Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Potrzebny WSAD BIOS ASUS R513C

varon23 06 Paź 2017 10:55 294 6
  • #1 06 Paź 2017 10:55
    varon23
    Poziom 10  

    Witam. Poszukuję WSAD Bios do płyty głównej : X550CL REV : 2.0

    Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)

  • #3 06 Paź 2017 13:47
    varon23
    Poziom 10  

    Niestety na tym bios wgl nie podnosi się płyta.

    Czekam na dalsze WSAD.

  • #5 09 Paź 2017 13:59
    varon23
    Poziom 10  

    Na żadnym biosie teraz się nie uruchamia...

    Opowiem od początku jak to było i może mi doradzi ktoś czy to nie jest uszkodzenie układu BGA SR0N9.

    Na samym początku problem polegał na tym że laptop próbował się uruchomic i nagle padał. trzeba bylo kilka razy klikać i za którymś razem zaczął normalnie pracować. W pierwszej kolejności postanowiłem przeprogramować bios. No i reszta to sami wiecie ;) Zrobiłem kopie WSAD na dysku, spróbowałem obu wsadów i oba nie działały. Postanowiłem wgrać ten co byl. niestety nie działa...

    No to co miernik w łapkę i lecimy. wykryłem zwarcia na 3 kluczach 6030dlb i na szeregu kondensatorów obok CPU. Wylutowałem jeden tranzystor i podłączyłem zasilacz laboratoryjny. Grzeje się SR0N9. W przypadku kondensatorów jest to samo. Zastanawiam się nad wylutowaniem KBC i wtedy sprawdzić ale nie wiem czy jest sens robić sobie dodatkowej roboty.
    Kość Bios jest sprawna. zwarte tranzystory sprawdzone kolejno i także sprawne.

    I teraz mam dylemat bo jezeli zamówię układ za te około 300 zł i nie będzie działać nadal to zwrotu nie będzie a ja będę utopiony. Tych płyt głolwnych na Allegro nie ma zeby zamowić nową. Co doradzicie ? Pozdrawiam

  • #6 11 Paź 2017 11:08
    ul1002

    Poziom 33  

    Zwarcie czyli ile ohm? Ile napięcia z zasilacza przykładałeś? Rozumiem, że na power reaguje i zasilanie na układzie flash sie pojawia?

  • #7 11 Paź 2017 13:58
    varon23
    Poziom 10  

    Nie reaguje na nic. Wylutowałem KBC. Zwarcia bez zmian. Po wylutowaniu Układu BGA zniknęło. Właśnie skończyłem montować Nowy układ co przyszedł i płyta wstała.

    Dziękuję za odpowiedz. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam ;)

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo