Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Renault Scenic 1 dti 2001r - nie grzeją świece żarowe

13 Paź 2017 19:00 2364 16
  • Poziom 3  
    Witam, nie grzeją świece żarowe w Renault Scenic 1 dti 2001 rok. Brak jest prądu na czerwonym kablu
    zasilającym przekaźnik świec żarowych. Wcześniej pisałem iż wszystko co mogłem sprawdziłem, znaczy bezpieczniki. Dodam że jak podałem prąd osobnym kablem z aku na ten kabel, to świece grzeją. Nie wiem czy tak mogę to zostawić. Proszę o radę co mogę jeszcze sprawdzić. I czy ten kabel mógł się wypalić. Przepraszam że nie opisałem tego problemu dokładniej za pierwszym razem. Dziękuję za wszystkie porady z góry.
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Poszukaj dużego bezpiecznika pod maską bodajże 70A on jest od świec żarowych.
  • Poziom 3  
    Witam, bezpiecznik sprawdzony ,nawet kupiłem nowy .Dalej nic . Czy mógł wypalić się ten przewód , albo
    ma jakąś przerwę . Powinien mieć jakąś oporność . jak mogę go sprawdzić bez prucia instalacji . Jest tam
    cztery przekażniki może to one włączają ten prąd . Proszę o rade . Dziękuję
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Jaką masz moc 72 czy 59kw?.
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Z bezpiecznika 70A idzie ten czerwony przewód do przekaźnika świec żarowych.Wyjmij
    bezpiecznik i sprawdź miernikiem przejście.
  • Poziom 8  
    Mam ten sam problem z tym że mam prąd na sterowniku z akumulatora 12,6 V jest przejście z świec na sterownik po przekręceniu stacyjki dochodzi prąd na sterownik11,6 V lecz nie mam prądu na świecach uszkodzony sterownik czy jakiś czujnik temperatury czy może jeszcze coś innego
  • Poziom 28  
    Zapala się kontrolka świec żarowych?.
  • Poziom 28  
    Tam bezpiecznik jest na Aku, ale już dwa razy wymieniałem kabel zasilający przekaźnik .
  • Poziom 8  
    Tak kontrolka świec żarowych w samochodzie zapala się.

    Dodano po 3 [godziny] 46 [minuty]:

    melas napisał:
    Tam bezpiecznik jest na Aku, ale już dwa razy wymieniałem kabel zasilający przekaźnik .

    U mnie jest prąd na przekaźniku
  • Poziom 28  
    Heazis napisał:
    U mnie jest prąd na przekaźniku

    Spróbuj wysterować przekaźnik i sprawdź czy jest prąd na świecach.
  • Poziom 28  
    Sprawdziłeś ten kabel zasilający chociaż żarówką minimum 55w, czy stwierdziłeś to miernikiem.
  • Poziom 8  
    sprawdziłem miernikiem i żarówką 10w
  • Poziom 28  
    Heazis napisał:
    żarówką 10w

    Sprawdź mocniejszą żarówką jak napisał kolega melas.
    Zrobiłeś to co napisałem w 11 poście?.
  • Poziom 8  
    moto-kord napisał:

    Spróbuj wysterować przekaźnik i sprawdź czy jest prąd na świecach.


    Przeoczyłem jakoś ten post a przecież można łatwo sprawdzić przynajmniej pod obciążeniem jednej świecy
    kupiłem sterownik ale to nie to
    Teraz na spokojnie wszystko posprawdzałem przekierowywałem prąd z przewodu(+)stały na sterowniku na poszczególne cztery świece i na każdej świeciła się lampka 55w jak założyłem na świece i podłączyłem miernik było ok 11,6v
    Lecz mierząc pozostałe dwa przewody od stacyjki to na jednym doszukałem się masy trwającej kilka lub kilkanaście sekund, a na drugim miernikiem zmierzyłem prąd 11V trwający tyle ile chodzi pompka od paliwa tylko od tego prądu nie chciała zapalić mi się nawet mała żarówka
  • Poziom 8  
    Nie mam pojęcia czemu ale próbowałem załączyć sterownik + i - z akumulatora i nie udało się a sterownik mam nowy orginalny
    Podłączałem oczywiście przez żarówkę
  • Poziom 3  
    Moim problemem nie grzania świec, był przepalony kabel prowadzący do przekżnika świec żarowych od skrzynki bezpieczników pod maską . Temat zamykam problem rozwiązany