Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Detektor promieniowania gamma oraz beta do projektu Radioactive@Home

mlassota 17 Oct 2017 19:22 5172 6
  • Detektor promieniowania gamma oraz beta do projektu Radioactive@Home

Witam szanownych Kolegów

Chcę zaprezentować modyfikację czujnika do projektu Radioactive@Home
    Oryginalny czujnik w wersji 2.61 stanowi monolityczne urządzenie uniemożliwiając jego zastosowanie na zewnątrz.

Stąd powstał pomysł aby wykorzystując częściowo zmodyfikować oryginalny projekt i rozbić go na 2 części:

Część 1 - okrojony oryginalny sterownik w wersji 2.61 - pozostał właściwie mikrokontroler, wyświetlacz, LED, przycisk sterowania podświetleniem wyświetlacza. - zdjęcie na początku postu.

Część 2 - przetwornica 12V/400V, tuba Geigera, stopień formujący impuls dla mikrokontrolera.
    Detektor promieniowania gamma oraz beta do projektu Radioactive@Home

Zdecydowałem się na zastosowanie zasilania czujnika zewnętrznego dwoma napięciami - 5V i 12V z uwagi na wykorzystanie w tym projekcie tego co miałem w zapasach. Jedyny mosfet logic level miał za niskie napięcie pracy. Pozostałe mosfet'y wymagały wyższego napięcia otwarcia - stąd 12V

Zachęcam wszystkich do odwiedzenie strony RADIOACTIVE@HOME gdzie można prawie że on line (niewielkie ok 30 min opóźnienie) śledzić poziom promieniowania nie tylko w Polsce :)

W załącznikach oryginalny projekt kolegi Szopler'a zmodyfikowane schematy do wersji jaką wykonałem ja, wsad ten sam - zmiana sposobu formowania impulsu nie spowodowała konieczności zmiany softu.

Zachęcam do wykonywania i podłączania czujek do projektu - w obliczu zagrożeń ze strony militarnej jak i cywilnej - lepiej wiedzieć wcześniej i ze źródła nie powiązanego z żadnym rządem :)

Zdjęcia wykonane po montażu - na dowód że działa - moja czujka ma nr. 28211

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mlassota
    Level 18  
    Has specialization in: mgr farm.
    mlassota wrote 371 posts with rating 84, helped 11 times. Live in city Włocławek. Been with us since 2008 year.
    konrad92
    Level 15  
    Bardzo dobrze że rozwijany jest temat konstrukcji detektorów promieniowania diy
    Quote:
    w obliczu zagrożeń ze strony militarnej jak i cywilnej

Co mogę podpowiedzieć: jeżeli mierzysz równoważnik mocy dawki licznikiem, to przyjmuje się że pomiar jest wiarygodny tylko dla kwantów gamma, X lub neutronów. Dlaczego? Prosta sprawa - są przenikliwe i możemy oszacować że promieniowanie przenika przez organizm (nie jest tak do końca, występują rozproszenia i różne efekty z nimi związane).
    Przy pomiarze promieniowania beta stosuje się jednostkę strumienia cząstek na badaną powierzchnię, np. rozp/cm2 lub inne. Promieniowanie to nie jest już tak przenikliwe, i nawet strumień beta z nuklidu Sr-90 (.5 MeV) wnika w skórę na .8 mm.
    Spróbuj nałożyć na licznik cienką rurkę termokurczliwą, później .5 mm ołowiu i 1mm blachy Al. Aluminium wstępnie "wytnie" te niskoenergetyczne promieniowanie beta i ztermalizuje szybsze cząstki aby ołów podczas hamowania beta nie świecił X w licznik.
    Ołów wyrówna także trochę ch-kę licznika - nie jest ona liniowa w całym zakresie energii, a Tobie chodzi głównie o detekcję Cs-137 i I-131.
    Jak wygląda napięcie na przetwornicy przy zmianie temperatur na ujemne? Pracuje cały czas stabilnie?
    Pozdawiam i życzę sukcesów!
    MCbx
    Level 28  
    Niezły przyrząd i widzę, że ten projekt się rozwija, ja budowałem swój licznik bez łączności tylko z wyświetlaczem na potrzeby doraźnych pomiarów. Mam pewną uwagę: Jeżeli to jest tuba STS-5, powinna być dobrze umocowana. warto rozpatrzyć dwa takie pomarańczowe krążki, w miejscu, gdzie tuba jest metalowa, bowiem w miejscu gdzie jest tworzywo jest krytyczne miejsce, lubi się rozszczelnić zgrzew. STS-5 można łatwo uszkodzić niewłaściwie mocując, cały czas problem dotyczy rozszczelnienia na zgrzewie.
    mlassota
    Level 18  
    konrad92 wrote:
    Jak wygląda napięcie na przetwornicy przy zmianie temperatur na ujemne?

