Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane scenic 1.9 dci - Luz na mechanizmie różnicowym.

jacek779 08 Oct 2017 00:53 5274 29
    jacek779
    Level 10  
    Witam posiadam renault megane Scenic 1.9 dci 75 kw z 2002roku.Mam problem ze zbyt dużym luzem na mechanizmie różnicowym.Przy ruszaniu i zmianie biegów wyczuwalny jest spory luz, oraz słychać pojedyncze uderzenie.Wymieniłem poduszki silnika i skrzyni Ale poprawy brak.Czy jest możliwość zmniejszenia tego luzu bez wyciągania skrzyni? Wyczytałem że niektóre skrzynie mają jakąś nakrętkę koronową do kasowania tego luzu.Dodam że przeguby mam sprawdzone,zero luzów.Proszę o jakąś radę.Dziękuje
    paszczakq
    Level 26  
    Bardziej stawiałbym na mega wyrobione koło dwumasowe . Mechanizm masz w skrzyni biegów . Tak czy inaczej trzeba ją wyjąc . Albo tą naprawiasz albo szukasz innej mniej zużytej .
    jacek779
    Level 10  
    Skrzynia ogólnie pracuje bardzo dobrze tylko ten luz.Jeżeli chodzi o koło dwumasowe to ten model z tego co wiem nie posiada.
    paszczakq
    Level 26  
    Mechanizm i tak jest w skrzyni biegów . W volvo z tym silnikiem było 2 masowe koło .
    jacek779
    Level 10  
    A czy taki luz może być przez zużyte Koło dwumasowe?
    paszczakq
    Level 26  
    Może . Jak koło ma sprężyny wybite i nie pochłania skrętnych drgań to po drodze do kół jest skrzynia i to ona dostaje baty .
    jacek779
    Level 10  
    Sprawdziłem u mnie nie ma napewno dwumasy.Czyli nie ma żadnej możliwości zmniejszenia tego luzu? Pytam bo wyczytałem że niektóre skrzynie np.Opla mają jakąś nakrętkę koronową do kasowania tego luzu.
    omnibus111
    Level 14  
    Luz kasujemy nakrętkami (lub podkładkami)na przekładni głównej kątowej ,a tu jest jest walcowa.Można tylko wymienić podkładki w mechanizmie różnicowym .Proszę sprawdzić luz w przegubach półosi napędowej .
    jacek779
    Level 10  
    Luzu na przegubach nie ma .Jak rozumiem w tej skrzyni nie ma tej nakrętki ?.
    Daro122
    Level 31  
    Niema tam takiej nakrętki , jeżeli masz luz na mechanizmie różnicowym to najczęściej uszkadzają się satelity , sworzeń i jeżeli tak jest to katastrofa jest kwestią czasu .
    jacek779
    Level 10  
    Czy jest jakiś luz dopuszczalny bo chyba całkiem na sztywno to nie ma nawet w nowym aucie ?
    Daro122
    Level 31  
    Luz jest mierzony czujnikiem zegarowym na zębie koła zębatego w czasie montażu skrzyni biegów . Po uniesieniu jednego koła i wrzuceniu biegu luz w obie strony na obwodzie koła około 10cm max , ale musisz wyczuć oddziaływanie na koło dwumasowe i jego ewentualny luz. W praktyce auto na podnośnik z wrzuconym biegiem ręce na oba koła i poruszasz raz w jedną raz w drugą stronę i słuchasz gdzie stuka , przegub jakaś tuleja łącząca półoś i mechanizm różnicowy , nie jest to trudne ale odrobina doświadczenia przydaje się.
    jacek779
    Level 10  
    Te 10 cm to na obwodzie całego koła czy felgi.Czytałem że 10 cm na obwodzie felgi15 calowej.
    paszczakq
    Level 26  
    Ciekawe czy to nie ta wesoła skrzynia JC255 czy co to było co w volvo się rozlatywała właśnie w puzle .
    jacek779
    Level 10  
    Nie znam symbolu skrzyni.Może ktoś zna jakąś stronkę gdzie można rozkodować numer VIN Renault ?

