Mario-1990 wrote: a gdn 30/60 jest za słaby,do tego wzmacniacza?
Gdzie to jest napisane? Autor miał jakieś chińskie "888" i (pisałem!) nic dziwnego że padły. Jak wstawi oryginały i nie będzie przesterowywać wzmacniacza nic się nie stanie.
A co do głośników jakie Kolega proponuje usilnie (30/100, STX) - każda kolumna głośnikow stanowi integralną całość pod względem elementów skałdowych - od pojemności obudowy, po strojenie i zastosowany KONKRETNY typ głośnika. Wsadzenie innego niż przewidział projektant to z natury rzeczy zły pomysł - inne strojenie, inna efektywność, inna charakterystyka - w sumie to loteria, w której trafienie "w 10" jest porównywalnej do rozbicia banku w kasynie. Co więc z tego, ze zatkasz dziurę (bo średnica taka sama), jak kolumna jako całość nie zagra jak powinna? Altusy jako takie i tak są kiepskie pod względem brzmienia - wiadomo to od lat. Niektórym się ono podoba, niektórzy (jak ja) go nie cierpią, z racji na nienaturalny (daleki od oryginału) dźwięk - podbita góra, kiepski środek i dudniący dół. Jak wstawisz głośnik przypadkowy - bo średnica i moc pasują to co uzyskasz? Jeszcze gorszy efekt niż w oryginale.
Tak więc - wstrzymaj konie z takimi poradami, bo (jak pisałem...) to jest forum TECHNICZNE i dążymy w podpowiedziach do jak-najlepszego rezultatu, a nie do bylejakości.