Testowałem przy ok -15 *C (zamrażalnk) - Spadło z ustawionych 405V do 390 V - Większość części jest w SMD co sprawia że częściowo stabilizują się termicznie. Oczywiście napięcie spadło ale do 360V dla STS-5 jeszcze daleko - Czas pokaże
    W tym wykonaniu niestety detektor jest nieserwisowalny - końce zalane żywicą epoksydowa - dodatkowo wklejone kołpaki z PLA

Wiem, że z promieniowaniem beta... nieco przesadziłem - choć przy tym typie obudowy - 2mm pleksi w przypadku kontaktu detektora z Bi-214 z deszczu o rozpadzie głowinie beta detektor dość fajnie reaguje. Na pewno nie jest to reakcja wprost proporcjonalna...

MCbx wrote:
    STS-5 można łatwo uszkodzić niewłaściwie mocując, cały czas problem dotyczy rozszczelnienia na zgrzewie.

Tuby młode nie są... jak padnie przez rozszczelnienie trzeba będzie wykonać nowy...
    Te pomarańczowe krążki to wydruki z PLA.
    Detektor mocowany jest ok 4 m nad ziemią na rynie mojego bloku poza zasięgiem rąk więc narażenie na uderzenia jest zminimalizowane.

Dziękuje za zainteresowanie
    hindoos
    Level 31  
    mlassota wrote:
    Detektor mocowany jest ok 4 m nad ziemią na rynie mojego bloku poza zasięgiem rąk więc narażenie na uderzenia jest zminimalizowane.

A grad?
    And!
    Admin of Design group
    Podobają mi się takie konstrukcje z rozproszonymi czujnikami wysyłającymi dane przez internet i systemem korelującym dane i udostępniającym wyniki.
    Radioactive@Home był chyba jednym z pierwszych projektów tego typu ale obecnie jest tego więcej blitzortung, flightradar24, jest też coś związane ze smogiem, oraz wiele projektów pogodowych.

Miałem kiedyś okazję zbudować podobne urządzenie, ale bez funkcji wysyłania danych do sieci: Licznik GM SBM-20.

Jedyne nad czym bym popracował w tym projekcie to solidność obudowy zewnętrznej sondy.
    mlassota
    Level 18  
    Dzięki za opinię
    Spodobał mi się detektor wyładowań Może kolejny projekt :)
    Co do obudowy to jedyne czego się obawiam to oderwania się rury która jest przymocowana opaskami do metalowego mocowania rynny
    Jest to nad moim garażem więc codziennie jest kontrolowane
    Rura z plexi o ściance 2 mm nie powinna popękać
    Końce zalane żywicą epoksydową i zaślepione PLA
    W środku umieściłem też pochłaniacz wilgoci a płytka jest pomalowana lakierem
    Gradu się nie obawiam

Rura wisi na ścianie bloku na wysokości 1 piętra a blok ma 3 piętra więc dach i ściany powinny ochronić detektor. Jak padnie pomyślę nad innym rozwiązaniem
    Na razie pracuję bardzo bardzo stabilnie

Raz jeszcze dzięki