Piszę z prośbą o pomoc w podłaczeniu Sterownika Auraton 2025
do pieca Junkers Zw 14-2 dv ae
Wiem że w sterowniku złącza do których się podpinam to COM i NO. Ale jakie złącza na piecu : RT i Ls? Czy to ma znaczenie czy COM-RT NO- Ls albo odwrotnie?
W kotle podłączasz się pod RT i Ls. Należy wyjąć zworę przed włożeniem przewodów ale tak żeby nie padła do środka bo może spowodować zwarcie.
Kolor żył przewodu jak i konfiguracja styków RT;Ls do COM;NO nie ma znaczenia.
Całą operację musisz przeprowadzić obowiązkowo przy wyciągniętej wtyczce zasilającej kocioł.
Super bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze tylko jedno może banalne pytanie ale zapytam dla pewności.
Takie kable wychodzą ze ściany przy sterowniku i przy piecu. Jaki kolor gdzie podpiąć czy totalnie nie ma to znaczenia?
Jaki kolor gdzie podpiąć czy totalnie nie ma to znaczenia?
Nie ma znaczenia. Np dwa pomarańczowe odizoluj i skręć razem to samo zrób z dwoma brązowym. Operacje powtórz na drugim końcu przewodu. Podłączyć pod kocioł i sterownik. Resztę niepotrzebnych żył zaizoluj.
Odnowie temat.
Interesuje mnie wymiana regulatora Junkers tr200 na przewodowy Auraton 2025. Mam piec Junkers Eurostar. Obecny jest podłączony przewodowo przewodem 3 żyłowym i napięcie regulatora idzie przez piec.
Na piecu i w tr200 przewody wchodzą w miejsca 1, 2 i 4 (zdjęcie w piecu poniżej)
W regulatorze Auraton mam wejście COM, NO i NC. Jak to odpowiednio podłączyć? Auraton dodatkowo działa na baterie...
Bardzo dziękuję.
I już ostatnie pytanie: obecnie do tr200 zasilanie idzie przez piec, czyli wyłączam piec to i regulator gaśnie z braku napięcia. Przy tym nowym podłączeniu regulatora Auraton, będzie on zasilany tylko przez baterie?