Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen berlingo 2.0 hdi - berlingo 2.0hdi 2003 po uspieniu wlaczaja sie swiatla

Kamill30 15 Oct 2017 11:56 1671 6
    Kamill30
    Level 2  
    Witam. Jestem tu nowy i powiem szczerze ze nie jestem elektrykiem samochodowym...posiadam w swoim berlingo pewna awarię. Po zamknięciu samochodu jak i po skończonej jeździe gdy auto przechodzi w stan uśpienia włączają się światła...i auto przestało reagować na pilota...światła wyłączają się dopiero gdy w stacyjce umieszczę kluczyk i przekrece na ON. Ktoś jest w stanie powiedzieć co mu dolega jak to naprawić ? Teraz na noc muszę ściągać + kleme żeby nie rozładować akumulatora...
    spinacz
    Level 42  
    Posprawdzaj bardzo dokładnie wszystkie bezpieczniki
    Kamill30
    Level 2  
    Niestety wszystkie bezpieczniki dobre...sprawdzona ciągłość obwodu fazerem...jak zapinam kleme po 5 sek słychać przekaźnik i włączają się światła...tylko co powoduje zaskoczenie przekaźnika...magia dla mnie...
    spinacz
    Level 42  
    Co Ty fazerem sprawdzasz ? przecież jeśli to ten fazer co myślę to on nawet przy kilku kΩ będzie piszczał.
    Diagnostyka komputerowa, odczyt błędów i kontrola wartości rzeczywistych.
    Deezer
    Level 8  
    Kamil, ja bym Ci proponował zajrzeć w inne ciekawe miejsce. Pod podłogą, a konkretnie pod nogami tylnych pasażerów są po obu stronach kostki połączeniowe do zamków, klapy i tylnych świateł. Ja mam u siebie taki problem, że mam te kostki uszkodzone i zwierają mi się przewody i świeci mi się przeciwmgielne. Wcześniej świrował centralny zamek bo widział podniesioną klapę i nie dało rady zamknąć samochodu.
    Ale do rzeczy. Jak u siebie zostawię włączone światła mijania to po zamknięciu samochodu po jakimś nie za długim czasie też włączają mi się światła mijania. Jak włączę przeciwmgielne tylne a mijania na zero to też się włączają mijania po krótkim czasie. Być może ty też masz w tym samym miejscu problem z połączeniem. Niby pozornie wydawać się może że to tylko wiązka na tył, ale jest to połączone z przodem. Próbuj. Może się uda.
    elektronikq
    Level 25  
    Może być BSI uszkodzony.
    Deezer
    Level 8  
    elektronikq wrote:
    Może być BSI uszkodzony.

U mnie jest ewidentnie uszkodzona instalacja w tej kostce ponieważ wylała mi się kiedyś chemia zasadowa i opierdzieliła do żywego styki i kable.
    Nie wiem jakiej natury problem ma kolega wyżej ale faktycznie może, chociaż częściowo, pomóc diagnoza lexią i zbadanie błędów jakie zgłasza BSI. Może ktoś w nim grzebał lub przeszczepiał i nie zakodował właściwie... 🤔
    P.S.
    Gdyby ktoś potrzebował diagnozy swojego francuza na terenie Warszawy i okolicznych miejscowości to zapraszam na PRV.