Witam szanownych Kolegów
Chcę zaprezentować modyfikację czujnika do projektu Radioactive@Home
Oryginalny czujnik w wersji 2.61 stanowi monolityczne urządzenie uniemożliwiając jego zastosowanie na zewnątrz.
Stąd powstał pomysł aby wykorzystując częściowo zmodyfikować oryginalny projekt i rozbić go na 2 części:
Część 1 - okrojony oryginalny sterownik w wersji 2.61 - pozostał właściwie mikrokontroler, wyświetlacz, LED, przycisk sterowania podświetleniem wyświetlacza. - zdjęcie na początku postu.
Część 2 - przetwornica 12V/400V, tuba Geigera, stopień formujący impuls dla mikrokontrolera.

Zdecydowałem się na zastosowanie zasilania czujnika zewnętrznego dwoma napięciami - 5V i 12V z uwagi na wykorzystanie w tym projekcie tego co miałem w zapasach. Jedyny mosfet logic level miał za niskie napięcie pracy. Pozostałe mosfet'y wymagały wyższego napięcia otwarcia - stąd 12V
Zachęcam wszystkich do odwiedzenie strony RADIOACTIVE@HOME gdzie można prawie że on line (niewielkie ok 30 min opóźnienie) śledzić poziom promieniowania nie tylko w Polsce

W załącznikach oryginalny projekt kolegi Szopler'a zmodyfikowane schematy do wersji jaką wykonałem ja, wsad ten sam - zmiana sposobu formowania impulsu nie spowodowała konieczności zmiany softu.
Zachęcam do wykonywania i podłączania czujek do projektu - w obliczu zagrożeń ze strony militarnej jak i cywilnej - lepiej wiedzieć wcześniej i ze źródła nie powiązanego z żadnym rządem

Zdjęcia wykonane po montażu - na dowód że działa - moja czujka ma nr. 28211
Cool? Ranking DIY