Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Oświetlenie ogrodowe jednocześnie pod czujnik PIR oraz włącznik manualny

axl2 05 Oct 2017 09:45 4611 21
Optex
    axl2
    Level 14  
    Witam Szanownych Forumowiczów,

Szukam sposobu na podłączenie oświetlenia ogrodowego jednocześnie pod czujnik ruchu oraz ręczny włącznik tak aby całość działała niezależnie z którego włącznika lampki dostaną napięcie tzn. jak czujnik wykryje ruch to włącza oświetlenie lub druga opcja żebym mógł je włączyć ręcznie włącznikiem.

Oświetlenie ogrodowe jednocześnie pod czujnik PIR oraz włącznik manualny
  • Optex
    uhyt
    Level 14  
    Równolegle

Miałem napisać tylko tyle (bo tyle powinno rozwiązać problem) ale system twierdzi że, za krótko
    axl2
    Level 14  
    No tak tylko jak w ten sposób podłącze to przy manualnym wyłączeniu na przełączniku odetnę całkowicie napięcie i czujnik ruchu już ich nie włączy a ja chce żeby przy wyłączonym przełączniku światła uruchamiał czujnik ruchu a jak będę chciał włączyć je na stałe to przełączam na ręcznym włączniku
    uhyt
    Level 14  
    Równolegle

To o czym piszesz to Szeregowo
    axl2
    Level 14  
    OK a rozważam jeszcze jedną opcję czyli na początku instalacji gdzie jest wejście 230V dać czujnik ruchu później kilka lamp i na końcu również czujnik ruchu. Niezależnie z której strony się podejdzie lampa się włączy. Będę mocno wdzięczny za prosty schemat takiego podłączenia, muszę mieć oba czujniki ruchu na przekaźniku?
  • Optex
    saly
    Level 32  
    Panowie bez mikroprocesora się nie obejdzie :-)

Szczerze to wystarczy wykorzystać wiedzę z pracy techniki 8 klasa dawnego programu nauczania, łączenie obwodów równoległych.

Wszystkie wyjścia z czujników ruchu i włącznika łączysz ze sobą.
    Jak potrzebujesz do tego schematu to lepiej daj sobie spokój bo zrobisz sobie albo komuś krzywdę jak coś źle połączysz.

Dowolna ilość czujników ruchu i włączników. Jako włącznik lepiej zastosować układ czasowy.
    axl2
    Level 14  
    Dzięki bardzo właśnie tak myślałem to podłączyć ale wolę zapytać bo elektrykiem nie jestem a że jest to podłączenie ogrodu to nie chce na daremno ciągnąć kabli i poprawić. Damy radę z podłączeniem :)
    ditomek
    Level 22  
    W tej funkcjonalności brakuje mi tylko jednej możliwości.
    Jest ciemno, lampy zapalają się od ruchu a ty chcesz je wyłączyć szybciej niż czas ustawiony w czujniku zmierzchowo/ruchowym. Co wtedy?
    Widziałeś przekaźnik FF PCS-533?
    axl2
    Level 14  
    Dzięki za info o przekaźniku :) Nie czuję potrzeby wyłączać lamp szybciej jak w ustawionym czasie na PIR jednak fajnie by było móc je włączyć na żądanie siedząc w domu. Wstępnie rozważałem opcję podłączenia przełącznika na wifi SONOFF bez czujek ale z drugiej strony bez sensu żeby lampy się paliły cały czas. Po co tracić sztrom na darmo ;) Jednak w sumie można podłączyć PIR i właśnie taki przekaźnik bądź ten sonoff. Rozumie że go podłączamy tak samo jak czujnik ruchu? Tak samo jak na schemacie od "saly"? co będzie jak wyłączę na przełączniku? sensory ruchu dalej będą włączały lampy?
    kortyleski
    Level 43  
    A gdzie ochrona? Na schemacie nie widzę.
    axl2
    Level 14  
    Całość podpinam pod garaż a garaż mam na bezpiecznik 10A. Myślę że to wystarczy?
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Kolejny kabaret na Forum ?
    Jezeli Kolego @axl2 zastosujesz tzw. wyłącznik schodowy oraz wykorzystasz w czujniku ruchu styki NO/NC, to wówczas wyłącznikiem ręcznym bedziesz mógł włączyc i wyłączyc lampy niezależnie od statusu czujnika ruchu (wykrył coś lub nie).
    kortyleski
    Level 43  
    axl2 wrote:
    mam na bezpiecznik 10A. Myślę że to wystarczy?

Ano znowu kabaret. Nie,nie wystarczy. Gdzie na schemacie jest żyła ochronna?
    ditomek
    Level 22  
    o co chodzi z tą żyłą ochronna?
    może najpierw trzeba się zapytać o typ zastosowanego oświetlenia, bo może nie mieć ono zacisku PE, podobnie łączniki..
    @Krzysztof Kamienski jeszcze nie widziałem czujnika ruchu z wyprowadzonymi wszystkimi stykami. Oczywiście to nie znaczy ze takich niema, pewnie za siedmioma górami i rzekami. Wątpię aby autor wątku miał właśnie taką.
    Ale gdyby właśnie takiej użył to w sytuacji kiedy załączy oświetlenie wyłącznikiem to pobudzona czujka je wyłączy.
    axl2
    Level 14  
    Lampy będą za pewne słupkowe ok 40W. Taka lampa oczywiście posiada uziemienie ale czujnik PIR nie ma takowego podpięcia PE. No ale bynajmniej na same lampy faktycznie warto puścić uziemienie. Czyli kabel YKY 2,5mm (taki myślę starczy, będzie 7 lamp) musi być x 4 przewody. A ten bezpiecznik który mam na garaż też chyba wystarczy czy lepiej zrobić drugi na same lampy?
    kortyleski
    Level 43  
    Do pira i osprzętu też należy podciągnąć PE. Bezpiecznik wystarczy
    ditomek
    Level 22  
    kortyleski wrote:
    Do pira i osprzętu też należy podciągnąć PE. Bezpiecznik wystarczy

W jakim celu jeśli urządzenie (łącznik, pir) nie ma wyprowadzonego zacisku?
    axl2
    Level 14  
    Czyli Panowie jeszcze raz bo we wtorek kupuje przewód - yky 2,5 kupić 3 żyłowy czy 4? Będzie 7 lamp 40W i dwa czujniki ruchu
    axl2
    Level 14  
    Czy takie podłączenie jest prawidłowe?

axl2
    Level 14  
    W wersji finalne lampy podpięto pod jeden czujnik ruchu od strony bramy wjazdowej + moduł uruchamiania lamp z bezprzewodowym przyciskiem zamontowanym w domu. Super rozwiązanie bez zbędnego kombinowania: wychodzę z domu to włączam lampy zdalnym przyciskiem które są ustawione czasowo na 30min. Przyjeżdżam do domu lampy uruchamia czujnik ruchu :)

Zastosowany zestaw Zamel RZB-01