Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bieżnia crane runner nie kręci -

mpepe 06 Oct 2017 17:40 2037 6
    mpepe
    Level 11  
    Witam posiadam bieżnie runner crane 7 bieżnia po włączeniu "odpala" ale silnik stoi w miejscu liczy czas po kilku sekundach wywala błąd czujnika prędkości . Ale jak w tym czasie kręcę pasem oczywiście błędu nie wywala i cały czas lecą sekundy. Wyciągnąłem silnik podpiąłem pod inną bieżnie i działa czyli wygląda że coś z płytą przy silniku. Był odymiony rezystor bialy 5w na zdjeciu wyglądał na spalony wymienilem ale to nie jego wina była.

Co moge jeszcze sprawdzić?

Dodam Co mnie zdziwiło na wyjściu z płyty do silnika jest cały czas 180v niezależnie czy załączony jest program w bieżni czy nie zakładałem że prąd popłynie w momencie jak zalaczę w bieżni program. To dlaczego zasilony silnik przez 180v stoi chociaż w innej bieżni krecił?
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Ten silnik jest sterowany PWM poprzez MOSFETy widoczne obok rezystora. Sprawdź napięcie pomiedzy zródłem a drenem tych tranzystorow (oznaczenie na PCB FET1 i FET2 oraz diodę D1.
    mpepe
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź w sumie mogłem od tego zacząć. Niestety nie mam sprzętu ze sobą na weekend więc w poniedziałek dopiero sprawdze, ale już mnie korci żeby to sprawdzić

Dodano po 16 [godziny] 32 [minuty]:

A jeszcze na wypadek gdyby z tranzystorami było wszystko ok gdzie jeszcze szukać ?
    mpepe
    Level 11  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    Ten silnik jest sterowany PWM poprzez MOSFETy widoczne obok rezystora. Sprawdź napięcie pomiedzy zródłem a drenem tych tranzystorow (oznaczenie na PCB FET1 i FET2 oraz diodę D1.

Zrobiłem pomiary na włączonej bieżni pomiędzy źródłem a drenem nie ma zadnego napięcia we wszystkich 3 tranzystorach coś je spaliło czy padają ze " zmęczenia "?
    Napięcie jest natomiast na tym po prawej stronie z 4 nogami.
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Ufff, z czterema nogami ? Pies to czy kot, a może owca ? :D Sprawdzić napięcie pomiędzy (-) tego mostka (cztery nogi), jego (+), a następnie ten duży rezystor ceramiczny, a raczej napięcie na nim przed i po. Wszystko względem (-) mostka prostowniczego.
    mpepe
    Level 11  
    Pomiędzy (-) a (+) mostka nie ma napiecia pomiędzy - mostka a rezystorem ceramikiem też nie ma żadnego. Dodatkowo ten rezystor ceramiczny strasznie się grzeje aż się cyna topi. Ten zjarany ze zdjęcia wymieniłem.
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Jak to ,,nie ma napięcia" na wyjściu mostka ? Musi być, skoro rezystor sie grzeje. Prawdopodobnie jedna dioda w mostku przebita. Sprawdź, co sie dzieje za mostkiem ( jakie napięcie tam sie pojawia, przy odłaczonym rezystorze). Tak czy owak, mostek prostowniczy do wymiany.