Dodano po 54 [minuty]:

Dodam że na prawej poduszce silnika jest luz.Jest nie na tej części gumowo- olejowej tylko pomiędzy metalową częścią przykręconą do silnika a tą gumą wystającą z poduszki.Jakieś 5-7 mm.Nie wiem czy ten luz powinien tam być.Przy ruszaniu silnik rusza się na tej poduszce.Da się też poruszyć silnik ręką.
    szczupx
    Level 19  
    jacek779 wrote:
    Da się też poruszyć silnik ręką.

Wg mnie tak nie może być.
    jacek779
    Level 10  
    Czy ten luz może być na tarczy sprzęgła?Hałas wydobywa się jakby nie z różnicówki a gdzieś głębiej.Może mi się wydaje, ale warto popytać zanim zacznę coś wymieniać.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Jak masz skrzynie JC5 to tyko wymiana cie ratuje , one są za słabe do tego silnika.
    Jeszcze haki je dobijają. Z tąd cena skrzyni wysoka bo to poszukiwana lipa.
    jacek779
    Level 10  
    Dodano po 4 [godziny] 21 [minuty]:

Oznaczenia tej skrzyni to JC 5132-2.

Dodano po 14 [minuty]:

Czy to te są takie słabe?
    jacek779
    Level 10  
    Czy możliwe jest żeby ten luz był przez tarczę sprzęgłową jak na tym filmiku? Hałas jest identyczny.https://youtu.be/X-WnL31nJh40
    jacek779
    Level 10  
    Witam. Wczoraj sprawdziłem i jest luz na lewym wewnętrznym przegubie.Półoś rusza rusza się Góra- dół jakieś 4-6 milimetrów.Czy może to być przyczyną tych stuków?
    MACIEK_M
    Level 29  
    Quote:
    Czy może to być przyczyną tych stuków?

Tak.
    jacek779
    Level 10  
    Czy wymiana samego krzyżaka pomoże?Czy dokupi go oddzielnie ?

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

Poczytałem trochę o przegubach , popytałem i wszyscy mówią i piszą tylko o wibracjach przy przyśpieszaniu.
    paszczakq
    Level 26  
    Wymieniasz cały przegub . Może być jeszcze taka drobna opcja że ktoś wyciągał z niego półoś i nie włożył ponownie żeby zatrzask taka spinka złapała i się wyrobiło . Jednak stawiam na rozwalony przegub bo luz jest bardzo duży .
    jacek779
    Level 10  
    Ten przegub znaczy kielich jest wewnątrz skrzyni .Do niego wkłada się półoś z krzyżykiem.Wszystko chodzi w oleju przekładniowy skrzyni.Dziwne tylko ze niema żadnych wibracji tylko to stukanie przy ruszaniu i zmianie biegów.
    paszczakq
    Level 26  
    Pytanie czy luz na przegubie czy sama satelita lata w skrzyni ? Jak to drugie to skrzynia do regeneracji .
    jacek779
    Level 10  
    Jak to sprawdzić ?
    paszczakq
    Level 26  
    Chwytasz za półoś i szarpiesz na boki . Jak lata w tej gumie a reszta jest sztywna to przegub . Jak lata całe to skrzynia . To i tak robota dla mechanika .
    jacek779
    Level 10  
    Jak kielich byłby nie wyrobiony to krzyzak wymienię sam bez problemu.Dzięki.
    jacek779
    Level 10  
    Witam .Zajrzałem do tego przegubu i luz jednak jest tam minimalny, a czasem wcale , zależy jak się ułoży.
    Pytałem wcześniej czy możliwy jest luz na tarczy sprzęgła ? Znalazłem kilka artykułów na ten temat i wiem że ten luz może być spory.Czy według Was jest to możliwe?Czy ktoś tak miał u siebie?Dzięki za wszelkie sugestie.