zgłosiła błędy, w menedżerze pokazuje HD5000 series.

    Po aktualizacji biosu TurboBoost nie zgłasza już błędu. Zainstalowałem ręcznie ster HD5470 no i przez chwilę wyświetliło w menedżerze HD5470 i system się zawiesił. Po restarcie znowu wyświetla HD5000 series.

    Programy testowe grafikę i procesor przechodzą bez większych problemów, za to skoki poboru prądu są bardzo nierówne, cały czas skacze pomiędzy 1A-2A, na programach testowych pobór większy, ale także bardzo "skaczący).

    Dzięki lisek za pliczek, narazie mam skręconego laptopa także ewentualnie jutro skorzystam. Zanim to zrobię poinstaluję kilka programów i zrobię aktualizacje, zobaczę jak to będzie wyglądać po tych operacjach.