Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung RF710-S05PL - Nie działa Intel Turbo Boost

wieswas 12 Paź 2017 22:22 159 2
  • #1 12 Paź 2017 22:22
    wieswas
    Poziom 32  

    Po wymianie dysku zainstalowałem czystą wersją Windows7/64bity z płyty DVD dołączonej do laptopa. Na płycie nie ma jednak sterowników.
    Zaktualizowałem BIOS z wersji 02GB na 03GB za pomocą programu Samsung Update pobranego ze strony samsunga.
    Zainstalowałem ze strony samsunga aktualne sterowniki zaczynając od Chipsetu, grafiki NVIDIA GeForce GT330M, LAN i pozostałe.
    Wszystko działa z wyjątkiem aplikacji Intel Turbo Boost.
    Przy nowym laptopie napięcie karty grafiki VINO wynosiło 0,8V w stanie jałowym i wzrastało do 0,85V 0,9V i 0,95V przy wzroście obciążenia.
    Obecnie mam cały czas VINO=0,95V niezależnie od obciążenia skutkiem czego temperatura grafiki w stanie jałowym osiąga 72 stopnie, a po obciążeniu 90-100.
    Zmieniałem kilkanaście różnych sterowników grafiki i TB nadal nie działa.
    Pytania:
    1.Która wersja Intel Turbo Boost powinna być zainstalowana ?
    (Procesor i5 480M, grafika GT330M) W chwili zakupu w roku 2012 była wersja 1.2.0.1002. Sprawdzałem też wersję 2.6 i też nie działa.
    W BIOSie opcja Fan Silent Mode=AUTO
    CPU Power Saving Mode=Enabled
    Hyperthreading=Enabled
    Innych opcji, które maiłyby jakiś związek z TB nie widzę. Zresztą wszystkie ustawienia są zgodne z ustawieniami fabrycznymi, gdy TB jeszcze działało.
    Zaktualizowałem też ważne aktualizacje Windows.
    Co mogę jeszcze sprawdzić?

  • #2 13 Paź 2017 16:38
    MAREK10747
    Poziom 10  

    Włącz go w biosie , albo zrób default mu

  • #3 13 Paź 2017 21:14
    wieswas
    Poziom 32  

    W BIOSie Phoenix Secure Core ver 03GB mam zakładki:
    1 SysInfo
    2 Advanced
    CPU Power Saving Mode=Enabled
    Hyperthreading=Enabled
    EDB(Execute Disable Bit)=Enabled
    Legacy USB Support=Enabled
    AHCI Mode Control=Auto
    Fan Silent Mode=Auto
    USB Charge in sleep Mode=Disabled
    Batery Life Cycle Extension=Enabled
    USB S3 WakeUp=Disabled
    3 Security
    (tylko zakładanie haseł)
    4 Boot
    5 Exit
    Tych oczywistych opcji związanych z hasłami,bootowaniem,czy zapisem ustawień nie wypisywałam.
    Wszystkie ustawienia BIOSu są identyczne jak w chwili zakupu laptopa, gdy
    napięcie karty graficznej NVIDIA GT330M wynosiło 0.8V w stanie jałowym i wzrostało co 0.05V aż do 0.95V w miarę wzrostu obciążenia i wszystko pracowało prawidłowo. Teraz mam stałe VINO=0.95V niezależnie co robię i temp. grafiki 72-100stopni
    A może tym napięciem steruje nie Intel Turbo Boost Driver ale inny sterownik ?

    15.10.2017.
    Podmieniając kolejne sterowniki i czyszcząc rejestr CClinerem udało mi się chyba uruchomić Intel Turbo Boost !
    Aktualnie mam zainstalowany Intel Turbo Boost Driver 1.2.0.1002 (ten sam, który był w stanie sklepowym) i Intel Turbo Boost Techology Monitor w wersji 2.0 (W stanie sklepowym był w wersji 1.0.400.4 - oba działają, a różnią się jedynie gadżetem wyświetlanym na ekranie)
    Procesor zmienia swoje taktowanie wraz ze zmianą obciążenia przechodząc z trybu podstawowego 2.67GHz do trybu Turbo 2.93GHz.
    Temperatura procesora utrzymuje się w normie.
    Błędnie jednak sądziłem, że uruchomienie aplikacji Turbo Boost będzie także sterowało napięciem VINO i taktowaniem karty graficznej.
    Tu się nic nie zmieniło. Nadal mam sztywne zasilanie procesora graficznego 0.95V zamiast 0.8 (stan sklepowy) i stałe taktowanie. Temperatura w stanie jałowym 71 stopni Celsjusza.
    17.10.2017.
    Ponieważ w komputerze miałem równocześnie kilka problemów, trudno mi było wyciągać prawidłowe wnioski z testów. Jednym z popełnionych błędów było testowanie czasem z zewnętrznym monitorem, a czasem na matrycy.
    Duży wpływ na instalację sterowników miało skuteczne czyszczenie rejestrów przed każdą zamianą oraz odłączanie sieci aby po restarcie komputer sam nie próbował doinstalowywać własnych aktualizacji. Obecnie działa lecz trudno mi podać, które moje działania były niepotrzebne, a które skuteczne.
    Temat więc zamykam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME