logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Kontrola napięcia sieci i wprowadzenie PC w stan uśpienia

pyton 06 Paź 2017 12:49 927 7
REKLAMA
  • #1 16741016
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

Czy ktoś z mądrzejszych jest mi w stanie powiedzieć jak uśpić komputer po daniu mu jakiegoś sygnału?

Chodzi mi o taki scenariusz:
    Jest zanik napięcia w sieci po np 2 minutach Arduino wysyła sygnał do komputera i go usypia/hibernuje.

Od strony Arduino to nie trudne ale jak to zrobić od strony PC? Ktoś podpowie?

Opcja podłączenia Arduino po USB (port Com)
  • REKLAMA
  • #2 16741040
    maly_ninja
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Można to rozwiązać na kilka sposobów. Między innymi:
    Jakaś komunikacja arduino-pc (np. przez bluetooth lub przejściówkę usb-rs232) i program na pc działający ciągle. Jeśli program otrzyma jakiś komunikat to usypia komputer :D
    Można jeszcze podpiąć się pod przycisk zasilania, a w ustawieniach włączyć usypianie komputera po wciśnięciu przycisku zasilania. To jest chyba prostsza metoda lecz nie pozwala na wiele możliwości.

@add
    Nie zauważyłem, skoro ma być podłączenie przez USB to zostaje jakiś program na komputer, który będzie odczytywał sygnały i reagował na nie.
  • REKLAMA
  • #3 16741041
    zster

Poziom 28  
    Ocena: 69
    Napisać skrypt pracujący na PC "nasłuchujący" wirtualnego portu COM ( USB ) w poszukiwaniu wybranej przez Ciebie komendy ( np. ciągu znaków ) wysłanej z Arduino w momencie zaistnienia zdarzenia które wybierzesz ( zanik napięcia ? ) .
    Lub ingerencja w PC i podłączenie się przekaźnikiem sterowanym przez Arduino do złączy przycisku zasilania komputera.
    Konto firmowe:
    Pracownia Elektroniczna Zdzisław Kasprzyk
    Podegrodzie, Podegrodzie, 33-386 | Strona WWW: z-ster.pl
  • REKLAMA
  • #4 16741053
    pyton
    Poziom 21  
    O przycisku POWER nie pomyślałem....

A czy ktoś z was potrafił by taki skrypt napisać?

Musiał by on zawierać możliwość wyboru portu COM na którym byłby nasłuch z Arduino i wybór co ma zrobić: Wyłącz, Uśpij, Hibernuj
    Start z systemem.

Więcej nie przewiduje.
  • REKLAMA
  • #5 16741173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16741306
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1152
    Ustawiasz w windowsie że przy naciśnięciu przycisku komputer się usypia.

Jak arduino wykryje zanik napięcia to dla przykładu poda napięcie na bramkę mosfeta który to zewrze piny od przycisku.

Proste rozwiązanie sprzętowe.
  • #7 16741326
    pyton
    Poziom 21  
    Wspaniala wiadomosc... Jest tylko jeden problem moj UPS nie posiada mozliwosci komunikacji z PC... Z tad moje pytanie. Szperam za ta Klasa UPS i nie bardzo moge cokolwiek znalezc.. A chcialbym cos takiego dorobic do mojego UPS'a

Rozwiazanie z przyciskiem jest bardzo latwe i pewnie z niego skorzystam w stacjonarce jednak w laptopie "stacjonarnym" na upartego tez, jednak zainteresowala mnie ta klasa UPS.
  • #8 16741956
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat usypiania komputera za pomocą Arduino w przypadku zaniku napięcia. Uczestnicy zaproponowali kilka rozwiązań, w tym komunikację między Arduino a PC przez port USB lub Bluetooth, oraz stworzenie skryptu nasłuchującego na wirtualnym porcie COM, który reagowałby na sygnał z Arduino. Inna metoda to podłączenie Arduino do przycisku zasilania komputera, co pozwala na usypianie systemu po naciśnięciu przycisku. Wspomniano również o klasie UPS, która umożliwia automatyczne usypianie komputera w przypadku niskiego poziomu baterii, co może być zaimplementowane na platformie Arduino. Uczestnicy podkreślili, że rozwiązanie sprzętowe z przyciskiem jest najprostsze, ale zainteresowanie wzbudziła również klasa UPS, która wymaga dalszych poszukiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA