Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zasilanie routera z power banku

Szymon7791 10 Oct 2017 16:52 3453 7
    Szymon7791
    Level 6  
    Witam wszystkich
    Potrzebując przenośnego zasilania do router'a edimax br-6428nc (zasialnie 5V 1A) kupiłem ŁADOWARKĘ USB BATERIA POWER-BANK 20000-mAh (DC Out: 5.0V, 1000mA/ 2000mA (max)). Po podłączeniu stwierdziłem, że router nie działa. Jak podłączę do zasilacza sieciowego to działa. Czy ma ktoś pomysł czy da się jakoś wykorzystać ten power bank do tego routera tak aby działało ? Czy pomogło by dołączenie przetwornicy step-up/step-down 5V 1A ? Jakieś inne sugestie ? Ważne aby zasilacz był mobilny i działał 30 minut - router ma pracować jako wzmacniać sygnał Wi-FI dla drona.

pozdrawiam
    Szymon
    quinty
    Level 28  
    Po pierwsze trzeba ustalić czy problem jest z kablem czy z samym powerbankiem.
    Sam zrobiłeś kabel USB->DC ? Czy jest dobrze zrobiony? Czasem wtyczka DC może być źle dobrana i mimo tego, że "wchodzi" w gniazdo to środkowy pin się nie styka we wtyczce. Pokaż zdjęcie.

Druga sprawa to tanie powerbanki. Te opisywane czasem jako MAX 2A w rzeczywistości już przy poborze prądu <1A napięcie może siadać do 4V.
    Szymon7791
    Level 6  
    Kabel jest kupiony ale rzeczywiście różni się trochę od tego oryginalnego z zasilacza. Z tymże po podłączeniu do routera świecą się diody więc zasilanie jest.
    gumisie
    Level 43  
    Witam.
    Ja gdybym miał taką potrzebę:
    Szymon7791 wrote:
    Ważne aby zasilacz był mobilny i działał 30 minut - router ma pracować jako wzmacniać sygnał Wi-FI dla drona.
    Pomyślałbym nad zastosowaniem np. akumulatora żelowego 12V + przetwornica "step-down" + przewód o odpowiedniej końcówce zasilającej router.
    Pozdrawiam.
    Szymon7791
    Level 6  
    A mógłbym zastosować power banka zamiast tego akumulatora + przetwornica ?
    pawel1029384756
    Level 21  
    Myślę, że może to być wina kiepskiego powerbanka, Kilku krotne zawyżone parametry to standard w tanim sprzęcie. Wina może też być po stronie rezystancji przewodu, jeżeli jest długi i cienki to spadek napięcia na nim może być zbyt duży.
    Zalecam wykonać prost pomiary napięcia podczas próby uruchomienia i już wszystko będzie wiadome.
    gumisie
    Level 43  
    Szymon7791 wrote:
    A mógłbym zastosować power banka zamiast tego akumulatora + przetwornica ?
    Teoretycznie tak a jak to się sprawdzi w praktyce to trudno powiedzieć. Wszystko zależy od jakości power_banku.
    Pozdrawiam.
    Szymon7791
    Level 6  
    Kupiłem urządzenie UPS for DC devices. Zamykam temat.