Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kit A-146 czy ktoś składał

07 Paź 2017 18:26 858 13
  • Poziom 29  
    Jak w temacie i z jakim rezultatem, czy warto?
  • Poziom 29  
    Chodzi o mały prosty mikser, by mi za bardzo dżwieku nie zniekształcił. Stary mikser pada, chcę zrobić coś , co by w miarę przyzwoicie grało ale na 12V. Nie interesuje mnie +_ 15V i takie tam . Pytam ,jak ktoś już to składał , jak się sprawuje. Wiem że jest pełno mikserków na al.. ale jak je widzę.... Z drugiej strony nie dam za mikser parę stówek i z panelem górnym,chcę na frontowym. Mam zamiar dorobić do niego jeszcze mikrokońcówkę na TDA7350, to wszystko chcę upchnąć w starej obudowie z 16 punktowego D-Linka, w której mam już gotowe zasilanie, no prawie, bo wymaga małej modyfikacji.Alternatywnie ma to mieć możliwość pracy z jednego akku.12V
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    kotuniunia napisał:
    Chodzi o mały prosty mikser, by mi za bardzo dżwieku nie zniekształcił.
    Równie dobrze sprawdzi się też układ na LM1036. Ale jak wolisz na operacyjnych - nic nie stoi na przeszkodzie.
  • Poziom 29  
    Już zamówiłem 4 .Jak poskładam dam znać,jak to chodzi i czy mnie zadowala, na razie walczę z obudową.Tak teraz patrzę to ten na lm1036 na tylko +_10dB , a ponadto rozmiar płytki mi nie pasuje, jedynie co ma na + to pojedyncze potencjometry i kontur.Może się skuszę podejmując reanimacji starego miksera , bo zrobilem go 15 lat temu , a tam takie siano...Ale fajnie śmiał puki nie dostał jakiegoś impulsu w plenerze😂
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Pytkę można przecież zaprojektować jaką chcesz - żeby się dopasować do wymaganych wymiarów. A dodatkowym plusem jest to, ze sterowanie wszystkimi funkcjami jest napięciowe - czyli możesz same potencjometry ciągnąć na przewodach i nic nie włazi na nie (przydźwięk). Dzięki temu można np. płytkę z LM'em dać tuż przy gnieździe wejściowym (krótka droga sygnału), a potencjometry zupełnie osobno gdzie Ci pasi.
    Jak zmontujesz tego KiT'a daj znać jak działa.
  • Poziom 29  
    Poskładałem, w miarę zadowalająco to pracuje wtakiej obudowie na radmorku:
    https://obrazki.elektroda.pl/4640519600_1508264012.jpg
    Jedno mnie niepokoi, po przekroczeniu pewnych ustawień na wszystkich kanałach następuje zatkanie ,lub przester, objawiające się zaniżeniem modulacji, z przewagą jednego kanału(przyjmijmy R) na każdym egzemplarzu kitu. To tak mi się zdaje jest cechą wzm. oper. że po pewnym sygnale już nie wzmocni.
  • Poziom 43  
    A w jaki sposób połączyłeś wyjścia tych przedwzmacniaczy?
  • Poziom 29  
    Zmostkowane, ale solo to samo, nawet zjawisko występuje trochę wcześniej,tzn. przy miejszych ustawieniach barwy tonu. Czyli na "stole" pojedyńczy kit tak się zachowuje.
  • Poziom 43  
    Moim skromnym zdaniem coś jest nie tak z tymi kitami... Ni ma prawa występować takie zjawisko jak opisałeś - nawet przy minimalnym poziomie sygnału. Sprawdź czy zasilanie jest poprawne, i czy na wyjściach WO jest w przybliżeniu 1/2 napięcia zasilania.
    Masz może schemat tego kita? Interesuje mnie sposób doprowadzenia sygnału na wejście.
  • Poziom 29  
    Zasilanie jakie by nie było,to 12V ,czy to z tej przetwornicy ,czy z laboratoryjnego. Nie sprawdzałem jak zachowa się przy wyższym napięciu, bo w notce dołączonej do instrukcji, jest że nap .zasil. od 12V do24V,a na wy., jak piszesz jest połowa, bo jak pomyliłem w jednym polaryzację elektrolitu ,to sprawdzałem, było 5,7...V (końcówki nie pamiętam ,jestem teraz gdzie indziej). Nie bym się czepiał bo tym co mam wysteruję każdą końcówkę, przy pełnej barwie , to zjawisko występuje powyżej 3/4obr na niskich i 3/4 vol. ,dalej stop ,ale mogłoby być lepiej. o ile pamiętam ,to lata temu robiłem coś na 1321(chyba wykorzystałem część schematu z któregoś polskiego amplitunera) i fajnie śmigało, teraz pokusiłem się na gotowca i mam: cry:
    Wywalę jeszcze tę diódkę zabezpieczającą przed odwrotką,a to tylko 0,7V,myślę że nic nie da, bo to z zał. miało śmigać na 12V.
  • Poziom 29  
    Tu schematKit A-146 czy ktoś składał
    w p.7 jest połowa napięcia.
  • Poziom 43  
    kotuniunia napisał:
    w p.7 jest połowa napięcia.
    Na 1 też? Jak zasilane są wejścia oznaczone na schemacie jako V2?
  • Poziom 29  
    Przy okazji jak rozbiorę urządzenie wezmę się za pomiary, na razie tylko generatorem przeleciałem całość wynik jest zadowalający w całym paśmie, gdy nie dopuścić do przesteru.-----------------------------------------------------------------------24.10.2017
    No i sprawdziłem,przyczyna jak zwykle tkwi w błędzie. Mylne oznaczenie polaryzacji elektrolitów na płytce montażowej,tj. C1 i C7,co skutkowało przysiadaniem napięcia na wy. układu ,ale tylko przy pełnym wysterowaniu i z małą opornością wejścia zasilającego. W ten sposób układ robił mnie w przysłowiowego balona, bo np tuner jeden chodził,a drugi już nie ,jedna karta komputerowa chodziła, a telefon już nie. Całość zakupiliśmy na alll...o i w pośpiechu wystawiłem pozytyw ,a towar trefny. Gdyby to był układ np wykonawczy,typu st. mocy ,sterowanie silnikem itp. to sprawa wyglądałaby inaczej(wiadomo). Niby jestem teraz zadowolony ,ale pozostaje niedosyt, jakby nie nazwać frustracyjką(dobrze że ino!),no i co takim zrobić? Nie chodzi tu o to by się mścić ,tylko taka bylejakość prowadzi do..d.... A kolega ,który się zemną pocił ma ++++++++++++++++++++++++++