Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota/Auris/1.4 d4d - Adaptacja wtrysków

rayden 11 Oct 2017 13:49 1770 2
    rayden
    Level 14  
    Witam,

Kupiłem Aurisa 2010' z uszkodzonym silnikiem (poważne uszkodzenie mechaniczne) kwalifikujące blok silnika do wymiany.
    Zakupiłem używany silnik z podobnego okresu czasu (2012' pochodzący z yarisa z UK) oba na takich samych wtryskach Boscha
    Z tego co udało mi się dowiedzieć to powinienem wtryski adaptować z tego co wiem wpisuję się numery z obudowy wtryskiwacza do ECU.
    Zakładam że numer kryje w sobie informacje o danych kalibracyjnych wtryskiwacza.
    Czy jest możliwe zrobienie tej czynności za pomocą jakiegoś popularnego interfejsu do OBD/OBDII + aplikacji czy wymagana jest specjalistyczna aplikacja którą posiada wyłącznie serwis lub "wtajemniczeni" którzy świadczą usługi komercyjnie i dzielić wiedzą/aplikacjami się nie zamierzają.
    Na chwilę obecną samochód jeździ, ma skasowane wszelkie błędy i nie zgłasza nowych.
    Jedyne co mnie zastanawia to spore zużycie paliwa które raportowane jest na wyświetlaczu.
    Samochód nie zrobił zbyt wielu km (może kilkaset?) i nie miał możliwości wypalenia DPF-a w warunkach szybkiej jazdy na autostradzie.
    rayden
    Level 14  
    Witam ponownie, nikt nie jest w stanie polecić nawet specjalisty który ma sprzęt i wiedzę by zrobić to poza ASO w rozsądnej cenie?
    helmud7543
    Level 43  
    Interface nie znam do Toyoty ale z kodowaniem nie powinien mieć problemu co lepszy warsztat nieautoryzowany. Tak, kod zawiera dane kalibracyjne. ECU z grubsza poradzi sobie z autoadaptacją ale zrobi tylko korekty umożliwiające pracę silnika. Jak nie zakodujesz skutki mogą być różne - bzdurne spalanie, chmura dymu, zwiększone realne spalanie, spadek osiągów, do przegrzania komory spalania i wypalenia dziury na tłoku włącznie.